Technical Analysis

Misteri Futures Market Yang Disimpan

No comments

Bagi yang baru mengenaliku, salam perkenalan. Aku hanyalah trader biasa yang mencari sekelumit “ticks” saban malam dari pasaran Minyak Mentah (Crude Oil) di exchange Amerika. Bukanlah tak sokong instrument keluaran Bursa Malaysia, namun kerja hakiki lebih utama.

Perasankah, dalam dua post sebelum ini aku pernah beri range waktu tentang pasaran Crude Oil akan melakukan reversal pada jam 10:00 malam. Waktu aku tuliskannya adalah sekitar jam 7:08 malam.

Boleh rujuk pada 2 post di Facebook page aku seperti berikut:

https://www.facebook.com/faizshebat/posts/1723627444595810

dan di sini

https://www.facebook.com/faizshebat/posts/1721846478107240

Bagaikan magis, ia reverse seperti dituliskan. Tiga jam awal telah kujangka perlakuan pasaran Crude Oil yang terkenal dengan buasnya.

Mungkinkah Suatu Misteri?

Ia menjadi suatu misteri bagi yang terlalu taksub dengan kitab analisa teknikal. Aahh mengarut la semua ni. Kebetulan je tu. Bagi aku, apa ada pada teknikal kalau kita tak memahami apa yang berlaku disebalik pergerakan harga harian.

Mari kutanyakan, pada jam berapakah kota metropolitan Kuala Lumpur akan alami sesak trafik? Semua maklum antara 7:00 pagi – 9:00pagi dan antara 6:00 petang – 8:00 malam. Betul?

Mengapakah ia terjadi? Kerana wujud SISTEM yang mengawal keadaan ini.

SISTEM Apa Ya?

Sistem waktu pejabat 9 ke 6 (omputeh kata nine to six). Sistem inilah yang membuatkan jalan raya di Kuala Lumpur malah di bandar besar seluruh Malaysia akan penuh sesak menjelang peak hour.

Berbalik kepada Crude Oil trading. Agaknyalah, pada hari esok jam berapakah Crude Oil akan melakukan reversal? Bolehkah kita jangkakan?

Sudah tentu! Kerana ia dikawal oleh “suatu SISTEM”. Namun sayang tidak kutahu exactly apakah sistem itu kerana ia sistem ciptaan the “Whos Who”. Siapa lagi kalau bukan rakan sekutu pencipta sistem kewangan yang digunapakai diseluruh dunia.

FaizhebatMisteri Futures Market Yang Disimpan
read more

Mindset Dalam Trading – Probability (Kebarangkalian)

No comments

Trading is probability game iaitu berkaitan dengan kebarangkalian
Trading bukan indikator
Trading bukan garisan-garisan yang memenuhi chart

Itu hanyalah guide dan lukisan yang membantu kita sebagai trader untuk mendapatkan kebarangkalian tinggi supaya win dalam trading.

Ok macam ni. Macam mana nak tentukan kebarangkalian ni?
Pilih satu teknik trading paaaaaling simple. Paling bodoh la. Tak payah fancy2.

Katakan teknik digunakan seperti di bawah

Indicator: EMA15
Rules: setiap kali price close atas EMA15 buy, dan setiap kali price close bawah EMA15 sell.
Target: 20 ticks
Stop loss: 10 ticks
Timeframe: 5m

Cuba backtest. Tengok keputusannya.

Dari 10 kali trade, berapa kali win?
Dari 100 kali trade, berapa kali win?

Tukar ke timeframe 1 minit pula.
Test kat 3 minit, test kat 10 minit, 15 minit.
Apa pula keputusannya? Berapa winning percentage?

Adjust lagi. Tune lagi. Sampailah dapat winning percentage yang kita puas hati. Ulang dan ulang lagi. Katalah tak dapat capai winning percentage yg dimahukan, tambah satu lagi indikator sebagai filter. Tambah indicator ADX untuk filter kekuatan pergerakan harga, hanya entry jika ada momentum sahaja. Lihat keputusan backtest. Berapa winning percentage? Ulang lagi sampai dapat winning percentage yg dimahukan. Tune lagi, tambah filter jika perlu.

Alamak leceh la nak buat semua tu. Dah tu ingat senang ke trade ni? Ia bukanlah kerja satu hari. Bukan kerja satu malam. So takde masalah pun sebenarnya nak guna indicator atau naked chart. Tapi.. Ada orang kata pakai indicator lagging? Macam mana tu?

Ya betul ia lagging. But, I make profit from it.
So what??

P/s: Ada tak sapa2 yang tak nak “reinvent the wheel”, malas nak backtest sendiri teknik trading?

FaizhebatMindset Dalam Trading – Probability (Kebarangkalian)
read more