Technical Analysis

Time Factor Analisis FCPO Intraday 1

Pernahkah anda terfikir yang time analisis adalah possible untuk dibuat? Bila berbincang tentang TIME, bermaksud kita beranalisis tentang “bila”. Bila market nak bereaksi? Bila market nak reverse? Bila waktu yang tak sesuai nak trade? Bila market sideway supaya boleh avoid trading masa tu? Lihat gambar di atas. Senarai time factor ini diberikan pada 10 Mac …

Time Factor Analisis FCPO Intraday 1 Read More »

Spread FCPO Forecast 123: Bila Next Reversal Date?

Bila aku nak trade Spread FCPO, aku akan pastikan bilakah next reversal date yang bakal berlaku. Apa-apa market pun, perkara pertama yang perlu aku pastikan adalah tarikh forecast reversal date. Sebab ia adalah penting untuk aku rancang masa untuk entry, juga rancang masa untuk exit. Sekiranya tarikh forecast ini tiada, maka aku takkan masuk market. …

Spread FCPO Forecast 123: Bila Next Reversal Date? Read More »

WD Gann Forecast Cycle & Spread FCPO

Adakah benar ada teknik Gann forecast menggunakan cycle analysis dan boleh ke nak guna pada market spread FCPO? Eh, apa pula tak boleh? Boleh sahaja kalau reti (pandai) buat cycle. Tapi nak master cycle analysis pun ambil masa. Nak analisa satu-satu market dengan cycle analysis pun agak time consuming. Namun, resultnya berbaloi lah. Gann forecast …

WD Gann Forecast Cycle & Spread FCPO Read More »

Forecast Market eh, kau biar betul?

Kenapa tak percaya? hehe. Biasalah, masa awal-awal aku kenal forecast ni pun aku tak percaya. Langsung tak percaya. Yela, wujud ke benda macam ni? Maksudnya boleh tahu market nak naik sampai bila. Market nak turun sampai bila? Gitu ke? Eh serious lah! Boleh ke? Ya, betul. Boleh tahu kenaikan, penurunan dan bila market nak reverse. …

Forecast Market eh, kau biar betul? Read More »

Square of Nine Support dan Resistance

Dalam post sebelum ini aku kongsikan yang Square of Nine adalah tidak boleh diguna untuk tentukan atau define next reversal date. Atau dalam kata lain Sq of nine tak boleh nak digunakan untuk forecast market tanpa cycle. Tapi adakah ini bermaksud tools yang pernah diguna oleh trader lagenda W.D. Gann tak berguna langsung? Oh semestinya …

Square of Nine Support dan Resistance Read More »

Crude Oil Futures Naik Melambung?

Seryes la Crude Oil naik semula? Bukankah hari tu jatuh terjelepok? Hari ni ada yang kata Crude Oil telah kembali seperti biasa? How come? Mana ada naik der. Kalau tengok Continuous Chart memang lah nampak naik kaw-kaw. Tapi hakikatnya, ia adalah disebabkan pertukaran kontrak saja. Active trading month telah bertukar dari Kontrak Bulan May kepada …

Crude Oil Futures Naik Melambung? Read More »

Cycle Analysis 101 Part 4 – Synodic 60 Tahun Bukan Random

Cycle Analysis 101 sebelum ini iaitu part 1 hingga part 3 perlu diikuti sebelum teruskan bacaan dalam Part 4. Sebab dalam penulisan dalam Part 2, ada aku sentuh tentang cycle 60 tahun. Mesti pembaca semua ingat aku main petik je kan nombor-nombor untuk diguna dalam cycle analysis? Oh tidak sekali-kali. Sebelum itu, boleh baca Part …

Cycle Analysis 101 Part 4 – Synodic 60 Tahun Bukan Random Read More »

Crude Oil akan ke $12.87 atau $8.07 Biar Betul?

Crude Oil atau dulu orang panggil emas hitam. Sekarang ramai yang maklum RM50 boleh isi minyak kereta full tank pada hari ini. Aku sendiri semalam isi minyak kereta RM20 dah penuh, sebab tank belum kosong la kan. haha. Apa pun, mungkin ini adalah dilema trader market internasionale (bunyi macam gempak). Nampak macam ada opportunity untuk …

Crude Oil akan ke $12.87 atau $8.07 Biar Betul? Read More »

Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 1 day ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohamad asmadi Abdullah
Dari Kuala lumpur Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Luqman Hkim
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd faizal Zakaria
Dari Iskandar puteri Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad alif fahmi bin Nazir
Dari Alor setar Kedah, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Azhar Zul
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad mukhlis M naser
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 4 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 7 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
Scroll to Top