Futures Trading

Trade Secara Sambilan Membantu Kepada Kejayaan

No comments

Jadi full time trader atau jadi part time trader? Mana satu pilihan anda?

Terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pilih mana satu. Setiap satunya pasti ada lebih dan kurang. Ada pros dan cons. Saya pernah merasai kedua-dua situasi. Di mana saya pernah cuba untuk jadi full time trader selama 6 bulan, dengan berbekalkan beberapa tahun pengalaman menjadi trader secara sambilan.

Kesimpulan awal dari keputusan dibuat adalah, gagal! 😀

Jika nak dibandingkan performance trading part time dengan performance trading semasa fulltime. Lagi bagus semasa part time trader. Macam mana boleh jadi macam ni kan?

Sebab utama adalah emosi. Yela, masa part time trader kita masih bekerja dan setiap bulan ada gaji yang tetap. Jadi less emotion involve dalam memikirkan untuk bayar komitmen bulanan. Namun, setelah berhenti kerja dan tiada gaji. Keputusan untuk enter market bukan disebabkan oleh analisa teknikal lagi. Lebih kepada emosi.

Cerita dia macam ni la, apa pun kita mesti perlukan duit untuk komitmen bulanan. Kalau tak masuk market takde duit pula nanti, nak masuk market tapi takde signal lagi. Tapi, berbalik kepada perkara sebelumnya, takde duit ni nanti kalau tak masuk market. Jadi, walaupun signal belum mari, emosi dah kata pergi la masuk market. Lastly loss sebab main redah je masuk market akibat dorongan emosi dan bukan signal dari trading.

Betul, tak dinafikan ada antara kawan-kawan yang berjaya jadikan kerjaya trading sebagai full time. Namun rata-rata mereka ini berpengalaman belasan tahun dalam market dan tidak bermewah-mewah pada beberapa tahun terawal bermulanya kerjaya full time trader.

Namun, untuk trader yang masih bekerja usahlah terikat pada satu produk atau instrument futures sahaja untuk trade. Ada pelbagai lagi instrument Futures Commodity yang patuh shariah boleh didagangkan (trade). Kalau kerja siang, carilah instrument commodity futures yang aktif pada waktu malam seperti instrument Agriculture (Soybean), Energy (Crude Oil) atau Precious Metal (copper). Bukan apa, supaya kita mendapat keberkatan rezeki dari kerja hakiki yang kita lakukan. Jika anda majikan, apa perasaan jika melihat pekerja trade semasa waktu kerja?

FaizhebatTrade Secara Sambilan Membantu Kepada Kejayaan
read more

Pelaburan Futures Atau Spekulasi

No comments

Bila perbincangan berkisar tentang aktiviti trading di pasaran hadapan (futures market), rata-rata antara kita akan merujuk kepada pelaburan futures. Pendapat peribadi, ia bukanlah pelaburan, tapi lebih kepada aktiviti spekulasi.

pelaburan futures

Apa benda pula spekulasi ni? Ok, dalam bahasa lainnya, spekulasi merujuk kepada aktiviti trader yang buat pegangan sell atau buy pada kontrak pasaran hadapan dalam jangka masa pendek. Ia merujuk kepada day trader, scalper mahupun swing trader yang hold position sehingga beberapa hari atau minggu. Aktiviti pelaburan pula makan masa lebih lama sehingga bertahun-tahun.

Kebanyakan instrument Futures mempunyai kadar volatility yang tinggi iaitu range pergerakan harian yang besar. Aktiviti pelaburan pada instrument Futures perlukan modal yang sangat besar untuk menahan pergerakan yang besar ini. Jadi, ia kurang sesuai untuk dijadikan instrument pelaburan untuk jangka masa panjang. Dan bila berkisar tentang pelaburan, ia bukanlah melibatkan aktiviti jual beli harian. Nama pun melabur, mestilah libatkan pegangan yang lama sekurang-kurangnya 5 tahun atau 10 tahun. Tiada istilah melabur dalam masa 10 saat, melabur dalam masa 10 minit atau 1 jam. Anda jual beli kontrak futures dan ambil untuk dari pergerakan harga instrument futures, ketahuilah anda adalah trader atau bahasa canggihnya spekulator. Anda bukanlah pelabur futures.

Kalau pun anda punyai modal yang sangat banyak dan betul anda mahukan pelaburan dalam instrument futures, ia adalah satu perbuatan yang sangat berisiko tinggi. Tapikan kalau anda ada modal banyak, duit tak habis, sudah pasti anda akan melabur dalam instrument yang lebih efisien seperti hartanah high end. Jual beli kondo mewah, mahupun hotel mungkin lebih baik dari risikokan duit yg banyak pada futures untuk tujuan pelaburan.

FaizhebatPelaburan Futures Atau Spekulasi
read more