My Stori

Berapa Deposit Modal Untuk Trade Crude Oil Futures

No comments

Antara soalan yang sering bermain di fikiran trader. Ada yang kata dengan USD$100 sahaja dah boleh mula trade minyak mentah di pasaran futures. Ketahuilah, ianya pembohongan yang nyata. Jika ada broker yang offer modal serendah itu, maka ia adalah broker bucketshop yang tawarkan CFD product dan bukan Futures broker yang legal.

Info lanjut tentang Bucket Shop – https://en.wikipedia.org/wiki/Bucket_shop_(stock_market)
Nak tahu lebih lanjut tentang asas Futures Market sebenar – laburkan sedikit dana untuk dapatkan ebook TdFCT

Futures trading sebenar mestilah ada kontrak dan produk (instrument) mesti ada physical delivery (penghantaran produk fizikal yang sebenar). Jadi berapakah margin atau modal yang diperlukan untuk trade Crude Oil Futures di broker yang legal? Untuk Crude Oil Futures yang didagangkan di bawah exchange NYMEX, boleh periksa margin di website CME – Outrights/Vol Scans for Margins.

 

  1. Pilih Exchange: NYM iaitu abbreviation untuk NYMEX
  2. Pilih Asset Class: Crude Oil
  3. Pilih Product: CL – Crude Oil Futures NYMEX
  4. Maintenance margin akan dipaparkan mengikut kontrak Crude Oil

Pada masa post ini ditulis, active traded contract adalah kontrak Oktober.
Jadi maintenance margin untuk CLV7 (CL 10-17) adalah USD$2400 untuk trading 1 lot. Maintenance margin adalah 90% dari initial margin.
Jadi Initial margin untuk CLV7 (modal permulaan untuk trade) adalah USD$2640.

Apa Beza Initial Margin dengan Maintenance Margin?

Initial margin adalah modal minimum untuk trade 1 lot instrument Futures. Kalau amaun dalam akaun trading tak cukup sehingga amaun initial margin, maka tak boleh nak execute apa-apa position. Tak boleh nak buy atau sell.

Katalah dalam akaun ada ngam-ngam USD$2640, dan kita buy 1 lot instrument Crude Oil Futures. Kemudian, market bergerak turun against kita punya direction buy. Untuk membolehkan position buy ini di bawa overnight ke next trading day, jumlah dalam akaun mestilah TAK KURANG dari Maintenance Margin. Iaitu tak kurang USD$2400. Kalau kurang, kena topup atau position akan di liquidate (ditutup).

FaizhebatBerapa Deposit Modal Untuk Trade Crude Oil Futures
read more

Masuk Carta Caucassian & Yankees

No comments

Jadi funded trader pun dah satu hal payah gila, bukan sekali cuba terus dapat. Tapi perlukan usaha berterusan selama bertahun-tahun. Biasalah sembang benda-benda berjaya memang syiok. Yang malas nak cerita adalah, berbelas kali aku failed test untuk jadi funded trader ni. Stress jangan cakaplah, apa lagi kalau fikir nak give up.

Aku ada dapat emel ni 3 hari yang lalu, aku baca title “Making the Most Out of Summer Trading”. Macam biasalah, aku malas nak baca sangat emel yang dihantar dalam tab “updates” dalam Gmail ni. Sampaikan aku tak perasan nama aku ada dalam carta recognition (cartalah sangat), ha ha ha 😀

 

Ni pun sebab partner dari group Telegram yang bagitau, kalau tak memang aku pun tak perasan la. Power juga eh aku trade. Ada sapa yang berani nak try test? Kamonlah, mana lagi nama dari Asia ni. Balik-balik orang sana je kan. Orang kita pun hebat apa. Try la, klik link TRY JADI FUNDED Trader.

FaizhebatMasuk Carta Caucassian & Yankees
read more