Siapa Faiz Sulaiman?

Saya Faiz pernah jadi salah seorang funded trader dalam program Topsteptrader┬ádengan 100% WINNING DAYS. Saya telah pelajari dan discover satu teknik untuk ukur masa (timing) pada market Crude Oil dan pernah buat satu perkongsian pada tahun 2017. Kemudian, saya buat kajian lebih mendalam tentang masa dan cara untuk Analisa Masa dalam trading instrument lain dalam kategori “Grain” seperti Soybean Oil, FCPO, Corn, dan lain-lain guna Lunar cycle atau kitaran bulan

5 Days Winning Streak Highlight

Tak cukup dengan ini, saya pernah masuk dalam Monthly Hightlight untuk Topsteptrader untuk 5 DAYS WINNING STREAK

Maaf, saya takkan pernah untuk tunjuk statement trading kepada sesiapa. Kalau ada yang insist nak tengok, sila lepasi dulu cabaran Topsteptrader, baru anda akan rasa statement no longer required as a proof. Lagipun saya tak perlukan individu yang money oriented semata-mata

Produk & Servis

Ada beberapa produk digital yang telah saya hasilkan untuk bantu trader dari pelbagai peringkat. Ada yang baru nak mula dengan Futures Trading, berkenalan dengan instrument atau produk seperti FCPO, Soybean Oil, Crude Oil di pasaran Futures boleh dapatkan TdFCT

Bila ada trader yang mahukan teknik untuk entry, saya kongsikan teknik entry dari saya dalam Nota Trading Premium (NTP). Tapi ada juga experienced trader yang perlukan lebih lagi untuk improve trade. Nak masukkan lagi elemen ANALISA MASA dalam trading, boleh dapatkan IT’s TIME

Ada yang nak jumpa saya untuk diskas berkenaan trading? Baiklah RM300 per hour adalah kadar untuk masa saya setakat ini. Saya ada juga buka servis untuk private mentoring untuk trader yang dah give up dengan trading yang mereka sendiri buat sekarang. Yang mana tak datangkan hasil

Posting Terkini

Konsisten atau Menang Besar?

Beberapa hari lepas aku ada buat poll kat Facebook page. Saja aku tanya walaupun pada awalnya aku dah agak jawapan yang bakal di pilih. Dapat dilihat ramai yang setuju dengan konsisten dalam trading adalah lebih penting berbanding menang besar. Bukanlah maksud consistency tak boleh nak menang besar. Tapi menang besar di sini bermaksud sekali menang

Futures, CFD, Forex

Baru-baru ni timbul pulak isu Futures dan CFD. Ada pihak yang beranggapan CFD adalah Futures dan tiada beza antara kedua-duanya. Bila tengok pada chart memang sama saja. Ada harga naik turun. Ada open, high, low, close. Jadi apa yang lainnya? Futures adalah kontrak jual beli komoditi. Ada spesifikasi produk yang ditetapkan dan dikawalselia oleh exchange.

Forecast Soybean Oil Futures (ZLH19)

Ada baki beberapa hari lagi sebelum beralih ke bulan Februari 2019. Lunar eclipse semalam mungkin jadi marking untuk beberapa jenis cycle. Mungkin lah.. I not sure also la. If I sure pun, memang I diam-diam saja. You can make your own study about what the impact of lunar eclipse to the financial market. Nothing? then

FCPO Forecast Untuk Januari 2019

Ramai kan trader Futures terutama FCPO yang struggle untuk buat forecast. Trader yang bagus adalah yang boleh forecast market in advance. Saya jarang buat forecast untuk FCPO. Maklumlah saya tak lah berapa hebat nak trade market Bursa Malaysia Derivative ni. Biasa otai-otai power je yang boleh komen pasal FCPO Tapi disebabkan saya sayang silent reader

Time Reversal Soybean Oil Futures

Untuk trader yang trade Soybean Oil Futures. Hari ini (14 Disember 2018) aku nampak ada faktor masa planetary yang mungkin sama dengan cycle market. Jadi possibility agak tinggi untuk market soybean oil sambung kenaikan. Pergerakan penurunan dari semalam mungkin untuk satisfied price dengan time.   Selain dari time indikator seperti Sun square Mars dan Sun

Elemen Trading Analisa Market Instrument

Sudah diketahui umum bila sebut pasal trading tak akan lari dari dua elemen utama iaitu Analisa Teknikal dan Analisa Fundamental. Sering menjadi debat antara dua kepercayaan sama ada mahu ikut teknikal semata-mata mahupun fundamental. Tak kisahlah nak ikut mana pun kan. Kalau investment style berdasarkan value insvesting yang pentingkan intrinsic value, mungkin analisa fundamental lebih

Keep In Touch

Your Name (required)

Your Email (required)

Your Phone (Optional)

Subject

Your Message

faiztest2Home