Forecast Market eh, kau biar betul? 2

Forecast Market eh, kau biar betul?

Kenapa tak percaya? hehe. Biasalah, masa awal-awal aku kenal forecast ni pun aku tak percaya. Langsung tak percaya. Yela, wujud ke benda macam ni? Maksudnya boleh tahu market nak naik sampai bila. Market nak turun sampai bila? Gitu ke?

Eh serious lah! Boleh ke?

Ya, betul. Boleh tahu kenaikan, penurunan dan bila market nak reverse. Aku dulu memang tak nampak yang market boleh dijangka. Sebab aku anggap yang market ni random. Benda random macam mana kau nak agak. Betul tak?

Sehinggalah aku terjumpa satu forecast matsaleh dari amereka ni. Dia forecast High, Low, High, Low sesuatu market sebulan lebih awal. Malah ada sehingga 3 bulan lebih awal. Selepas market unfold, forecast itu menjadi. Setiap tarikh high, juga setiap tarikh low akan terjadinya reversal.

Error mesti ada. Kita mesti fikir seperti seorang engineer dan bukan akauntan bertauliah. Maksudnya, tidak boleh terlalu rigid dengan result dan perlu ada error tolerance. Dalam kata lain, sekiranya tarikh forecast sesuatu market itu adalah pada 24 haribulan. Boleh jadi ia tersasar pada 23 haribulan atau 25 haribulan. Itu normal.

Tapi… sebulan lebih awal kot. Mana dia tahu market nak reverse sekitar tarikh itu? Kan?

Kalau betul boleh, try la buat forecast

Okay, takda hal. Aku ajak korang untuk masuk Channel Telegram yang aku kelolakan ini. Link adalah seperti berikut

Dalam channel telegram ini ada timestamp yang mana aku tak boleh nak tukar atau buat back dated post. Boleh check timestamp bila aku post forecast dan bandingkan dengan hasil selepas market unfold. Dalam channel Telegram ini juga aku akan post market forecast secara random. Aku akan pilih market secara random dan buat forecast. Cuma aku akan buat bila aku ada masa jela. No commitment.

BACA JUGA  Guna Teknikal Analisis Bersama Forecast

Serba sedikit forecast yang aku dah buat

Bitcoin Futures (BTC)

Boleh rujuk gambar di bawah. Sebelah kiri adalah forecast sebelum market bergerak. Sebelah kanan adalah selepas market bergerak. Dapat dilihat, walaupun ada sedikit error tolerance 1 atau 2 hari dari tarikh yang dijangkakan. But then, semua tarikh diberikan in advance kot.

Forecast Market eh, kau biar betul? 3

Instrument:
Bitcoin Futures (BTC)

Expected forecast turn:
HIGH Sep 30, 2020
LOW Oct 5, 2020
HIGH Oct 8, 2020

Forecast Market eh, kau biar betul? 4


Instrument:
Bitcoin Futures (BTC)

Date forecast:
28 September 2020

Result as of:
19 October 2020

Forex (EURO/USD)

Untuk market Forex EURUSD pula. Boleh lihat pada sebelah kiri forecast dibuat pada 2 Oktober 2020.

Forecast Market eh, kau biar betul? 5

Instrument:
Forex (EURUSD)

Expected forecast turn:
LOW Oct 5, 2020
HIGH Oct 13, 2020
LOW Oct 19, 2020

Forecast Market eh, kau biar betul? 6


Instrument:
Forex (EURUSD)

Date forecast:
2 October 2020

Result as of:
19 October 2020

Untuk gambar yang lebih jelas, boleh lah tengok pada Channel Telegram. Korang juga boleh buat comparison sendiri atas chart. Tengok sendiri mana tahu ada yang kata aku saja-saja edit chart ke. haha

So macam mana? Dah boleh percaya ke market boleh di forecast? Boleh diketahui high atau low in advance? Percayalah sebabnya, kesemua ini telah “dijadualkan” untuk berlaku. Ia tidak random. Haaa.. kontroversi tak?

DISCLAIMER: Aku forecast market, tak semestinya aku trade semua market yang aku forecast. Aku tak trade forex dan bitcoin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azman Kamaruddin
Dari Klang Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohamad farid Zulkifli
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Haniz Zainal
Dari Bandar baru bangi Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad naim Abdul halim
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sharifuddin Abu samah
Dari Cheras, kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azrul hisham Mohamed
Dari Balik pulau Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sharifuddin Abu samah
Dari Cheras, kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mahazi Si harun
Dari Nilai Negeri Sembilan, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Nur farah Hassan
Dari Wangsa maju Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Isamudin Basir
Dari Banting Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Scroll to Top