Tools Penting Untuk Intraday Trader Futures – Scheduled Order

Nature intraday trader adalah open dan close position dalam hari yang sama sebelum end of day session.

Untuk Crude Oil, sesi intraday bermula dari 6:00AM sehingga 5:00AM waktu Malaysia. Jadi semua position mestilah ditutup sebelum 4.59AM waktu Malaysia, jika tidak maintenance margin akan berkuat kuasa dan jumlah balance dalam akaun + unrealise P/L mestilah cukup untuk menampung keperluan maintenance margin. Jika tidak, intraday trader dikira melanggar term and condition intraday dengan broker dan berisiko digantung akses kepada trading account.

Untuk mengelakkan ia terjadi, antara solution yang biasa saya gunakan adalah scheduled order.Yela, kalau position kita masuk pukul 9:23PM lepas tu pukul 12:00AM atau pukul 1:00AM market masih belum capai target profit yang diinginkan. Tapi mata dah mengantuk. Jadi pilihan yang ada adalah schedule order untuk offset position yang ada. Kalau ada long position, schedule la short position untuk offset dan begitulah sebaliknya sekiranya ada short position.

Scheduled Orders adalah features pada software atau trading platform yang saya gunakan. Saya gunakan platform E-Futures dan ada banyak lagi software yang available untuk melakukan scheduled order ini. Tapi dengan menggunakan E-Futures, order adalah server side. Jadi kalau internet putus ke, nak tutup laptop ke tak ada masalah.

Tapi bukan semua broker yang ada sediakan server side order execution. Jadi alternatifnya menggunakan software yang available di pasaran yang kebanyakan nya boleh schedule atau penetapan auto-flatten order pada masa yang ditetapkan. Akan tetapi, ia adalah client-side iaitu software mestilah kekal on dan internet mesti connected.

P/S: saya sampai sekarang menanti dengan penuh harapan. Bila lah Futures Broker kat Malaysia nak ada trading platform dan features yang canggih macam ni.

Share post ini sebagai penghargaan anda

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azfar Ahmad
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Rich Bull
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Fahmi Roslan
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd rosyidi Baharom
Dari Kepala batas Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 6 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sani Sabiyah
Dari Pontian Johor, Malaysia
about 7 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Lee Hock lim
Dari Georgetown Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 7 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd hasan Mohd naser
Dari Marang Terengganu, Malaysia
about 7 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Basharudin Hashim
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 8 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Khayrul Talib
Dari Bangi Selangor, Malaysia
about 8 months ago
 
Exit mobile version