Tools Penting Untuk Intraday Trader Futures – Scheduled Order

Nature intraday trader adalah open dan close position dalam hari yang sama sebelum end of day session.

Untuk Crude Oil, sesi intraday bermula dari 6:00AM sehingga 5:00AM waktu Malaysia. Jadi semua position mestilah ditutup sebelum 4.59AM waktu Malaysia, jika tidak maintenance margin akan berkuat kuasa dan jumlah balance dalam akaun + unrealise P/L mestilah cukup untuk menampung keperluan maintenance margin. Jika tidak, intraday trader dikira melanggar term and condition intraday dengan broker dan berisiko digantung akses kepada trading account.

cl-trading-sessions

Untuk mengelakkan ia terjadi, antara solution yang biasa saya gunakan adalah scheduled order.Yela, kalau position kita masuk pukul 9:23PM lepas tu pukul 12:00AM atau pukul 1:00AM market masih belum capai target profit yang diinginkan. Tapi mata dah mengantuk. Jadi pilihan yang ada adalah schedule order untuk offset position yang ada. Kalau ada long position, schedule la short position untuk offset dan begitulah sebaliknya sekiranya ada short position.

Scheduled Orders adalah features pada software atau trading platform yang saya gunakan. Saya gunakan platform E-Futures dan ada banyak lagi software yang available untuk melakukan scheduled order ini. Tapi dengan menggunakan E-Futures, order adalah server side. Jadi kalau internet putus ke, nak tutup laptop ke tak ada masalah.

schedule-orderTapi bukan semua broker yang ada sediakan server side order execution. Jadi alternatifnya menggunakan software yang available di pasaran yang kebanyakan nya boleh schedule atau penetapan auto-flatten order pada masa yang ditetapkan. Akan tetapi, ia adalah client-side iaitu software mestilah kekal on dan internet mesti connected.

BACA JUGA  Simple FCPO Elliott Wave Count

P/S: saya sampai sekarang menanti dengan penuh harapan. Bila lah Futures Broker kat Malaysia nak ada trading platform dan features yang canggih macam ni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 17 hours ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 3 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 5 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 6 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 7 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhd kamal Izzat
Dari Bukit jalil Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Syamsul Amri
Dari Pasir gudang Johor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Firdaus Omar
Dari Doha , Qatar
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sofar Ahmad
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 1 month ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Siti zubaidah Harun
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Azman Bin atan
Dari Seksyen u8, shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Yusof Hafifi
Dari Kuala kangsar Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top