Pelan Trade Crude Oil 17 Ogos 2016, 3 Buy 1 Sell

Untuk trade Crude Oil malam ini, langkah precaution perlu diambil memandangkan hari ini ada news inventory pada pukul 10:30 malam waktu Malaysia. Saya kurang pandai nak trade news, jadi saya akan mengelak untuk trade selama setengah jam iaitu antara range masa 15 minit sebelum news dan 15 minit selepas news. Kerana news, tahu-tahu jela kan volatility akan meningkat mendadak akan tetapi liquidity akan menurun. Bermaksud harga akan bergerak laju, namun untuk satu-satu order filled pada harga yang kita mahu adalah tipis atau dipanggil slippage. Slippage pada CL boleh terjadi sehingga berbelas malah berpuluh ticks sekiranya harga bergerak terlalu laju. Saya sendiri pernah terkena slippage 17 ticks semasa meletakkan stop loss, bermaksud stop loss saya filled pada harga offset dari order + slippage. So, sekarang dah serik.

news-17082016

Ok moving forward, untuk hari ini perancangannya adalah 3 tempat untuk buy dan 1 analisa untuk sell. Akan tetapi analisa lebih berat kepada buy kerana mengikut trend. Kawasan entry yang pertama adalah seperti gambar di bawah. Beranggapan harga akan bergerak ke level lower channel dan entry buy boleh dibuat sekiranya harga tidak break lower channel. Breakout entry atau apa saja entry yang ada confirmation adalah dicadangkan untuk entry di kawasan ini.

entry1-17082016

Entry yang kedua adalah beranggapan sama ada harga bergerak sehingga ke lower channel atau pun tak sampai lower channel. Jadi penantian adalah sehingga harga Crude Oil membuat breakout di upper channel, TETAPI tidak melepasi level berwarna hijau. Entry boleh dibuat pada pullback di upper channel. Pastikan entry adalah DI ATAS upper channel dan bukan di dalam channel.

BACA JUGA  Konsep dan Jenis Spread Trading

entry2-17082016

Sekiranya pergerakan harga terlalu laju mungkin akibat news dan break sehingga melepasi level berwarna hijau, penantian entry adalah pada pullback dengan syarat structure pasaran mestilah membuat 2 legs structure iaitu ada H, L, HL, LL. Satu leg structure tak boleh, nanti SL kena sapu.

entry3-17082016

Berkemungkinan juga pasaran buat gila malam ni, seller dan geng-geng beruang terlalu kuat. Dengan ini, penantian sell adalah setelah harga break lower channel. Entry adalah pada pullback selepas break lower channel. Pastikan entry adalah pada lower channel dan bukan di dalam channel.

crude oil sellSekian saja untuk hari ini, tak sempat nak goreng lebih. Anak tak sihat pula hari ni. Babai!!


Pembaca yang budiman, berminat ke nak tahu update dari pos-pos akan datang? Macam analisa sebelum pasaran bergerak ke, post mortem ke, atau apa-apa saja. Jika berminat, saya akan hantarkan emel kepada anda setiap kali saya ada post entry baru di website. Kalau minat boleh isi form di sebelah bawah ya. Kalau nak la, taknak takpe tanya je.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Konten laman web ini dilindungi !!
Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.

Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd zaki Ismail
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 2 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Syed fahmi al junid Syed shahrom
Dari Putejaya Putrajaya, Malaysia
about 3 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Abdul azis Japri
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Farah J
Dari Bandar baru nilai Negeri Sembilan, Malaysia
about 5 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Amin Zuri
Dari Bandar tasik selatan Kuala Lumpur, Malaysia
about 5 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Zuriamin Mat hussin
Dari Bandar tasik selatan Kuala Lumpur, Malaysia
about 6 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 2 Items
Telah dibeli oleh Razali Shaffiee
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 6 days ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Muhammad sofi Md khakhir
Dari Bedong Kedah, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Muhd fauzay Hassim
Dari Kuala selangor Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohammad Ahmad
Dari Kg kepayang Perak, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Muhammad sofi Md khakhir
Dari Bedong Kedah, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ridzuan Ahmad 32
Dari Kg kepayang Perak, Malaysia
about 3 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd Hafiz
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Amerudin Ismail
Dari Lunas Kedah, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Azhan Yusoff
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Shahrol Sabaruddin
Dari Kerteh Terengganu, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd Hasnol
Dari Kuching Sarawak, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohamad ashmuni Hj hussain
Dari Alor setar Kedah, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Perwina Asmin
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhamad nuraizat Chindran aman
Dari Kuching Sarawak, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top