Pelan Trade Crude Oil 17 Ogos 2016, 3 Buy 1 Sell

Untuk trade Crude Oil malam ini, langkah precaution perlu diambil memandangkan hari ini ada news inventory pada pukul 10:30 malam waktu Malaysia. Saya kurang pandai nak trade news, jadi saya akan mengelak untuk trade selama setengah jam iaitu antara range masa 15 minit sebelum news dan 15 minit selepas news. Kerana news, tahu-tahu jela kan volatility akan meningkat mendadak akan tetapi liquidity akan menurun. Bermaksud harga akan bergerak laju, namun untuk satu-satu order filled pada harga yang kita mahu adalah tipis atau dipanggil slippage. Slippage pada CL boleh terjadi sehingga berbelas malah berpuluh ticks sekiranya harga bergerak terlalu laju. Saya sendiri pernah terkena slippage 17 ticks semasa meletakkan stop loss, bermaksud stop loss saya filled pada harga offset dari order + slippage. So, sekarang dah serik.

news-17082016

Ok moving forward, untuk hari ini perancangannya adalah 3 tempat untuk buy dan 1 analisa untuk sell. Akan tetapi analisa lebih berat kepada buy kerana mengikut trend. Kawasan entry yang pertama adalah seperti gambar di bawah. Beranggapan harga akan bergerak ke level lower channel dan entry buy boleh dibuat sekiranya harga tidak break lower channel. Breakout entry atau apa saja entry yang ada confirmation adalah dicadangkan untuk entry di kawasan ini.

entry1-17082016

Entry yang kedua adalah beranggapan sama ada harga bergerak sehingga ke lower channel atau pun tak sampai lower channel. Jadi penantian adalah sehingga harga Crude Oil membuat breakout di upper channel, TETAPI tidak melepasi level berwarna hijau. Entry boleh dibuat pada pullback di upper channel. Pastikan entry adalah DI ATAS upper channel dan bukan di dalam channel.

BACA JUGA  Margin Call Bila Trade Futures Instrument

entry2-17082016

Sekiranya pergerakan harga terlalu laju mungkin akibat news dan break sehingga melepasi level berwarna hijau, penantian entry adalah pada pullback dengan syarat structure pasaran mestilah membuat 2 legs structure iaitu ada H, L, HL, LL. Satu leg structure tak boleh, nanti SL kena sapu.

entry3-17082016

Berkemungkinan juga pasaran buat gila malam ni, seller dan geng-geng beruang terlalu kuat. Dengan ini, penantian sell adalah setelah harga break lower channel. Entry adalah pada pullback selepas break lower channel. Pastikan entry adalah pada lower channel dan bukan di dalam channel.

crude oil sellSekian saja untuk hari ini, tak sempat nak goreng lebih. Anak tak sihat pula hari ni. Babai!!


Pembaca yang budiman, berminat ke nak tahu update dari pos-pos akan datang? Macam analisa sebelum pasaran bergerak ke, post mortem ke, atau apa-apa saja. Jika berminat, saya akan hantarkan emel kepada anda setiap kali saya ada post entry baru di website. Kalau minat boleh isi form di sebelah bawah ya. Kalau nak la, taknak takpe tanya je.

[newsletter_signup_form id=2]

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Konten laman web ini dilindungi !!
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhd kamal Izzat
Dari Bukit jalil Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Syamsul Amri
Dari Pasir gudang Johor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Firdaus Omar
Dari Doha , Qatar
about 4 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sofar Ahmad
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 4 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Siti zubaidah Harun
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Azman Bin atan
Dari Seksyen u8, shah alam Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Yusof Hafifi
Dari Kuala kangsar Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Shuhaimi Mohd ariffin
Dari Seremban Negeri Sembilan, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Firdaus bin Mohd ishak
Dari Kangkar pulai Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad shafiq amizul Zulkarnain
Dari Kuala krai Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Helmi Zainal
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohamad sobri Ahmad chek
Dari Miri Sarawak, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Edie Akbar
Dari Kuantan Pahang, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Akmal Ahmed
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Scroll to Top