Tips dan Trik – Trade Masa Market Sideway

Semasa market sideway ni, orang kata boring. Mungkin sebab masa sideway tak dapat nak define arah pasaran yang jelas. Namun pada pendapat dan pandangan saya yang tak seberapa ini, market memang sentiasa sideway dan bergerak dalam range. Cuma besar atau kecil sahaja. Sekiranya sesuatu pergerakan itu telah melepasi range sebelumnya, target seterusnya adalah lebih kurang sama dengan range sebelum itu.

Ok, tak faham kan? jom tengok gambar market sideway macam kat bawah ni.

Market akan cenderung untuk bergerak pada range. Cuba tengok RANGE 1, jarak pergerakan ke atas adalah sama dengan RANGE 2. Di sini apa yang saya cuba sampaikan adalah, kita boleh plan untuk cari SELL apabila market bergerak mendekati level atas pada RANGE 2. Sekiranya mahukan lebih kerap untuk masuk market, bahagikan RANGE 2 kepada 2 bahagian. Letakkan garisan tengah di RANGE 2.

Ok, dah bahagi kepada dua bahagian maka dapatlah garisan tengah. Garisan tengah ini sangat significant untuk beraksi sebagai level SUPPORT atau RESISTANCE yang sangat bagus. Dari sinilah kita akan dapat idea di mana level-level yang berkebarangkalian tinggi untuk market buat reversal. Apabila dah dapat anggaran level reversal, kita boleh tunggu untuk entry menggunakan cara entry yang kita tahu. Nak guna candlestick reversal ke, nak guna price action ke, nak guna EMA cross ke. Keep it simple saja.

Amacam? Senang ke mudah? Apalah yang susah sangat nak cari level reversal kan. Guna yang mudah-mudah saja. Ingat ini KISS – Keep It Simple Stupid. Yela, kita ni nak trade kecil-kecilan je pun kan. Bukanlah nak jadi market analyst. Relax-relax sudeeeehh.


Entry ini ditulis untuk mengelakkan gatal tangan untuk entry lagi sebab dah secure win 20 ticks ($200). Tapi tak puas hati sebab kena TS lepas tu baru market jalan. Oh ya, nak tahu lebih lanjut tentang asas Futures? KLIK SINI

Share post ini sebagai penghargaan anda

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azfar Ahmad
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Rich Bull
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Fahmi Roslan
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd rosyidi Baharom
Dari Kepala batas Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 6 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sani Sabiyah
Dari Pontian Johor, Malaysia
about 7 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Lee Hock lim
Dari Georgetown Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 7 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd hasan Mohd naser
Dari Marang Terengganu, Malaysia
about 7 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Basharudin Hashim
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 8 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Khayrul Talib
Dari Bangi Selangor, Malaysia
about 8 months ago
 
Exit mobile version