Tips dan Trik – Trade Masa Market Sideway

Semasa market sideway ni, orang kata boring. Mungkin sebab masa sideway tak dapat nak define arah pasaran yang jelas. Namun pada pendapat dan pandangan saya yang tak seberapa ini, market memang sentiasa sideway dan bergerak dalam range. Cuma besar atau kecil sahaja. Sekiranya sesuatu pergerakan itu telah melepasi range sebelumnya, target seterusnya adalah lebih kurang sama dengan range sebelum itu.

Ok, tak faham kan? jom tengok gambar market sideway macam kat bawah ni.

market sideway

Market akan cenderung untuk bergerak pada range. Cuba tengok RANGE 1, jarak pergerakan ke atas adalah sama dengan RANGE 2. Di sini apa yang saya cuba sampaikan adalah, kita boleh plan untuk cari SELL apabila market bergerak mendekati level atas pada RANGE 2. Sekiranya mahukan lebih kerap untuk masuk market, bahagikan RANGE 2 kepada 2 bahagian. Letakkan garisan tengah di RANGE 2.

market sideway

Ok, dah bahagi kepada dua bahagian maka dapatlah garisan tengah. Garisan tengah ini sangat significant untuk beraksi sebagai level SUPPORT atau RESISTANCE yang sangat bagus. Dari sinilah kita akan dapat idea di mana level-level yang berkebarangkalian tinggi untuk market buat reversal. Apabila dah dapat anggaran level reversal, kita boleh tunggu untuk entry menggunakan cara entry yang kita tahu. Nak guna candlestick reversal ke, nak guna price action ke, nak guna EMA cross ke. Keep it simple saja.

BACA JUGA  Inversion Forecast Soybean Oil

Amacam? Senang ke mudah? Apalah yang susah sangat nak cari level reversal kan. Guna yang mudah-mudah saja. Ingat ini KISS – Keep It Simple Stupid. Yela, kita ni nak trade kecil-kecilan je pun kan. Bukanlah nak jadi market analyst. Relax-relax sudeeeehh.

win200


Entry ini ditulis untuk mengelakkan gatal tangan untuk entry lagi sebab dah secure win 20 ticks ($200). Tapi tak puas hati sebab kena TS lepas tu baru market jalan. Oh ya, nak tahu lebih lanjut tentang asas Futures? KLIK SINI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mustaqim Nordin
Dari Sentul Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Telok panglima garang Selangor, Malaysia
about 3 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Farizol K afendi
Dari Tangkak Johor, Malaysia
about 4 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mustaqim Nordin
Dari Sentul Kuala Lumpur, Malaysia
about 5 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nazim Sanusi
Dari Sungai air tawar Selangor, Malaysia
about 6 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Siti juridah Mat arip
Dari Semenyih Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Omar Rahman
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Che rahimi Samat
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Al Ibrahim
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 3 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd afizz Mohd halimi
Dari Taiping Perak, Malaysia
about 3 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Yim Smart
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Telok panglima garang Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Teluk panglima garang Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Michael Leong
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohd Zaki
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Taib Ismail
Dari Kuala lumpur Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Zakry Malek
Dari Kulai Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Suhailai Nordin
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd hafizd Bin hamzah
Dari Seremban Negeri Sembilan, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Wan azamuddin Wan endok
Dari Klang Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top