Sistem Harga pada Gann Trading

Sistem harga atau price system pada teknik yang dipopularkan oleh W.D. Gann adalah sedikit unik. Mungkin ada salah satu price system yang sedikit sebanyak punyai persamaan dalam level dan nombor Fibonacci. Tapi implementation adalah berbeza.

Ada 3 sistem harga pada Gann trading iaitu

  1. Angle of Repetition
  2. Square iaitu seperti 52, 90 dan 144
  3. Square of 9 atau Hexagon

Secara asasnya, untuk gunakan tools ini dalam Gann trading. AoR adalah paling asas. Namun untuk teknik pricing menggunakan AoR perlukan data planetary. Untuk gunakan AoR tanpa planet adalah IMPOSSIBLE! Kenapa impossible? sebab price ini hanya boleh diperoleh dari relationship antara sudut planetary dan harga. Pening? Percayalah, ianya simple je kalau tahu caranya.

Di mana sumber rujukan untuk AoR?
Ada sebahagiannya pada muka surat 320 Tunnel Thru The Air dan juga dari buku Luther Jensen Astro Cycle and Speculative Markets muka surat 108 dan 109. Yep, I am giving you the specific direct f88king pages. Go ahead and read if you can find it 🙂

price system gann sistem harga
Petikan dari buku Luther Jensen – Astro Cycle and Speculative Markets

Square the price?

Selepas mahir dengan AoR, then only we can reinforce our price dengan Squaring the price. Opss bukan square of nine. Ia adalah sesuatu yang lain. Square of 52, square of 90, square of 144 benda-benda seperti itulah. Namun, perkara lebih penting adalah untuk draw this kind of square perlukan starting point. Correct beginning or starting point will produce correct ending.

BACA JUGA  Gann Time Cycle Dan Time Factor

Lukis starting point semberono main bedal will produce semberono outcome. Oh, lukis pada historical chart yang dah jadi will produce nice and neat outcome anyway.

Ia hanya sebuah kalkulator square root sistem harga

Banyak kali dah bagitahu. Square of nine bukanlah square, tapi ia adalah kalkulator square root. Square tu empat segi, atau bermaksud sama. Contoh:

“We are SQUARED away now” yang membawa maksud, alaa.. takkan tak faham? Cubalah fahamkan sendirilah eh, baca kamus ke, buku idiom ke eh.

Sama seperti Hexagon, ia adalah kalkulator square root yang boleh dikira menggunakan spreadsheet Excel sahaja. Simple formula pada spreadsheet boleh dapat kira next projection price dengan pantas! Yela, zaman dulu mana ada spreadsheet berkomputer ni. Gunalah number sequence macam Hexagon chart dan Square of Nine.

Adakah boleh gunakan sistem harga tanpa planet?

Boleh, ape tak boleh pulak. Tapi nanti jadi pelik sikit lah dan perlukan lebih banyak kerja. Need more work, more confirmation, more technical drawing. Or else, without time it will work as good as Fibonacci retracement lah. Price possible to retrace at 38.2%, 50%, 61.8%, etc. But which one? So we need more indication for confirmation.

Melainkan bila kita dah ada cycle that works. Kemudian, dapat project price guna AoR. Let say, harga dari AoR berikan projection price 28.01, dan reinforce guna square of nine atau hexagon. Mungkin akan berikan harga 27.98 atau 28.05 jadi they are reinforce each other.

BACA JUGA  Elemen Trading Analisa Market Instrument

Nota pening: Ye, aku tau ini susah nak paham. Perlu berbulan-bulan, mungkin bertahun-tahun untuk faham post ni. Eh, kalau nak jump start learning pasal planetary data & cycle, belilah IT’s TIME. Oh kalau nak free boleh search sendiri kat youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *