Selalu ke tenung chart sampai nak tembus, BUANG MASA seharian. Tapi last-last tak ada entry?

Nak tak kalau boleh tahu bila TARIKH & MASA market nak gerak, jadi tak payah nak hadap chart setiap masa

Nak Analisa Masa dalam market? Boleh sambung baca. Tapi sebelum anda mulakan apa-apa, jawab dulu soalan ini

Selalu ngadap chart sebab tak tahu bila market nak tukar arah?

Menolak bila member ajak lepak sebab nak ngadap market?

Emosi & jiwa kacau sebab masuk market terlalu awal atau dah terlewat?

Banyak sangat level support & resistance nak pilih untuk entry?

Kena stop loss sebelum market gerak pada arah entry tadi?

Tak Payah Buang Masa

Be Gentleman, saya tahu anda tak ada banyak masa!

Tak payah scroll ke bawah laju-laju nak tengok benda apa dan berapa harga. Saya beritahu sekarang juga. IT’S TIME adalah hasil tulisan saya untuk berkongsi tentang Analisa Masa dalam trading. Saya terpanggil untuk kongsikan asas Analisa Masa kerana ramai trader yang struggle dan give-up untuk study Analisa Masa. Ini kerana buku yang ada di internet ditulis dengan bahasa jargon pelik sehingga sukar difahami.

Ada TIGA buku kesemuanya dalam IT’S TIME

IT’S TIME 01
Pengenalan & Asas Cycle

IT’S TIME 02
Menjejak Planet Movement

IT’S TIME 03
Pemburu Cycle

Harga permulaan adalah RM379 sahaja. Boleh klik butang di bawah untuk teruskan pembelian, atau teruskan baca untuk maklumat lanjut

Apa Kata Mereka Yang Dah Dapatkan IT’s TIME?

 

 

Boleh Tahu Lebih Awal (In Advance) Bila Market Nak Gerak?

Ya, sudah tentu boleh!

Salah satu cara untuk jangkakan masa pergerakan pasaran adalah dengan menggunakan cycle atau kitaran yang berulang. Sebab utama adalah, market yang terlukis di atas chart adalah pattern yang sentiasa berulang. Ok untuk lebih faham apa itu kitaran berulang, boleh lihat contoh office hour di Malaysia.

Office hour adalah dari 9:00 AM hingga 6:00 PM. Bermaksud, seorang yang bekerja makan gaji akan mula kerja pada 9:00 AM setiap hari. Ia berlaku BERULANG-ULANG setiap hari selagi mana syarikat tempat kerja itu ada dan selagi individu tersebut bekerja makan gaji. Kitaran berulang ini tak nampak pelik sebab sudah diketahui umum dan digunakan dalam kehidupan seharian sejak dari kita lahir lagi. Kitaran dalam market adalah sedikit unik kerana ia ikut sistem universal clock selain dari sistem jam yang biasa kita guna

Sistem Universal Clock

Selain sistem jam, ada satu lagi sistem universal clock yang sentiasa bergerak tanpa henti secara semula jadi. Ia adalah sistem masa semulajadi yang sangat besar, iaitu planetary system. Oleh kerana planet sentiasa bergerak setiap saat tanpa henti, cycle berdasarkan pergerakan planet juga sangat konsisten dan accurate. Yang paling menarik adalah, data kedudukan planet ini boleh dikira dan diketahui in advance.

Oleh itu, tidak hairanlah para pengkaji bintang boleh menjangkakan secara tepat tarikh hari mula puasa di bulan Ramadhan dan tarikh hari raya Aidilfitri dengan tepat gunakan kaedah hisab (pengiraan). Selain dari pengiraan hari raya dan puasa, peristiwa kejadian seperti gerhana matahari dan bulan juga boleh diketahui lebih awal dengan tepat. Bagaimana semua tarikh ini boleh dikira dengan tepat LEBIH AWAL jika tiada data yang dikira in advance?

Guna Planet Cycle Untuk Trade?

Macam mana weh nak trade guna planet?

Kau nak masukkan planet dalam chart tu ke?

Mengarutlah !!!

Inilah antara persoalan yang bermain di fikiran saya sendiri bila pertama kali dengar berkenaan ANALISA MASA (Time Analysis) guna planetary data. Apa tidaknya, dari awal penglibatan dalam trading disuap dengan pelbagai kaedah dan teknik analisa harga. Dari penggunaan indicator EMA, Stochastic hinggalah naked chart tanpa apa-apa indicator. Namun TAK ADA satu pun yang encourage untuk Analisa Masa. Sedangkan Analisa Masa ini sangat penting untuk tahu sama ada analisa harga yang dibuat punyai high probability untuk win atau tidak

Satu keadaan yang mungkin boleh buat anda fikir. Kita diberitahu yang market biasanya akan membuat pullback atau retracement pada level Fibonacci retracement 38.2%, 50%, 61.8%, 76.4%, betul kan?

Ada 4 level asas yang diberitahu. Tapi bolehkah anda beritahu saya betul-betul, level mana satu yang sepatutnya kita nak entry? Kamon la, takkan nak test masuk kat kesemua level kot? Dan paling penting, boleh beritahu saya BILA MASA market akan memberikan reaksi yang boleh kita ambil tindakan untuk entry?

Jadi, boleh kah kalau saya katakan price analisis tanpa tahu time analisis adalah lebih mengarut?

WD Gann Square of Nine?

Dalam tentukan masa yang sesuai untuk masuk market, cycle yang dominan kepada sesuatu instrument akan digunakan. Cycle ini akan repeat again and again and again. Ia boleh diketahui lebih awal. Seawal minggu depan punya timing pun boleh dijangkakan pada hari ini. Atau jika anda mahukan turning point untuk bulan depan, tahun depan, malah 10 tahun akan datang juga boleh. Ia boleh dijangka lebih awal kerana data pergerakan planet telah dihasilkan untuk beratus tahun akan datang

Square of Nine? Oh, itu hanyalah kalkulator untuk convert price kepada degree dan sebaliknya. Saya pun mula-mula ingatkan Square of nine adalah Gann dan Gann hanyalah square of nine. Lepas dah study betul-betul tentang cycle trading dan teknik W.D. Gann sebenar, barulah saya tahu yang Square of nine hanyalah sebahagian kecil dari teknik trading Gann. Terkejut ke? square of nine is nothing without cycle!

Cycle ini boleh digunakan untuk apa juga market instrument. Namun, perlukan komitmen yang tinggi untuk mencari cycle yang sesuai untuk satu-satu instrument pasaran. Ini adalah antara method yang dipopularkan oleh W.D. Gann, Luther Jensen dan George Bayer. Saya berani jamin, sesiapa yang tahu method unik ini akan diam dan simpan sendiri. atau paling baik akan bagi hint sahaja walaupun penjual ebook berharga USD$495.

Lama saya “simpan” kaedah ini dan selalu saya agak reluctant untuk tunjuk kepada orang lain. Walaupun ada yang berkali-kali hubungi saya untuk pelajari teknik ini. Namun seringkali saya tolak. Sebab saya selesa guna untuk trade sendiri saja. Mungkin sebab ia agak pelik dan agak sukar difahami untuk sesetengah orang. Tapi, saya fikir ilmu bermanfaat apa salahnya disebarkan. Mungkin ada yang betul-betul perlukan?

Saya dah cuba tunjukkan kepada beberapa orang existing customer sebagai percubaan sama ada ia boleh diterima dan boleh dipelajari dengan mudah atau sebaliknya. Saya cuba untuk skip bahagian asas tentang cycle dan terus kepada bahagian agak advance. Namun, kesemuanya gagal untuk faham tentang mekanisma cycle itu sendiri kerana konsep asas tak ditekankan. Ia seolah-olah cuba untuk ajarkan budak 1 tahun berlari sedangkan, asas untuk berdiri pun belum dikuasai

Basic Yang Advance dan Berat

Memang betul IT’S TIME adalah siri asas pengetahuan tentang cycle analysis. Tapi ia adalah “ASAS YANG BERAT”. Sebab sebelum release untuk jualan, saya dah berikan sample kepada rakan editor untuk review dan beliau ambil masa agak lama dan beritahu saya

“Faiz, this is too heavy for me!”

Okay, mungkin sebab dia bukan trader. Maka saya berikan kepada rakan trader yang lain untuk feedback. Apa katanya?

“Aku kira untunglah ada kawan macam kau. Memang berat nak faham. Walaupun aku tak minat pasal planet, tapi kalau aku tak dapat free pun aku rasa akan beli”

Okay done claim! Ayat pun macam syok sendirikan. Saje je bagitahu

Okay, Apa Yang Saya Dapat Nanti?

Dalam Siri IT’S TIME, saya telah tulis 3 buku dan susun ikut keutamaan dari perkara paling asas tentang cycle seperti cara untuk baca simbol dan glyph planet dan zodiak, cara untuk cari dan kira pergerakan planet. Jadi, saya pasti anda akan berupaya untuk

 

  • Faham cara untuk timing market gunakan planet movement
  • Tahu cara untuk baca data pergerakan planet untuk jangka reversal pada market
  • Faham mekanisma pergerakan planet untuk diguna dalam market analysis
  • Tahu perkara asas dalam cycle analysis supaya boleh teruskan study tentang cycle dengan mudah
  • Boleh baca buku tentang cycle yang ada di internet dengan kefahaman yang betul

 

Analoginya begini. Jika master the time and cycle analysis adalah destinasi anda. Siri IT’S TIME adalah papan tanda atau signboard untuk anda sampai ke destinasi dengan selamat. Cepat atau lambat, anda yang tentukan. Anda adalah driver untuk ke destinasi, kemahiran dan pengalaman hanya boleh dirasai dengan mulakan langkah pertama. Bukan hanya tengok Google Maps atau Waze arah mana nak tuju tapi anda masih tak ke mana-mana. Faham kan?

Tapi.. Sesuai Ke Untuk Saya Dapatkan IT’S TIME?

Jangan lupa quote ini “Never ask a barber if he thinks you need a haircut“, tak patut tanya kat saya. Sudah pasti akan jawab ya. Tapi, mungkin tidak bila anda rasa anda boleh faham ayat di bawah:

  • “Mercury trine Mars dan pada masa yang sama conjunct dengan Moon memberi signal reversal untuk minggu depan”
  • “Moon ingress Sagittarius mungkin lebih dominan pada market Futures kategori Grain berbanding kategori Energy”
  • “Mars return mungkin berikan bacaan yang baik untuk timing reversal market FCPO”
  • Atau anda boleh baca buku “George Bayer – Handbook of Trend Determination” tanpa rasa pelik dengan ayat dalam buku tersebut

Sekali Lagi Apa Ada Dalam IT’S TIME?

Baiklah ini adalah apa yang IT’S TIME akan berikan kepada anda

IT’S TIME 01 – PENGENALAN & ASAS CYCLE

Pengenalan Planet dan Masa
Konsep Asas Cycle
Sistem Heliocentric & Geocentric dalam Sistem Solar
Planet Retrograde
Point & Aspect
Ephemerides Table & Wheel
Simbol, glyph planet & Zodiak
Longitude di Langit
Conversion sistem zodiak ke decimal

IT’S TIME 02 – MENJEJAK PLANET MOVEMENT

Ephemeris & Ephemerides
Beza Geo & Helio
Software Ephemeris
Tarikh dan Masa, House, Look & Feel
Restriction Planet & Aspect
Aspect & Praktikal
Convert zodiac-decimal automatik
Cycle dulu, kini & masa depan

IT’S TIME 03 – PEMBURU CYCLE

Fahami Jenis Cycle
Ingress
Return
Retrograde
Aspect
Special Aspect

 

It’s Time, Up to You

Okay seperti biasa, saya akan ajak untuk anda fikir.

Apa benda paling buruk akan berlaku kepada anda jika dapatkan IT’S TIME?
Anda keluarkan kos sebanyak RM379 dan kalau tak puas hati, saya pulangkan. Deal?

Apa benda paling buruk akan berlaku bila anda TIDAK dapatkan IT’S TIME ini?
Saya tahu, jawapan ada pada anda

Bagi saya, anda beli atau tidak. Tak beri kesan kepada saya. Saya tetap dapat profit dengan trading seperti biasa. Yang penting trade dengan relax

(cuma kalau anda beli, saya gembira dapat bantu anda dan berkongsi ilmu tentang cycle trading)

F.A.Q

Tidak dengan hanya sekali baca tanpa praktis. Praktis berterusan penting untuk dapat kemahiran sebenar. Contoh klise, adakah juara badminton dunia hanya baca “Guide to play badminton” tanpa praktis setiap hari?

Cycle trading adalah sangat luas. Saya sendiri ambil masa bertahun-tahun untuk baca, kaji, digest, test dalam cycle trading. Sebab TAK BANYAK resource di internet  yang straight to the point. Ini adalah langkah pertama anda untuk get the feet wet dalam cycle atau time analysis. Tentang siri 2 atau seterusnya, saya belum plan lagi. Mungkin ada kalau ada permintaan

Absolutely NO! anda tak perlukan saya. Tanpa saya pun anda boleh sukses dalam apa juga yang anda nak buat. Cuma perlu rajin dan ada passion yang tinggi dalam satu bidang dibuat. Kalau nak suskses dalam trade, cycle analysis terutamanya. Fokus pada study dan mengkaji tentang cycle

Sudah tentu! ada banyak sumber di internet yang anda boleh baca dan kaji sendiri. Saya tak kisah, saya berikan buku rujukan yang saya pernah baca

  • Astro Cycles and Speculative Markets by Luther Jensen
  • Handbook of Trend Determination by George Bayer
  • Astrology Explained by Sepharial

Oh ya, shhyyy berikan anda resource bacaan untuk Gann http://gann.su/book/eng/
Apa tunggu lagi? Go for it

Time dan cycle yang planetary movement boleh berikan adalah bersifat jangka panjang dan sederhana. Time frame paling rendah adalah daily. Ia sangat berguna untuk swing trader yang mana boleh hold position sehingga tarikh reversal seterusnya

Intraday trader boleh masuk market pada satu arah sahaja sehingga tarikh reversal seterusnya. Sebagai contoh, jika diberikan tarikh reversal adalah semalam dan market telah buat LOW. Dan tarikh reversal seterusnya adalah pada 7 hari akan datang, jadi intraday trader boleh fokus kepada BUY position sahaja sehingga hari ke-7 iaitu tarikh reversal akan datang

Siapa Saya

Saya Faiz pernah jadi salah seorang funded trader dalam program Topsteptrader. Saya telah pelajari dan discover satu teknik untuk ukur masa (timing) pada market Crude Oil dan pernah buat satu perkongsian pada tahun 2017. Kemudian, saya buat kajian lebih mendalam tentang masa dan cara untuk analisa time dalam trading instrument lain dalam kategori “Grain” seperti Soybean Oil, FCPO, Corn, dan lain-lain guna Lunar cycle atau kitaran bulan

Maaf, saya takkan pernah untuk tunjuk statement trading kepada sesiapa. Kalau ada yang insist nak tengok, sila lepasi dulu cabaran Topsteptrader, baru anda akan rasa statement no longer required as a proof. Lagipun saya tak perlukan individu yang money oriented semata-mata

The more you learn, The more you earn, The more selfconfidence you will have ~ Brian Tracy

Masih minat nak tahu tentang time analysis? Klik link di bawah

IT’S TIME – Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures

RM379.00

Pertama kali dalam Futures trading di Malaysia.
IT’S TIME reveal tentang asas Analisa Masa & Cycle supaya boleh digunapakai dalam trading Futures Market

Knowledge is PRICELESS. Apalah sangat harga di atas bila dibanding dengan knowledge yang bakal anda dapat.

KLIK Add to Order Di Bawah untuk meneruskan pembelian

moneyback-guarantee365

NOTA PENTING: Product delivery akan dihantar melalui emel sebaik sahaja bayaran dibuat. Mohon untuk periksa JUNK/SPAM jika tiada dalam inbox

Category:

Billing details

Additional information


Your order

Product
Quantity
Total
Cart SubtotalRM0.00
Order TotalRM0.00
  • Pay with Maybank2u, CIMB Clicks, Bank Islam, RHB, Hong Leong Bank, Bank Muamalat, Public Bank, Alliance Bank, Affin Bank, AmBank, Bank Rakyat, UOB, Standard Chartered .

FaizhebatAnalisa Masa Untuk Trading Futures Commodity