Selalu ke tenung chart sampai nak tembus? BUANG MASA seharian. Tapi last-last tak ada entry

Best kan kalau boleh tahu bila TARIKH & MASA market nak gerak. Tak payah nak hadap chart setiap masa kan? Nak saya tunjuk tentang Analisa Masa dalam market? Boleh sambung baca. Tapi sebelum tu, cuba jawab soalan ni

  • Selalu ngadap chart sebab tak tahu bila market nak tukar arah?
  • Menolak bila member ajak lepak sebab nak ngadap market?
  • Emosi & jiwa kacau sebab masuk market terlalu awal atau dah terlewat?
  • Banyak sangat level support & resistance nak pilih untuk entry?
  • Kena stop loss sebelum market gerak pada arah entry tadi?

Jangan buang masa, bagitau jela

Relax, jangan marah. Be Gentleman kan, saya tahu anda tak ada banyak masa!

Tak payah skroll ke bawah laju-laju nak tengok benda apa dan berapa harga. Saya beritahu sekarang juga. IT’s TIME adalah hasil tulisan saya untuk berkongsi tentang Analisa Masa dalam trading. Saya terpanggil untuk kongsikan asas Analisa Masa kerana ramai trader yang struggle dan give-up untuk study Analisa Masa. In fact, sebelum ni TAK ADA seorang pun yang sudi untuk kongsikan tentang analisa masa. Buku-buku yang ada di internet pun biasanya ditulis dengan bahasa jargon pelik yang susah nak faham

Ada 3 (TIGA) eBook kesemuanya dalam IT’s TIME

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 1

IT’S TIME 01
Pengenalan & Asas Cycle

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 2

IT’S TIME 02
Menjejak Planet Movement

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 3

IT’S TIME 03
Pemburu Cycle

Harga permulaan adalah RM179, RM210, RM379 sahaja. Boleh klik butang di bawah untuk teruskan pembelian, atau teruskan baca untuk maklumat lanjut

Apa kata mereka?

Jom baca apa kata mereka iaitu antara pembaca awal IT’s TIME

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 4

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 5

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 6

 

Boleh tahu lebih awal (in advance) bila market gerak?

Ya, sudah tentu boleh!

Salah satu cara untuk jangkakan masa pergerakan pasaran adalah dengan gunakan cycle atau kitaran yang berulang. Sebab utama adalah, market yang terlukis di atas chart adalah pattern yang sentiasa berulang. Okay untuk lebih faham apa itu kitaran berulang, boleh lihat contoh office hour di Malaysia.

Office hour adalah dari 9:00 AM hingga 6:00 PM. Bermaksud, seorang yang kerja makan gaji akan mula kerja pada 9:00 AM setiap hari. Ia berlaku BERULANG-ULANG setiap hari selagi mana syarikat tempat kerja itu wujud dan selagi individu tersebut bekerja makan gaji. Kitaran berulang ini tak nampak pelik sebab sudah diketahui umum dan digunakan dalam kehidupan seharian sejak dari kita lahir lagi. Yelah, siapa yang tak tahu tengok jam?

Kitaran dalam market adalah sedikit unik kerana ia ikut sistem universal clock selain dari sistem jam yang biasa kita guna

Sistem Universal Clock

Jika sistem jam ada 3 lengan iaitu Saat, Minit dan Jam. Sistem universal clock sekurang-kurangnya ada 9 lengan. Ia adalah satu lagi sistem yang diguna untuk measure time dan bergerak tanpa henti secara semula jadi, konsisten dan tidak pernah berhenti sejak zaman dahulu. Ia adalah sistem masa yang sangat besar iaitu planetary system. 

Oleh kerana planet sentiasa bergerak setiap saat tanpa henti, cycle berdasarkan planet juga sangat konsisten dan accurate. Yang paling menarik adalah, data kedudukan planet ini boleh dikira dan diketahui in advance.

Jadi, tak hairanlah para kaji bintang boleh jangka secara tepat tarikh mula puasa di bulan Ramadhan dan tarikh hari raya Aidilfitri dengan tepat guna kaedah hisab (pengiraan). Selain kiraan hari raya dan puasa, jangkaan tarikh, masa dan lokasi fenomena seperti gerhana matahari dan bulan juga boleh diketahui lebih awal dengan tepat.

Bagaimana semua tarikh ini boleh dikira dengan tepat LEBIH AWAL jika tiada data yang boleh dikira in advance?

Guna planetary Cycle Untuk Trade?

Cari tarikh raya puasa dan gerhana matahari bulan okay, boleh faham. Tapi guna planetary cycle dalam trade… boleh ke?

  • "Macam mana weh nak trade guna planet?"
  • "Kau nak masukkan planet dalam chart tu ke?"
  • "Karutlah, tahyul semua ni!"

Alaa, saya dulu pun fikir sama macam tu juga bila dengar tentang ANALISA MASA (Time Analysis) guna planetary data. Apa taknya, dari awal libatkan diri dalam trading disuap dengan pelbagai kaedah dan teknik analisa harga. Orang biasa panggil teknikal analisis tu. Dari guna indikator seperti EMA, Stochastic hinggalah ke naked chart tanpa sebarang indikator. Namun TAK ADA satu pun yang encourage untuk Analisa Masa. Sedangkan Analisa Masa adalah sangat penting untuk tahu sama ada analisa harga yang dibuat punyai high probability untuk win ataupun tak

Satu keadaan yang mungkin boleh buat anda fikir ya. Kita diberitahu yang market biasanya akan buat pullback atau retracement pada level Fibonacci retracement 38.2%, 50%, 61.8%, 76.4%. Betul kan?

Ada 4 level asas yang diberitahu. Tapi boleh tak anda bagitahu saya betul-betul. Di level mana satukah sepatutnya kita nak entry? Kamon la, takkan nak test masuk kat semua level kot? dan paling penting, boleh beritahu saya tak BILA MASA market akan berikan reaksi yang mana saya boleh ambil tindakan untuk entry?

“Itu kena tengoklah price action”, saya dengar anda jawab dalam hati

Okay, tapi bila agaknya price action tu nak jadi?

Jadi, boleh kan kalau saya katakan price analisis tanpa tahu time analisis adalah lebih mengarut?

WD Gann Square of Nine?

Cycle yang dominan akan digunakan untuk forecast pergerakan sesuatu market. Ini adalah konsep asasnya. Cycle ini akan repeat again and again and again. Ia boleh diketahui lebih awal, seawal minggu depan punya timing pun boleh dijangkakan. Atau jika anda mahukan turning point untuk bulan depan, tahun depan, malah 10 tahun akan datang juga boleh. Ia boleh dijangka lebih awal kerana data pergerakan planet telah dikira in advance untuk ratusan tahun akan datang.

Eh jap, Square of Nine? Oh, itu hanya kalkulator untuk convert price kepada degree & vice versa. Saya dulu ingatkan Square of Nine adalah Gann dan Gann hanyalah square of nine. Tapi lepas study betul-betul tentang cycle trading dan teknik W.D. Gann sebenar, barulah saya tahu yang Sqare of nine hanya sebahagian kecil dari teknik trading Gann. 

Terkejut ke? Dengar sini Square of nine is nothing without cycle

Okay, tapi cycle ni macam mana? 

Cycle ni boleh diguna untuk forecast apa juga market instrument. Namun perlukan komitmen yang tinggi untuk study dan cari cycle yang sesuai untuk satu-satu market instrument. Ini adalah antara method yang dipopularkan oleh W.D. Gann, Luther Jensen dan George Bayer sebelum ini. Saya berani jaminlah, sesiapa yang tahu method unik ini akan diam dan simpan sendiri. Atau paling baik akan bagi hint sahaja walaupun penjual ebook berharga USD$495.00

 

Lama saya “simpan” kaedah ini dan selalu saya agak reluctant untuk tunjuk kepada orang lain. Walaupun ada yang berkali-kali hubungi saya untuk pelajari teknik ini. Namun seringkali saya tolak. Sebab saya selesa guna untuk trade sendiri saja. Mungkin sebab ia agak pelik dan agak sukar difahami untuk sesetengah orang. Tapi, saya fikir ilmu bermanfaat apa salahnya disebarkan. Mungkin ada yang betul-betul perlukan?

Saya dah cuba tunjukkan kepada beberapa orang existing customer sebagai percubaan sama ada ia boleh diterima dan boleh dipelajari dengan mudah atau sebaliknya. Saya cuba untuk skip bahagian asas tentang cycle dan terus kepada bahagian agak advance. Namun, kesemuanya gagal untuk faham tentang mekanisma cycle itu sendiri kerana konsep asas tak ditekankan. Ia seolah-olah cuba untuk ajarkan budak 1 tahun berlari sedangkan, asas untuk berdiri pun belum dikuasai

Basic yang advance & berat

Memang betul IT’S TIME adalah siri asas pengetahuan tentang cycle analysis. Tapi ia adalah “ASAS YANG BERAT”. Sebab sebelum release untuk jualan, saya dah berikan sample kepada rakan editor untuk review dan beliau ambil masa agak lama dan beritahu saya:

“Faiz, this is too heavy for me!”

Okay, mungkin sebab dia bukan trader. Maka saya beri kepada rakan trader yang lain untuk feedback. Apa katanya?

“Aku kira untung ada kawan macam kau. Memang berat gile nak faham. Walaupun aku tak minat pasal planet, tapi kalau aku tak dapat free pun aku rasa akan beli”

Okay done claim! Ayat pun macam syok sendirikan. Saje je bagitahu

Apa yang saya dapat nanti?

Dalam Siri IT’s TIME, saya telah tulis 3 buku (eBook) dan disusun ikut keutamaan dari perkara paling asas tentang cycle. Contohnya bagaimana cara untuk cari dan kira planetary movement. 

Jadi, saya pasti anda akan berupaya untuk

  • Faham cara untuk timing market gunakan planet movement
  • Tahu cara untuk baca data planet movement untuk jangka reversal pada market
  • Faham mekanisma pergerakan planet untuk diguna dalam market analysis
  • Tahu perkara asas dalam cycle analysis supaya boleh teruskan study tentang cycle dengan lebih mudah
  • Boleh baca buku tentang cycle yang ada di internet dengan kefahaman yang betul

Analoginya begini. Jika master the time and cycle analysis adalah destinasi anda. Siri IT’s TIME adalah papan tanda atau signboard untuk anda sampai ke destinasi dengan selamat.

Cepat atau lambat, anda yang tentukan. Anda adalah driver untuk ke destinasi yang anda tetapkan. Kemahiran dan pengalaman hanya boleh dikuasai dengan mulakan langkah pertama. Bukan hanya tengok Google Maps atau Waze arah mana nak tuju. Tapi anda masih tak ke mana-mana. Faham kan?

 

Tapi.. Sesuai ke untuk saya dapatkan IT's TIME?

Ingat quote ini “Never ask a barber if he thinks you need a haircut”, tak patut tanya kat saya. Sudah pasti akan jawab ya. Tapi, mungkin anda tak perlu dapatkan IT’s Time bila anda rasa anda boleh faham ayat berikut:

  • Mercury trine Mars dan pada masa yang sama conjunct dengan Moon memberi signal reversal untuk minggu depan
  • Moon ingress Sagittarius mungkin lebih dominan pada market Futures kategori Grain berbanding kategori Energy
  • Mars return mungkin berikan bacaan yang baik untuk timing reversal market FCPO
  • Atau anda boleh baca buku "George Bayer - Handbook of Trend Determination" tanpa rasa pelik dengan ayat dalam buku tersebut

Sekali lagi apa ada dalam IT's TIME?

Baiklah ini adalah apa yang IT’s Time akan berikan kepada anda

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 8

IT’S TIME 01 – PENGENALAN & ASAS CYCLE

Pengenalan Planet dan Masa
Konsep Asas Cycle
Sistem Heliocentric & Geocentric dalam Sistem Solar
Planet Retrograde
Point & Aspect
Ephemerides Table & Wheel
Simbol, glyph planet & Zodiak
Longitude di Langit
Conversion sistem zodiak ke decimal

 

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 9

IT’S TIME 02 – MENJEJAK PLANET MOVEMENT

Ephemeris & Ephemerides
Beza Geo & Helio
Software Ephemeris
Tarikh dan Masa, House, Look & Feel
Restriction Planet & Aspect
Aspect & Praktikal
Convert zodiac-decimal automatik
Cycle dulu, kini & masa depan

 

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 10

IT’S TIME 03 – PEMBURU CYCLE

Fahami Jenis Cycle
Ingress
Return
Retrograde
Aspect
Special Aspect

It's Time, Up to you

Okay, seperti biasa saya akan ajak anda untuk fikir

Apa benda paling buruk akan berlaku kepada anda jika dapatkan IT’S TIME?
Anda keluarkan kos sebanyak RM379 dan kalau tak puas hati, saya pulangkan. Deal?

Apa benda paling buruk akan berlaku bila anda TIDAK dapatkan IT’S TIME ini?
Saya tahu, jawapan ada pada anda

Bagi saya, anda beli atau tidak. Tak beri kesan kepada saya. Saya tetap dapat profit dengan trading seperti biasa. Yang penting trade dengan relax (cuma kalau anda beli, saya gembira dapat bantu anda dan berkongsi ilmu tentang cycle trading)

F.A.Q

Tidak dengan hanya sekali baca tanpa praktis. Praktis berterusan penting untuk dapat kemahiran sebenar. Contoh klise, adakah juara badminton dunia hanya baca “Guide to play badminton” tanpa praktis setiap hari?

Ia adalah essential knowledge untuk faham Tunnel Thru The Air (TTTA). Bukan bermaksud baca IT’s Time saja sudah boleh faham TTTA, tapi ia adalah first step untuk mula kaji Novel TTTA

Cycle trading adalah sangat luas. Saya sendiri ambil masa bertahun-tahun untuk baca, kaji, digest, test dalam cycle trading. Sebab TAK BANYAK resource di internet yang straight to the point

Ini adalah langkah pertama anda untuk get the feet wet dalam cycle atau time analysis. Tentang siri 2 atau seterusnya, saya belum plan lagi. Mungkin kalau ada permintaan

Absolutely NO! Anda tak perlu saya untuk sukses. Itu hak mutlak anda. Tanpa saya pun anda boleh sukses dalam apa juga yang anda nak buat. 

Cuma perlu rajin dan ada passion yang tinggi dalam satu bidang yang dibuat. Kalau nak sukses dalam trade, cycle analysis terutamanya. Fokus pada study dan kaji tentang cycle

Sudah tentu! Ada banyak sumber di internet yang anda boleh baca dan kaji sendiri. Saya tak kisah. Ini saya berikan buku rujukan yang saya pernah baca

  • Astro Cycles and Speculative Markets by Luther Jensen
  • Handbook of Trend Determination by George Bayer
  • Astrology Explained by Sepharial

Oh ya, shhhh.. saya berikan anda resource bacaan untuk Gann http://gann.su/book/eng/

Apa tunggu lagi? Go for it!

Time dan cycle yang planetary movement boleh berikan adalah bersifat jangka panjang dan sederhana. Timeframe paling rendah adalah daily. Ia sangat berguna untuk swing trader yang mana boleh hold position sehingga tarikh reversal seterusnya

Bagi intraday trader boleh fokus untuk masuk market pada satu arah sahaja sehingga tarikh reversal seterusnya.

Sebagai contoh, jika diberikan tarikh reversal adalah semalam dan market telah buat LOW. Dan tarikh reversal seterusnya adalah pada 7 hari akan datang, jadi intraday trader boleh fokus kepada BUY position sahaja sehingga hari ke-7 iaitu tarikh reversal akan datang

siapa saya?

Saya Faiz pernah jadi salah seorang funded trader dalam program Topsteptrader. Saya telah pelajari dan discover satu teknik untuk ukur masa (timing) pada market Crude Oil dan pernah buat satu perkongsian pada tahun 2017. Kemudian, saya buat kajian lebih mendalam tentang masa dan cara untuk analisa time dalam trading instrument lain dalam kategori “Grain” seperti Soybean Oil, FCPO, Corn, dan lain-lain guna Lunar cycle atau kitaran bulan

Analisa Masa Untuk Trading Futures Commodity 11

Maaf, saya takkan pernah untuk tunjuk statement trading kepada sesiapa. Kalau ada yang insist nak tengok, sila lepasi dulu cabaran Topsteptrader, baru anda akan rasa statement no longer required as a proof. Lagipun saya tak perlukan individu yang money oriented semata-mata

The more you learn, The more you earn, The more selfconfidence you will have ~ Brian Tracy

Masih minat nak tahu tentang time analysis? Klik link di bawah