Hukum Trade Crude Oil Futures Kontrak

Apa hukum trade Crude Oil di Pasaran Futures? Sebelum itu, Futures trading adalah jual beli kontrak pasaran hadapan. Ia adalah salah satu pasaran terbitan (derivative) dari jual beli tunai. Contoh mudah jual beli tunai, aku nak beli minyak, nah duit tunai. Aku dapat minyak, kau dapat duit. Selesai jual beli.

Pasaran terbitan dari tunai adalah pasaran hutang. Aku nak beli minyak 3 lori, tapi aku nak minggu depan. Nah duit deposit, kita sign agreement. Kau hantar minyak minggu depan ya. Ini pula adalah contoh forward kontrak. Pembeli dan penjual buat jual beli secara hutang. Jual beli hanya selesai apabila delivery fizikal dibuat oleh penjual minyak dan pembeli minyak membayar penuh harga minyak yang dipersetujui.

Futures kontrak sama seperti forward kontrak. Tapi, bezanya forward kontrak dibuat antara dua (2) pihak. Manakala Futures kontrak melibatkan tiga (3) pihak. Iaitu penjual, pembeli dan orang tengah yang dipanggil EXCHANGE. Penting untuk ada pihak Exchange selaku orang tengah untuk pantau kualiti produk, kuantiti yang tepati syarat dan pastikan stok simpanan mencukupi.

hukum trade crude oil

HUKUM Trade Crude Oil Futures Kontrak?

Okay, habis pendahuluan. Inilah yang berlaku disebalik trading Futures instrument di atas chart. Ia bukan pergerakan harga atas chart semata-mata. Ia ada produk fizikal yang sebenar, yang disandarkan. Apa yang di trade adalah kontrak pasaran hadapan.

BACA JUGA  Post Mortem - Crude Oil Trading 13 Jun 2016

Sekiranya hold buy position sehingga kontrak expired, perlu ambil barang fizikal. Sekiranya hold sell position sehingga kontrak position sehingga kontrak expired, perlu hantar barang fizikal. Barulah jual beli selesai. Sekiranya tidak mahu lakukan delivery, trader mestilah buy back sell position sebelum kontrak expired. Dan sell balik buy position sebelum kontrak expired.

Perkara ini adalah salah satu antara banyak sebab Futures trading adalah Syariah Compliance dan kenapa CFD tidak. CFD tidak ada produk fizikal. Ini saja dah cukup untuk kata trade CFD tak Syariah Compliance.

CFD TIDAK jatuh Syariah dengan adanya akaun Islamik swap free. TIDAK SAMA SEKALI.

Apa hukum jual beli barang. Tapi barang tu tak ada. BARANG FIZIKAL TAK ADA. Nak jual topi, tapi topi tak ada. Nak jual basikal tapi basikal tak ada. Nak jual minyak, tapi minyak tak ada. Yang ada cuma price tag.

Tapi aku ada gunakan akaun bank yang dibuka di Bank Islam?

Akaun bank dah Islamik, bukan masalah akaun bank. Tapi hukum jual beli dengan BARANG YANG TAK ADA, TIADA BARANG, BARANG FIZIKAL SEBENAR TAK ADA tu yang haram.

Dah tu nak pertikai apa lagi? Nak konar tang mana lagi?

p.s. Belilah eBook ini, aku tulis ringkas dan padat pasal Futures trading. Rata-rata yang dah baca faham pasal Futures walaupun sebelum ni zero. KLIK sini sekarang – https://faizsulaiman.com/futures-commodity-trading-yang-anda-tak-tahu/

40 thoughts on “Hukum Trade Crude Oil Futures Kontrak”

  1. Terima kasih tuan utk artikel ni. Sedih tengok orang Islam promote CFD trading tanpa segan silu.
    Semoga Allah beri hidayah & kesempatan bertaubat kpd mereka.

  2. Salam tuan,
    Saya ade main futures, FCPO (bursa malaysia), corn oil, crude oil, soya oil.. mengunakan platform dr Maybank. Saya yakin yg FCPO tu patuh syariah.. tapi macam mana pula dengan corn, crude tu semua? sbb dia bukan under bursa msia,

    1. Baca dan fahamkan info berkenaan CPO dari

      “Resolutions of the Shariah Advisory Council of the Securities Commission Malaysia”.

      Apa kriteria CPO dalam resolution SAC ini, yang tak ada pada foreign commodity? Bila faham, persoalan ini takkan timbul.

  3. maaf en. faiz. kami ni bukan semua faham pasal2 ni. Cuba untuk memahamkan. En. faiz explain seolah2 dalam lecture class. Cikgu kata sebut A kena follow sebut A. Anak murid tak boleh tanya dan argue. Mintak Baca sendiri, buku teks. Bila orang bertanya, tolonglah jawab sesuai dengan pemahaman orang2 yang zero dalam ilmu ni. En. Faiz pun akan dapat saham pahala nanti. Sy kena baca berulang2 kali untuk memahamkan. tapi byk benda yang sy tak faham. Tkasih.

  4. Maaf saya kurang faham dengan post ni. Tapi saya nak kepastian kalau trade wti dan brent guna aplikasi Mt4 tu haram ke tuan?

    1. Ia bukan masalah platform. Instrument atau produk itu sendiri ada atau tidak?

      Contoh, buka website tesco nak beli ayam. Ayam tu ada tak? ada kan? price tag ada, ayam ada. Tapi kena tunggulah delivery.
      Di broker yang gunakan MT4 (atau whatever platform sekalipun) ada price tag harga minyak atas chart. Minyak sebenar ada ke tak?

    1. Futures commodity kebanyakan patuh Syariah, insyaAllah.
      Dengan syarat, ada komoditi sebenar yang didagangkan & bukan barang ribawi. Ada beberapa lagi kriteria, tapi dua ini pun cukup untuk senarai pendek komoditi yang patuth shariah.
      Ada komoditi sebenar bermaksud, kalau trade CPO ada minyak sawit yang didagangkan. Kalau trade Crude Oil, ada minyak yang didagangkan dan bukan hanya pergerakan harga atas chart.

  5. Tuan, kalau trade FCPO ni, boleh short jugak ke?
    Kalau dibolehkan, boleh minta tuan buat analogi macam mana konsep dia.

    Kalau konsep beli, nah deposit, selebihnya bayar masa hadapan. Kalau konsep jual/short?

    1. Kalau short, nah deposit. Selebihnya bayar masa hadapan. Deposit untuk apa? Untuk beli stok pada masa hadapan incase kita tak ada stok.

      Contoh, saya tak ada ladang sawit. Tak ada kilang sawit. Tapi ter hold position sell sampai expired. Jadi mana nak dapat minyak? Beli lah minyak pada pasaran semasa. Kemudian buat delivery. Untung atau rugi berdasarkan beza harga semasa dan harga masa short

  6. salam tuan. saya ada buat kajian serba sedikit mengenai futures produk. so far fcpo xde isu sbb SC telah membenarkan atas sebab2 yang telah disepakati.

    Tapi global futures masih ada syariah issue. sebab x boleh tgk pada hanya ada underlying asset dan bukan brg ribawi shj. perlu tgk juga terma dan kontrak dlm urusniaga tersebut. ni juga saya dengar dari perkongsian dari Datuk Dr. Mohd Daud Bakar – currently Chairman of Shariah Advisory Council BNM danShariah Advisory Council Securities Commission yang megatakan masih ada syariah issue untuk global futures

    apa pandangan tuan mengenai hal ini?

    1. Wsalam. Pandangan saya seperti yang tertulis dalam post ini.

      Boleh saya tahu apakah terma dan kontrak yang buatkan fcpo tiada isu berbanding foreign Futures yang lain? Atau sekadar dengar dan terima sahaja?

      1. Saya recap balik apa kata2 Dato’ Dr Daud ni ya:-
        – futures ni ada konsep melewatkan pembayaran dan penangguhan barang
        – dalam konsep syariah hanya boleh tangguh salah satu je; bayaran @ barang, x boleh dua2
        – dalam kes FCPO, jadi syariah sbb dah tukar mode urusniaga jadi ‘perjanjian’ instead of ‘contract’ dan benda ni kena ubah dalam standard kontrak pasaran future.
        – di peringkat global masih menggunakan terma
        ‘contract’ yang menyebabkan futures jadi x patuh syariah. company2 international so far x nak tukar lg bab ni

        1. Oh begitu, jom kita sama-sama tengok: https://www.bursamalaysia.com/trade/our_products_services/derivatives/commodity_derivatives/crude_palm_oil_futures
          Saya masih baca dari web Bursa Malaysia yang ia adalah kontrak FCPO (Contract Specification). Tiada pula Specification of Agreement (perjanjian) atau yang seumpamanya.

          Macam mana ni? FCPO tak shariah ke?
          Macam mana orang berpengaruh di SC boleh keluarkan statement yang contradict dengan Bursa dan SC sendiri?

  7. FCPO patuh syariah tuan. sebab menggunakan terma pernjanjian intead of kontrak.

    Itu saya x nafikan. masalah skrg ni futures di peringkat global

    1. Tengok lah web Bursa Malaysia tu. Tulis kontrak fcpo ke agreement fcpo? Mana datangnya terma perjanjian?
      Bagilah sumber yang rasmi. Jadi, FCPO guna kontrak dari dulu sampai sekarang. Nak kira macam mana ni?
      FCPO Contract Bursa Malaysia

  8. asslkm,, Boleh saya tau trade oil WTI & Brent gunakan platform mt4, broker ICM Capital, halal atau haram? saya telah baca penerangan dalam website ICM capital untuk pastikan samada ada barang atau tiada tapi sy kurang faham atau takut salah faham maksud,, mohon jwapan direct dripada tuan supaya saya lebih confident.. TQ

      1. ada delivery khabarnya…..

        With Energy futures, the price is determined when the contract is signed and the energy product is delivered on the fixed delivery date at a future point in time. All energy futures have a specific termination date, at which point delivery of the energy product must occur unless an offsetting trade is made on the original position.

        It is important to mention that most people who trade in the futures markets are speculators who usually close their trades before the date of settlement – therefore generally future contracts do not last until the date of delivery.

        1. Mana ada dia kata “ada delivery”.
          Tu dia bagi tau “maksud delivery adalah”…. bla bla bla.. (macam dia tulis tu).
          Tak bagitau pun “Yes we do delivery”. Kat website pun tulis cfd, tak ada la delivery.

      2. Asslm nak tanya……bagi jawapan ringkas, boleh ke saya trade fcpo yang dikatakan patuh syariah dan diiktiraf oleh SHARIAH ADVISORY…..Hukumnya boleh/halal, harus atau haram ?? Bagi Jawapn ringkas ja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Konten laman web ini dilindungi !!
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Helmi Zainal
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 6 mins ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohamad sobri Ahmad chek
Dari Miri Sarawak, Malaysia
about 18 hours ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Edie Akbar
Dari Kuantan Pahang, Malaysia
about 1 week ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Akmal Ahmed
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohd Farhan
Dari Jenjarom, kuala langat Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Shairazi Abdul wahab
Dari Telok panglima garang, Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd Farhan
Dari Jenjarom, kuala langat Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Amir Nurdin
Dari Sri kembangan Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad salimi Abu bakar
Dari Sungai petani Kedah, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Fauzi Jamaluddin
Dari Batang berjuntai Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Abdul hadi Hashim
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Saiful rizal Zakarna
Dari Ayer keroh Malacca (Melaka), Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Saiful rizal Zakarna
Dari Ayer keroh Malacca (Melaka), Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Roslan Yusof
Dari Kuala terengganu Terengganu, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Omar vic Abdullah
Dari Banting Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Roslan Yusof
Dari Kuala terengganu Terengganu, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Sani Sabiyah
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Roslan Yusof
Dari Kuala terengganu Terengganu, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad taqiyuddin Badrul hisham
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Hafiz
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 1 month ago
 
Scroll to Top