Hukum Trade Crude Oil Futures Kontrak

Apa hukum trade Crude Oil di Pasaran Futures? Sebelum itu, Futures trading adalah jual beli kontrak pasaran hadapan. Ia adalah salah satu pasaran terbitan (derivative) dari jual beli tunai. Contoh mudah jual beli tunai, aku nak beli minyak, nah duit tunai. Aku dapat minyak, kau dapat duit. Selesai jual beli.

Pasaran terbitan dari tunai adalah pasaran hutang. Aku nak beli minyak 3 lori, tapi aku nak minggu depan. Nah duit deposit, kita sign agreement. Kau hantar minyak minggu depan ya. Ini pula adalah contoh forward kontrak. Pembeli dan penjual buat jual beli secara hutang. Jual beli hanya selesai apabila delivery fizikal dibuat oleh penjual minyak dan pembeli minyak membayar penuh harga minyak yang dipersetujui.

Futures kontrak sama seperti forward kontrak. Tapi, bezanya forward kontrak dibuat antara dua (2) pihak. Manakala Futures kontrak melibatkan tiga (3) pihak. Iaitu penjual, pembeli dan orang tengah yang dipanggil EXCHANGE. Penting untuk ada pihak Exchange selaku orang tengah untuk pantau kualiti produk, kuantiti yang tepati syarat dan pastikan stok simpanan mencukupi.

hukum trade crude oil

HUKUM Trade Crude Oil Futures Kontrak?

Okay, habis pendahuluan. Inilah yang berlaku disebalik trading Futures instrument di atas chart. Ia bukan pergerakan harga atas chart semata-mata. Ia ada produk fizikal yang sebenar, yang disandarkan. Apa yang di trade adalah kontrak pasaran hadapan. Sekiranya hold buy position sehingga kontrak expired, perlu ambil barang fizikal. Sekiranya hold sell position sehingga kontrak position sehingga kontrak expired, perlu hantar barang fizikal. Barulah jual beli selesai. Sekiranya tidak mahu lakukan delivery, trader mestilah buy back sell position sebelum kontrak expired. Dan sell balik buy position sebelum kontrak expired.

BACA JUGA  Crude Oil Trading Post Mortem 24 Oktober 2016

Perkara ini adalah salah satu antara banyak sebab Futures trading adalah Syariah Compliance dan kenapa CFD tidak. CFD tidak ada produk fizikal. Ini saja dah cukup untuk kata trade CFD tak Syariah Compliance. CFD tidak jatuh Syariah dengan adanya akaun Islamik swap free. TIDAK SAMA SEKALI. Apa hukum jual beli barang yang tak ada gunakan akaun bank yang dibuka di Bank Islam? Haram kan? Akaun bank dah Islamik, bukan masalah akaun bank. Tapi hukum jual beli TIADA BARANG tu yang haram. Dah tu nak pertikai apa lagi? Nak konar tang mana lagi?

p.s. Belilah eBook ini, aku tulis ringkas dan padat pasal Futures trading. Rata-rata yang dah baca faham pasal Futures walaupun sebelum ni zero. KLIK sini sekarang – https://faizsulaiman.com/futures-commodity-trading-yang-anda-tak-tahu/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *