Pelan Trade Crude Oil 15 Ogos 2016

Untuk pelan trading Crude Oil (CL), malam ini masih mencari buy. Banyak evidence pada chart yang menunjukkan bullish masih berkuasa. Sampai mana kenaikan? Dijangkakan kenaikan sehingga 45.96 berdasarkan pengiraan ahli falak. Hehe. Ok mari kita mencari evidence atau bukti-bukti yang menunjukkan bullish masih kuat.

Crude Oil Trendline & Channel

channel-breakout

Dapat dilihat harga Crude Oil masih berada di atas trendline. Kemudian, ambil parallel line dari trendline dan letakkan di extreme high untuk menjadikan channel. Dapat dilihat, pergerakan harga yang telah break upper channel dan ada pullback sebagai confirmation kepada successful breakout. Pergerakan structure pasaran yang membentuk new higher high juga sebagai bukti bullish sentimen masih kuat.

Jangkaan Target Pergerakan Pasaran

Target Level Crude Oil
Seperti dinyatakan di atas, harga CL dijangka akan naik sehingga 45.96 yang ditandakan dengan garisan horizontal merah dan ini dibuktikan dengan jangkaan Andrew Pitchfork pada level upper MLH (upper Median Line Parrallel). Kesimpulan awal adalah trend bullish, jadi entry mestilah BUY, BUY, BUY. Selagi tak sampai 45.96, insyaAllah kita boleh buy. Rule of tumb adalah, BUY at support & SELL at resistance. Betul? Ok next, kita mestilah cari possibility support level.

Level Support Crude Oil

Support Level Crude Oil
Okay, support level boleh dicari menggunakan apa saja tools yang kita tahu dan selesa menggunakannya. Antara tools yang bagus untuk tujuan ini adalah Fibonacci retracement, Gann level, lukisan supply dan demand, EMA atau apa saja. There is no right or wrong dalam trading. Guna apa yang kita tahu dan gunakan secara konsisten dan bina rasa percaya pada teknik yang digunakan.

BACA JUGA  FCPO Komentari Julai 2019

Then, bila dah jumpa level support kita akan bereaksi (react) apabila price menghampiri level-level support. Macam mana nak react? Macam biasa, gunakan apa saja teknik entry dan exit yang anda tahu. Breakout 123 ke, price action ke, candlestick reversal ke. Got it?


Pembaca yang budiman, berminat ke nak tahu update dari pos-pos akan datang? Macam analisa sebelum pasaran bergerak ke, post mortem ke, atau apa-apa saja. Jika berminat, saya akan hantarkan emel kepada anda setiap kali saya ada post entry baru di website. Kalau minat boleh isi form di sebelah bawah ya. Kalau nak la, taknak takpe tanya je.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *