Pelan Trade Crude Oil 15 Ogos 2016

Untuk pelan trading Crude Oil (CL), malam ini masih mencari buy. Banyak evidence pada chart yang menunjukkan bullish masih berkuasa. Sampai mana kenaikan? Dijangkakan kenaikan sehingga 45.96 berdasarkan pengiraan ahli falak. Hehe. Ok mari kita mencari evidence atau bukti-bukti yang menunjukkan bullish masih kuat.

Crude Oil Trendline & Channel

channel-breakout

Dapat dilihat harga Crude Oil masih berada di atas trendline. Kemudian, ambil parallel line dari trendline dan letakkan di extreme high untuk menjadikan channel. Dapat dilihat, pergerakan harga yang telah break upper channel dan ada pullback sebagai confirmation kepada successful breakout. Pergerakan structure pasaran yang membentuk new higher high juga sebagai bukti bullish sentimen masih kuat.

Jangkaan Target Pergerakan Pasaran

Target Level Crude Oil
Seperti dinyatakan di atas, harga CL dijangka akan naik sehingga 45.96 yang ditandakan dengan garisan horizontal merah dan ini dibuktikan dengan jangkaan Andrew Pitchfork pada level upper MLH (upper Median Line Parrallel). Kesimpulan awal adalah trend bullish, jadi entry mestilah BUY, BUY, BUY. Selagi tak sampai 45.96, insyaAllah kita boleh buy. Rule of tumb adalah, BUY at support & SELL at resistance. Betul? Ok next, kita mestilah cari possibility support level.

Level Support Crude Oil

Support Level Crude Oil
Okay, support level boleh dicari menggunakan apa saja tools yang kita tahu dan selesa menggunakannya. Antara tools yang bagus untuk tujuan ini adalah Fibonacci retracement, Gann level, lukisan supply dan demand, EMA atau apa saja. There is no right or wrong dalam trading. Guna apa yang kita tahu dan gunakan secara konsisten dan bina rasa percaya pada teknik yang digunakan.

BACA JUGA  Post Mortem – Crude Oil Trading 14 Jun 2016

Then, bila dah jumpa level support kita akan bereaksi (react) apabila price menghampiri level-level support. Macam mana nak react? Macam biasa, gunakan apa saja teknik entry dan exit yang anda tahu. Breakout 123 ke, price action ke, candlestick reversal ke. Got it?


Pembaca yang budiman, berminat ke nak tahu update dari pos-pos akan datang? Macam analisa sebelum pasaran bergerak ke, post mortem ke, atau apa-apa saja. Jika berminat, saya akan hantarkan emel kepada anda setiap kali saya ada post entry baru di website. Kalau minat boleh isi form di sebelah bawah ya. Kalau nak la, taknak takpe tanya je.

[newsletter_signup_form id=2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azman Kamaruddin
Dari Klang Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohamad farid Zulkifli
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Haniz Zainal
Dari Bandar baru bangi Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad naim Abdul halim
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sharifuddin Abu samah
Dari Cheras, kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azrul hisham Mohamed
Dari Balik pulau Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sharifuddin Abu samah
Dari Cheras, kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mahazi Si harun
Dari Nilai Negeri Sembilan, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Nur farah Hassan
Dari Wangsa maju Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Isamudin Basir
Dari Banting Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Scroll to Top