Margin Call Bila Trade Futures Instrument

Baru-baru ini, agak ramai jugalah yang bertanya pasal margin call atau lebih dikenali dengan panggilan manja mc. Bila margin call apa nak buat?

Setiap futures instrument ada keperluan margin yang tersendiri. Keperluan margin adalah modal minimum yang di depositkan ke akaun trading Futures untuk mula trade. Sebagai contoh, pada post ini ditulis margin minimum untuk trade FCPO adalah RM4500. Bermaksud untuk trade 1 lot instrument FCPO perlu deposit RM4500. Kemudian, bila ada position BUY dan market turun against kita punya BUY position. Akaun akan alami kerugian dan bila jumlah dalam akaun kurang RM4500 akan berlaku margin call.

Bila dah margin call, ada beberapa workaround yang boleh dibuat. Antaranya adalah, topup akaun sehingga cukup margin. Ya ini mungkin mudah pada asasnya. Margin kurang, tambah la duit ke dalam akaun. Baki kurang sampai RM4000, topup RM500 untuk cukupkan margin. Settle! Tapi macam mana bila mana situasi mc berlaku di luar waktu pejabat. Lepas pukul 8 baru perasan, cek akaun trading margin tak cukup pula.

margin call

Dalam situasi ini, biasanya aku akan minta sesiapa yang bertanya untuk tanya balik kepada FBR yang incharge diorang. Bukan sebab aku taknak jawab, tapi untuk perihal margin biasanya ada special term yang telah dipersetujui antara client dengan FBR. Aku ada jawapan tapi taknak lah nanti bila client tanya FBR, eh Faiz kata boleh macam tu, boleh macam ni. Kenapa tak boleh pulak. Deal aku dengan FBR lain, deal kau dengan FBR pun aku tak tahu.

BACA JUGA  Futures, CFD, Forex

Secara general, bila margin call ada FBR strict terus liquidate position once market open. Ada yang beri kelonggaran untuk topup margin sehingga T+4 sebelum liquidate position. Jap, liquidate position tu apa? T+4 tu macam mana?

Liquidate position dan T+1?

Liquidate position tu, close position trading kau lah. Bila kau ada buy position, FBR akan buat sell market order untuk close position kau immediately. Atau akan instruct kau supaya close position kalau kau tak nak topup margin. T+1, T+4 tu pulak adalah bilangan hari. T bermaksud transaksi. Dan +4 adalah bilangan hari selepas transaksi. Bila T+4, bermaksud kau ada masa 4 hari untuk topup margin sebelum position kau kena liquidate. Kalau tak faham boleh la tanya FBR masing-masing. Kalau FBR tak layan, tukar je FBR lain yang boleh jawabkan. Kalau tak tau siapa yang reliable, aku rekemen FBR of the year tuan Abah Furqan (Faridzul) – https://t.me/Abahfurqan

Macam mana kalau intraday margin?

Intraday margin ni kau kena ingat. Ia adalah budi bicara dari pihak broker dan ia tak diiktiraf di level exchange. Exchange hanya tahu, kalau kau nak trade kena ada modal at least initial margin. Kurang dari tu exchange akan cakap tak boleh. Tapi broker boleh bagi intraday margin, dengan syarat kau kena close position sebelum market tutup.

BACA JUGA  Kegagalan Inversion Turn

Lagi satu kau kena ingat, intraday margin bukan free-free je nak bagi on the fly. Virtually, broker seperti bagi pinjam duit kat kau untuk trade. Contoh kau ada RM2250 untuk trade FCPO, sepatutnya tak cukup untuk masuk trade 1 lot sebab initial margin RM4500. Tapi broker bagi kemudahan intraday margin, bermaksud broker risikokan RM2250 duit dia untuk kau. Bila market tutup, dan kau tak tutup position sedangkan akaun tak cukup untuk maintain margin, broker akan buat clearance kepada exchange dan terpaksa bayar dulu margin kau yang kurang tu, baru esok dia akan instruct FBR untuk nasihat kau supaya bayar balik.

Eh, kenapa? yela, bayar duit betul la. Ingat ni platform MT4 bucketshop ke broker boleh bagi bonus margin suka-suka dengan adjust dekat sistem? Hell no! Sifu kau tak bagitau ke?

Spread Position

Satu lagi cara untuk hold position overnight bila margin kau tak cukup adalah dengan buat order spread. Spread adalah 2 position yang berlawanan arah. Contoh, kau ada BUY kontrak Januari 2019 dan kau nak bawa position ni overnight. Kau buat satu SELL position dekat kontrak Februari 2019. Jadi kau akan ada 2 position dalam market. Satu BUY JAN2019, satu lagi SELL FEB2019. Ini dinamakan naked spread dan margin requirement untuk spread adalah lebih rendah iaitu RM1200. Jadi selagi baki akaun kau tak turun bawah RM1200, masih belum dikira margin call.

BACA JUGA  Mindset Dalam Trading - Probability (Kebarangkalian)

Trick ini adalah jadikan outright position BUY kepada spread position BUY role iaitu BUY front month, SELL far month. Trick ini sedikit advance, so kalau tak faham tak payah buat. Topup je margin 🙂

p.s: aku rasa ada tulis pasal initial margin dalam ebook ni, belilah – https://faizsulaiman.com/futures-commodity-trading-yang-anda-tak-tahu/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Konten laman web ini dilindungi !!
Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.

EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Muhamad Qayyum
Dari Sungai petani Kedah, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohamad annas Jullam
Dari Sungai air tawar Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Abdul manap Hamdi
Dari Kuching Sarawak, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Muhamad Qayyum
Dari Sungai petani Kedah, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Noor nabila Ajmi
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Musfafikri Musa
Dari Kuantan Pahang, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Hanafi Ab rahman
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
PSPHv2 - Panduan Simulasi Pasaran Hadapan Version 2.0
Telah dibeli oleh Muzaffar Ajmi
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohd jasny Razali
Dari Gombak Kuala Lumpur, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd jasny Razali
Dari Gombak Kuala Lumpur, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Idzham Tamjis
Dari Bandar tenggara Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd kamil Mohamad fabell
Dari Puchong Kuala Lumpur, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Syamsurijal Ismail
Dari Lahad datu Sabah, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Adib Manaf
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohd azwan Zainol
Dari Sungai petani Kedah, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Azman Aziz
Dari Beseri Perlis, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Azman Bin atan
Dari Seksyen u8, shah alam Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Abdul rahman Lai
Dari Miri Sarawak, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Nik ihsan Raja abdullah
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad aslam Md yusof
Dari Seri iskandar Perak, Malaysia
about 3 months ago
 
Scroll to Top