Post Mortem – Setup Mini Gann Campaign Crude Oil

Dalam novel Tunnel Thru The Air, WD Gann ada ceritakan macam mana dia masuk market untuk trade. Ada dua campaign yang quite straight forward, tapi sebenarnya tak iaitu Cotton Campaign dan Major Motors Campaign. Nampak je straight forward sebab dia bagi exact price berapa, long atau short position. Tapi bila compare atas chart, tak dapat pun reason entry tanpa penelitian yang lebih dalam

Post Mortem - Setup Mini Gann Campaign Crude Oil 7 Post Mortem - Setup Mini Gann Campaign Crude Oil 8

 

Aku takdelah master sangat Tunnel tapi tau lah sikit-sikit. Untuk baca dan faham kedua-dua great campaign pun perlukan kemahiran dalam cycle planet dan juga penggunaan Gann wheels dan square.

Contoh penggunaan Dalam Crude Oil trading

Sebenarnya, aku tak tahu pun betul ke tak cara guna Gann campaign yang sebenar. Saja je poyo tulis tajuk post macam bagus. Untuk semalam punya trading Crude Oil Kontrak November 2018, aku gunakan simple Gann pricing system dengan sensitive angle

gann campaign

Berdasarkan chart, terdapat higher low (HL) yang pullback pada level SBR (support become resistance). Jadi ia boleh dijadikan point low yang significant. Maka boleh jadikan harga 71.46 sebagai rujukan initial price untuk buat price projection seterusnya. Boleh gunakan any Gann wheel tak kisahlah wheel of 24, wheel of 12, square of nine, hexagon, atau wheel of 36. Whatever wheel yang respond baik punya to your trading instrument, ok saja. Ok, aku pilih guna hexagon wheel untuk trade pada Crude Oil. Nak guna square of nine pun boleh, tapi nanti ada sifu perasan bagus claim dia punya. 😀 😀

BACA JUGA  Crude Oil akan ke $12.87 atau $8.07 Biar Betul?

gann hexagon

 

Ok, base on pricing hexagon dari base price 146 (71.46). Kenaikan satu cycle penuh iaitu 360° adalah 191 (71.91), satu setengah cycle iaitu 540° pula akan berikan price 215 (72.15). Kebiasaannya apabila satu market berikan respon baik kepada angle yang spesifik, maka ia akan terus berikan respon yang sama pada angle yang sama. Omputeh kata angle of repetition. Untuk crude oil, pergerakan pullback sebanyak 1 full cycle 360° adalah normal walaupun kelihatan macam jauh lagi antara 72.15 nak ke 71.68

Post Mortem - Setup Mini Gann Campaign Crude Oil 9

Pending order buy limit boleh diletak pada harga 71.68 dan price filled pada pukul 00:28 waktu Malaysia, dalam setengah jam lepas tu dapat pegi 30 ticks. Jadilah.. Nak hold lama-lama, itu lain punya game. Nama pun mini campaign, target pun mini lah

p.s: Jangan ada yang marah naa, aku share sikit cara guna hexagon chart. Banyak gak aku reveal, selebihnya do your own study. Ya, ya, ya.. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 12 hours ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 3 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 3 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 5 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 6 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 7 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhd kamal Izzat
Dari Bukit jalil Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Syamsul Amri
Dari Pasir gudang Johor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Firdaus Omar
Dari Doha , Qatar
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sofar Ahmad
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 1 month ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Siti zubaidah Harun
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Azman Bin atan
Dari Seksyen u8, shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Yusof Hafifi
Dari Kuala kangsar Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top