Gann Time Cycle Dan Time Factor

Dalam Gann study (I mean true Gann), time cycle adalah perkara paling utama. Tanpa time cycle, yang lain-lain tak boleh nak guna. Tanpa time cycle, square of nine dan cycle timetable hanya hebat pada historical chart. Tanpa time cycle, tak payahlah sibuk-sibuk pasal time factor.

Sebab apa? sebab impossible untuk gunakan Time Factor tanpa Time Cycle. Perkara pertama adalah untuk cari cycle yang dominan untuk market atau instrument yang kita trade. Tapi, macam mana nak tahu? Tiada jalan lain, melainkan kena test, test dan test melalui proses memburu cycle atau cycle hunting

“ekleh, bagitau jela”

Sorry, ia sesuatu yang pada aku too precious. Tapi kalau aku bagitau pun korang yang baca tak tahu nak guna pun tak guna juga. Okay, kenapa kena cari cycle dulu baru boleh guna time factor? Sebab tak semua time cycle perlukan time factor. Namun ada sesetengah cycle yang perlukan time factor untuk ia berfungsi dengan baik. Contoh pada chart instrument X

Gann Time Cycle Dan Time Factor 1

Katakan, informasi yang diberi adalah seperti berikut:

Nama instrument: X
Dominan cycle: Synodic cycle JKL
Cycle length: 288°
Time factor: 20°

Cycle untuk instrument X akan repeat setiap 288° of Synodic cycle JKL. Cycle JKL adalah cycle yang paling hampir atau paling dominan selepas melalui proses cycle hunting. Namun ada jarak atau gap dihujung cycle JKL sebelum sampai kepada significant HIGH atau LOW. Jadi jarak antara hujung cycle JKL dan actual significant HIGH atau LOW inilah yang dipanggil Time Factor. Berapa jaraknya? Mungkin 20°, 30°, 70° atau entahlah 😀

BACA JUGA  Perkara Penting Selain Teknik Trading

Ok now, aku tanya. Adakah possible untuk cari Time Factor tanpa Time Cycle? Of course tak mungkin. Nak attach time factor tu dari mana kalau tak ada cycle. Eh jap, cycle tu ape doh? Zzzzz…

NOTA KAKI, TANGAN DAN MULUT: tak kenal maka tak tahu. IT’s TIME boleh bantu untuk berkenalan dengan fundamental dan asas cycle

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *