Berapa Deposit Modal Untuk Trade Crude Oil Futures

Antara soalan yang sering bermain di fikiran trader. Ada yang kata dengan USD$100 sahaja dah boleh mula trade minyak mentah di pasaran futures. Ketahuilah, ianya pembohongan yang nyata. Jika ada broker yang offer modal serendah itu, maka ia adalah broker bucketshop yang tawarkan CFD product dan bukan Futures broker yang legal.

Info lanjut tentang Bucket Shop – https://en.wikipedia.org/wiki/Bucket_shop_(stock_market)
Nak tahu lebih lanjut tentang asas Futures Market sebenar – laburkan sedikit dana untuk dapatkan ebook TdFCT

Futures trading sebenar mestilah ada kontrak dan produk (instrument) mesti ada physical delivery (penghantaran produk fizikal yang sebenar). Jadi berapakah margin atau modal yang diperlukan untuk trade Crude Oil Futures di broker yang legal? Untuk Crude Oil Futures yang didagangkan di bawah exchange NYMEX, boleh periksa margin di website CME – Outrights/Vol Scans for Margins.

Berapa Deposit Modal Untuk Trade Crude Oil Futures 3

 

  1. Pilih Exchange: NYM iaitu abbreviation untuk NYMEX
  2. Pilih Asset Class: Crude Oil
  3. Pilih Product: CL – Crude Oil Futures NYMEX
  4. Maintenance margin akan dipaparkan mengikut kontrak Crude Oil

Pada masa post ini ditulis, active traded contract adalah kontrak Oktober.
Jadi maintenance margin untuk CLV7 (CL 10-17) adalah USD$2400 untuk trading 1 lot. Maintenance margin adalah 90% dari initial margin.
Jadi Initial margin untuk CLV7 (modal permulaan untuk trade) adalah USD$2640.

Apa Beza Initial Margin dengan Maintenance Margin?

BACA JUGA  Time Trader adalah Rare Trader

Initial margin adalah modal minimum untuk trade 1 lot instrument Futures. Kalau amaun dalam akaun trading tak cukup sehingga amaun initial margin, maka tak boleh nak execute apa-apa position. Tak boleh nak buy atau sell.

Katalah dalam akaun ada ngam-ngam USD$2640, dan kita buy 1 lot instrument Crude Oil Futures. Kemudian, market bergerak turun against kita punya direction buy. Untuk membolehkan position buy ini di bawa overnight ke next trading day, jumlah dalam akaun mestilah TAK KURANG dari Maintenance Margin. Iaitu tak kurang USD$2400. Kalau kurang, kena topup atau position akan di liquidate (ditutup).

21 thoughts on “Berapa Deposit Modal Untuk Trade Crude Oil Futures”

  1. Mohamad Fakihin Izzat Mohd Asri

    Encik.. kalau trade minyak dekat broker forex seperti pepperstone dan xm tu hukumnya dibolehkan ke tak?

      1. Alamak baru tahu. Samalah juga trade crude oil guna broker forex like mocaz. Modal 100usd pon dah boleh trade. Astaghfirullah halazim..taubat

          1. Tuan utk ICM Capital. Mereka guna MT4 platform, deposit 100USD tapi ada juga futures crude oil pilihan di dalam itu. Adakah itu legit atau pun masih dikira forex bucketshop ya? Adakah shariah compliant atau mt4 itu mewujudkan artificial chart bagi crude oil futures

          2. Tiada masalah pada platform. MT4, MT5, CQG, Rithmic, (whatever lah).

            Selagi instrument futures (oil ke, brent ke, minyak masak ke, minyak angin ke) memenuhi semua kriteria untuk menjadikan ia patuh syariah, no problem.
            Contoh kriteria secara ringkas. (Kalau nak secara mendalam baca SAC SC: https://www.sc.com.my/development/islamic-capital-market/resolutions-of-the-sc-shariah-advisory-council):

            1. Ada fizikal delivery (kalau trade kat broker tu ada delivery tak?),
            2. Bukan barang ribawi (oil tu barang ribawi ke?),
            3. Bukan barang yang haram (Lean Hog Futures ada delivery, nak trade ke?).

            Sekiranya semua ini ada, deposit $1 pun tiada masalah.

    1. Bagaimana mahu mencari regulated broker yg shariah compliant. Jika ada list? Dan apa ciri corinyang menjadi ICM Capital tidak shariah ya tuan? Walauoun ada pilihan utk futures commodity di situ

      1. Broker shariah compliant? Saya pun baru 1st time dengar. Broker regulated boleh check di website Bursa Malaysia. Broker shariah saya pun taktahu kalau wujud.

    2. Bagaimana mahu mencari regulated broker yg shariah compliant. Jika ada list? Dan apa ciri corinyang menjadi ICM Capital tidak shariah ya tuan? Walauoun ada pilihan utk futures commodity di situ. Oh ya, berdasarkan perkongsian dato daud bakar di fb belia mengatakan futures commodity trading tidak shariah. Maksud beliau mungkin di luar negara kerana di malaysia fcpo itu sudah ada statement mengatakan ianya patuh shariah. Apa komen tuan terutama mengenai crude oil

      1. Andai kata ICM Capital ada sediakan instrument Futures yang ada physical delivery, bukan barang ribawi dan bukan haram. Trade sajalah. Tiada kaitan dengan broker, tapi instrument (produk) trading itu sendiri yang perlu patuh shariah.

        Analogi, beli minyak kat kedai muslim dengan beli minyak di kedai non muslim. Tiada isu kedai shariah compliant atau tidak. Yang penting minyak tu ada (physical delivery). Kalau tak ada minyak kita membayar untuk beli apa?

        Perkongsian Dato Daud Bakar saya pun tak pernah tengok lagi. Boleh tanya Dato sendiri. Saya bukan siapa2 untuk keluarkan apa2 hukum. Rujukan saya untuk Futures adalah SAC SC. Bacalah dari kulit ke kulit, banyak info diterangkan secara terperinci dalam SAC SC.

  2. Terima atas perkongsian . Mmg tidak dinafikan kebanyakan broker min depo hanya menggunakan medium CFD ( contract for diference ) maksudnya jual beli hanya melibatkan perbezaan harga sahaja tanpa ada barang langsung . Konsep yg digunakan pn hampir sama shj dgn yg betul punya cuma tiada produk langsung . Cuma permainan turun naik harga yang didagangkan itu .

    1. Otc bukan futures.

      Futures perlu standardise dari segi kontrak dan perlu melalui Exchange. Margin dan semua spesifikasi perlu standard untuk satu dunia.

      Otc tak standard dan kontrak boleh diubah ikut suka hati broker atau 3rd party. Otc adalah forward kontrak dan bukan Futures.

      1. Adakah seperti CFD, OTC pun bukan syariah compliant?

        Apakah maksud “All above instruments are on market execution” ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azman Kamaruddin
Dari Klang Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohamad farid Zulkifli
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Haniz Zainal
Dari Bandar baru bangi Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad naim Abdul halim
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sharifuddin Abu samah
Dari Cheras, kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azrul hisham Mohamed
Dari Balik pulau Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sharifuddin Abu samah
Dari Cheras, kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mahazi Si harun
Dari Nilai Negeri Sembilan, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Nur farah Hassan
Dari Wangsa maju Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Isamudin Basir
Dari Banting Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Scroll to Top