October 2016

Crude Oil Trading Post Mortem 24 Oktober 2016

No comments

Crude Oil trading malam semalam berlaku dengan sangat ohsem. Dengan terjadinya entry feveret saya, maka dapatlah masuk dengan entry nipis kurang manis. Bermakna dapat bottom lah. Hehe

Crude Oil Trading

Seperti yang ditunjukkan pada reflector, entry adalah BUY LIMIT pada harga $49.63 dan target trading ini adalah 100 ticks. Is there any technical analysis reason that can explain why or how confident I want to place a BUY LIMIT order? Lebih-lebih lagi bila nampak candlestick merah yang panjang macam tu. Mestilah ada kan reason dari teknikal analisis untuk entry. Takkan masuk market bodoh-bodoh je. Tapi apa yang saya cuba sampaikan adalah bukan pada kejituan teknikal analisis semata-mata, tapi keyakinan untuk masuk market realtime.

filled-price

Ok macam ni, katalah anda belajar teknikal analisis yang boleh tangkap bottom atau low seperti harmonic pattern, support & resistance, S & D atau apa-apalah. Ya, apa-apa teknik adalah betul as long as you can make money, thats it! Tak ada istilah sesatlah, tak betul lah, teknik trading merapu la, kau trade tak betul la, no. Tapi sejauh mana keyakinan anda untuk masuk market menggunakan trading sistem yang anda pelajari? Confident level adalah sesuatu yang sukar untuk diajar, dan rasanya ia tak boleh diajar. Ia perlukan praktis, masuk market berulang kali, keep improving. Dalam kata lain experience.

Ini adalah result dari failure barulang kali. Berapa kali saya failed sebelum master entry top & bottom ini? Sudah pasti banyak kali dan saya sendiri tak sanggup untuk tulis entry berkenaan kegagalan membuat entry. Bila entry, market pergi stoploss kemudian bergerak menuju arah entry tadi. Rasa down jangan cakaplah dan over the time saya mula rasa hilang percaya kepada sistem. Lepas tu mula la cari teknik macam-macam. Anda pernah rasa? I feel you bro..

Cadangan Usaha untuk Bina Keyakinan Trading

Cara paling mudah adalah, buka live akaun. Pastikan modal mencukupi dan hanya guna 1% SAHAJA risk per trade per day. Kemudian, pilih satu sahaja teknik entry dan ulang setiap hari. Pastikan sehari masuk market hanya sekali. Oleh kerana hanya ada peluang SATU kali entry untuk sehari jadi, entry mestilah yang paling berkualiti. Lepas tu, sama ada profit atau loss terus tutup. Esok post mortem apa cara untuk improve entry. Buat ulang-ulang selama beberapa bulan. InsyaAllah, anda akan master teknik tersebut.

Beberapa bulan tu berapa lama eh? Terpulang, boleh jadi sebulan atau 2 bulan. Mungkin setahun? Lama kan? Kalau nak short-cut pun ada cara, boleh guna trading simulation. Bagi saya, trading simulation banyak membantu. Betul ia bukan realtime market, tapi ia mampu untuk sediakan environment yang seakan-akan live trade. Untuk Futures Trading ada ke trading simulation? Belambak bro, cari jela kat internet. Malas nak cari? Saya rekemen untuk dapatkan Panduan Simulasi Pasaran Hadapan Versi 2.0 KLIK SINI.


Atau anda nak tahu sangat maklumat tentang Futures tapi tak tahu nak tanya siapa? Isi maklumat di bawah dan saya akan hantarkan maklumat asas Futures terus kepada anda.


FaizhebatCrude Oil Trading Post Mortem 24 Oktober 2016
read more

Konsep dan Jenis Spread Trading

No comments

Kalau Futures trading adalah derivative market (pasaran yang diterbitkan) dari Spot Market (Pasaran Tunai), Spread trading adalah terbitan dari pasaran Futures. Bukan terbitan sebenarnya, tapi lebih kepada… entahlah, taktau nak cakap camna.

Jenis Spread di Pasaran

Secara umumnya, spread ada 2 jenis umum iaitu:

  • Inter-Commodity Spread: Perbezaan harga 2 kontrak futures pada exchange yang berlainan
  • Intra-Commodity Spread: Perbezaan harga 2 kontrak futures pada exchange yang sama

Di Malaysia, oleh kerana hanya ada 1 sahaja exchange iaitu Bursa Malaysia Derivative (BMD) jadi hanya Intra-Commodity spread sahaja yang ada. Juga dikenali dengan Calendar Spread iaitu perbezaan harga antara 2 kontrak instrument komoditi yang SAMA tapi berlainan bulan. Sebagai contoh

FCPO November 2016 – FCPO Disember2016
FCPO November 2016 – FCPO Januari 2017
FCPO Disember 2016 – FCPO Januari 2017

Inter-Commodity spread adalah perbezaan harga antara 2 instrument berlainan, contoh seperti:

Crude Oil November 2016 – Natural Gas November 2016
Wheat December 2016 – Corn December 2016

Spot the different? Sekarang agak-agaklah kan, apa tujuan susah payah diorang ni nak buat pair antara komoditi lah, nak pair dengan kontrak akan datang lah. Dari perspektif firma atau agency besar yang berdagang melibatkan penghantaran dan penerimaan produk fizikal, perkara ini adalah sangat penting untuk pengurusan risiko. Full stop. Sampai sini je cukup, tak payah nak ambil tahu banyak sangat sebab tak penting sangat. Unless nak buat physical delivery la.

spread-nymex

Antara spread instrument di pasaran NYMEX

Konsep Spread Trading

Cara untuk trade spread adalah melakukan 2 order yang berlawanan pada masa yang sama. Satu leg order SELL, satu leg lagi kena order BUY. Mesti berlawanan. Kalau dua-dua sama arah tak jadi spread la namanya.

SELL/BUY Spread   Bermaksud Near Month Execute Order
  Dan Dalam Masa Yang Sama Far Month Execute Order
SELL FCPO Nov2016-Dis2016 SELL November 2016 BUY Disember 2016
BUY FCPO Nov2016-Jan2017 BUY November 2016 SELL January 2017
SELL FCPO Dis2016-Jan2017 SELL Disember 2016 BUY January 2017

Begitulah serba sedikit tentang konsep spread trading. Mesti ada dua position yang berlain. Kalau satu sell, satu buy atau satu leg buy dan satu lagi sell, macam mana nak profit?

Kan.. Logik juga soalan tu kan. Satu pegi atas, satu pegi bawah = tak ke mana la price tu. Oh tidak sekali, kerana salah satu kontrak akan bergerak lebih laju berbanding kontrak yang satu lagi. Maka take profit boleh dilakukan sekiranya perbezaan spread (spread different) menjadi lebih luas atau menguncup.

Sebagai contoh, sekiranya kita SELL FCPO 112016-122016. Katalah kontrak FCPO 122016 TURUN lebih laju berbanding kontrak FCPO 112016, jadi spread different (FCPO 112016- FCPO 122016) akan menjadi semakin besar. Adakah possible sekiranya kontrak outright bergerak ke atas dan position SELL di spread ini profit?

Ya, possible! Sekiranya kenaikan FCPO 112016 lebih laju berbanding FCPO 122016, maka perbezaan harga FCPO 112016 – FCPO 122016) menjadi lebih besar. Boleh imagine tak? Haha.. saja je takmo bagi fact and figure biar tersiksa korang nak membayangkan. Jadi kesimpulan awal adalah, outright trend tak semestinya menggambarkan arah pergerakan spread instrument.


Pening? Susah juga rupanya nak faham spread trading ya. Mungkin sebab inilah kot banyak FBR tak promote instrument spread ini untuk didagangkan walaupun margin requirement adalah lebih rendah. Tak ada basic futures? Saya jemput anda isi form di bawah untuk saya hantar maklumat asas tentang Futures Commodity Trading.


FaizhebatKonsep dan Jenis Spread Trading
read more