Trading Setup Sebelum Masuk Pasaran

Penting Sangatkah Trading Setup?

Majoriti trader cenderung untuk sentiasa tercari-cari trading setup. Bila tahu trading setup A memberikan ketepatan 90%, maka berbondong-bondonglah para trader memperkata tentang teknik A. Sibuk nak tahu tentang setup A. Selepas beberapa ketika, dapat tahu pula Setup B boleh masuk pasaran lebih awal dari setup A dengan risiko stop loss kurang dari 1 point (errr.. kurang dari 1 point berapa ya?) 😀

Tak pernah puas dengan pencarian trading setup. Maka, good luck saya ucapkan dalam pencarian kalian.

 

Apa yang tersirat adalah, sebelum masuk pasaran, sebelum buat keputusan untuk entry, sebelum berfikir nak gunakan teknik setup yang mana satu, ada 2 daripada 4 aturan yang perlu diberikan perhatian yang serius sebelum trading setup. Apa aturan tersebut?

  1. Cari arah pasaran bergerak, kemana arah trend?
  2. Adakah price berada pada kawasan support atau resistance?
  3. Adakah terdapat trading setup?
  4. Adakah trading setup bagus dari segi risk and reward?

Nampak tak, trading setup jatuh pada nombor 3 dan penilaian semula pada langkah ke-4. Ada 2 langkah yang perlu diambil kira sebelum sampai kepada langkah trading setup. Cuba ingat balik, dah berapa lama anda trade dalam apa-apa pasaran sekalipun. Dah berapa langkah anda langkau? Jadi berhentilah salahkan apa-apa trading setup kalau nombor dalam akaun trading semakin menyusut, kalau 4 langkah asas ini tak dapat difahami.

Mencari Arah Pasaran (Trend Pasaran)

Gunakan apa sahaja skill, teknik, indicator, support, resistance, snd, trendline.. Apa saja yang boleh digunakan untuk define trend pasaran semasa, trend yang sedang berlaku, masa ini. Contoh, gunakan trendline untuk define trend semasa.

Gambar di atas adalah chart Crude Oil kontrak Julai 2016. Berdasarkan trendline yang dilukis, maka kesimpulan adalah TREND BULLISH, trend sedang naik, trend up. Jadi, fokus kan pada buy sahaja. Dengan memberikan fokus hanya kepada BUY, sekiranya trading setup kita muncul untuk masuk SELL, janganlah masuk. Tunggu saja trade setup buy muncul semula.

Harga Berada Pada Support atau Resistance?

Ingat ya, bila trend kata buy, jangan nak mengada-ngada nak cari entry sell. Sila abaikan semua entry sell dan fokus pada pencarian buy. Apabila setup trading buy muncul semula. Adakah kita boleh terus masuk order? Nanti dulu, tengok dulu harga semasa berada pada level support atau resistance.

Dari chart di atas, bullish setup bar atau lebih dikenali dengan hammer berlaku pada level support trendline. Jadi, untuk buy menggunakan setup ini adalah logik dan reliable.

Ada Trading Setup?

Ya ada bullish reversal candlestick setup berlaku. Tapi sebelum itu ada 2 trading setup untuk sell. Oleh kerana trend adalah buy dan sell trading setup berlaku pada kawasan support (sepatutnya sell pada resistance), jadi apa rasionalnya untuk kita masuk position sell? Lihat chart seterusnya

Penilaian Semula Trading Setup Risk & Reward

TAPI, risiko untuk entry ini adalah 18 ticks. Bermaksud sekiranya entry ini tak menjadi, Stop Loss kita adalah 18 ticks yang mana bernilai USD$180 (tak masuk lagi brokerage). Adakah kita sanggup untuk hadap loss USD$180 sekali trade? Adakah margin atau baki akaun trading kita masih mampu untuk loss USD$180 sekali trade? kalau jawapan ya, sanggup, dan masih dalam range risiko anda, carry on to next step (kira reward).

Kalau rasa 18ticks adalah besar, jangan masuk dulu. Tunggu entry seterusnya. InsyaAllah entry always there. Cuba lihat, jika kita skip entry sebelum ini, next entry memberikan risiko yang lebih baik dan rendah iaitu 6ticks berbanding 18 ticks sebelum ini.

Bagaimana dengan reward yang bakal diberikan oleh entry ini? Untuk esimate reward yang bakal dapat, kita boleh lukiskan parallel channel untuk cadangan target profit. Secara general, kita nak tengok sama ada level resistance dah dekat atau masih ada ruang sebelum sampai ke level resistance. Selain parallel channel, boleh nak guna apa saja teknik yang berupaya untuk define resistance terdekat. Tak kisah apa teknik pun.

Untuk entry ini, market mencadangkan 40 points reward. Adakah berbaloi 40 ticks reward dengan risiko 6 ticks? Nice? Kita boleh masuk market dengan yakin sekiranya analisa dilakukan berdasarkan 4 langkah asas sebelum entry. Hasilnya, sampai target profit yang diharapkan.

Apa terjadi selepas market hit target profit kita? Harga market jatuh semula ke kawasan entry asal kita. Seterusnya menjelaskan lebih lanjut kepentingan untuk meletakkan target profit dengan betul. Sekiranya tiada target diletakkan, keadaan yang pada asalnya profit akan menjadi kerugian.

p/s: Anda patut buat sesuatu jika trading evaluation anda tak seperti ini. Maka jelaslah, tanpa langkah analisa yang teratur, trading setup adalah nothing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Abdul rahman Suut
Dari Kuching Sarawak, Malaysia
about 2 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Suhaib Kamarudin
Dari Canning vale Western Australia, Australia
about 3 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Badrul Hisham
Dari Kepala batas Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 1 week ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Nur syamimi balqis Ahmad faisal
Dari Tawau Sabah, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Razali Amin
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd Rauf
Dari Port dickson Negeri Sembilan, Malaysia
about 3 weeks ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Zulhilmi Nawawi
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohd fuad Abdul manaf
Dari Batang kali Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mustaqim Nordin
Dari Sentul Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Telok panglima garang Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Farizol K afendi
Dari Tangkak Johor, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mustaqim Nordin
Dari Sentul Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nazim Sanusi
Dari Sungai air tawar Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Siti juridah Mat arip
Dari Semenyih Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Omar Rahman
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Che rahimi Samat
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Al Ibrahim
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd afizz Mohd halimi
Dari Taiping Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Yim Smart
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Telok panglima garang Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Exit mobile version