Follow Trend Bila Nak Trade

Kerap kali kita terima advice seperti, trend is your friend, trade mesti ikut trend dan yang seumpamanya. Tapi jarang sekali individu yang memberikan advice tersebut memberikan apakah ertinya trade mengikut trend?

“Saya nak trade ikut trend, tapi kalau trend dah develop, macam mana nak ride trend?
Bila nak masuk market? Bila nak entry?”

Ok macam ni. Kita fikirkan trend kepada 2 jenis iaitu

  • Major Trend
  • Minor Trend

Trend mana yang kita akan follow? Minor atau major trend? Ya sudah tentu kita akan ikut arah Major trend. Jadi ideanya adalah, follow major trend dengan counter minor trend. Atau dalam penjelasan lain tunggu sehingga minor trend batal, kemudian cari entry berdasarkan arah major trend.

Ok kita go through dengan soalan.

  1. Apakah major trend?
  2. Adakah minor trend dah ada?
  3. Adakah major trend masih valid?
  4. Adakah minor trend dah batal?

Teknik trading: Anything! Apa sahaja teknik trading setup boleh digunakan sekiranya trend analisis kita betul.
Contoh: kita gunakan indicator Stochastic Slow default setting (14,3,3) sahaja sebagai guide untuk trade.
Guideline: Level StochasticSlow atas 80 adalah overbought, level StochasticSlow bawah 20 adalah oversold. Dari maklumat StochasticSlow , kita akan tengok major trend pada level mana? pada level oversold atau overbought?

Major Trend dan Minor Trend

Kejap2, macam mana nak differentiate between major trend dengan minor trend kan? Ok, tak payah complicated, just be very simple, major trend kita refer kepada timeframe lebih besar sebagai contoh daily atau1hour. Manakala, minor trend refer kepada timeframe lebih kecil iaitu 15 minutes atau 5 minutes.

BACA JUGA  Berapa Deposit Modal Untuk Trade Crude Oil Futures

Major Trend – Timeframe 1 hour

CL Stochslow Oversold 1hour

Di timeframe daily dan 1hour, kedudukan StochasticSlow adalah pada position oversold (lihat anak panah) iaitu di bawah level 20. Kesimpulannya, trend sell adalah sangat kuat. Apa gila nak cari buy. Tapi bila pula kita nak cari sell? Kita akan cuba mencari sell bila ada pullback. Pullback yang macam mana?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *