Pandangan Pelik Tentang Market

Ya, banyak pandangan pelik aku dalam market. Yang aku rasa rata-rata trader tegar, pakar IT dan pakar ekonomi tak mungkin akan setuju. Jaguh sukan dan jutawan mungkin akan setuju (ok merepek). Salah satu pandangan adalah, market; regardless Futures, Forex, Saham, Opsyen dicipta untuk loss. Maksudnya, ia memang dicipta untuk orang letak duit dan loss.

Ok, dah cipta market untuk orang loss. Macam mana pula untuk make sure perancangan ini berjaya tanpa gagal?

Seperti penciptaan mesin dan jentera, sudah pasti ada SOP atau manual penggunaan. Betul kan? SOP atau manual ini tujuannya supaya pengguna boleh gunakan mesin atau jentera dengan betul. Betul bermaksud ikut apa yang inventor atau pengeluar mesin itu mahukan. Tekan butang ini untuk jadikan ia begini. PIlih itu untuk hasil yang begitu. Setuju?

Bagaimana pula dengan market yang katanya dicipta untuk orang loss?

Adakah kita semua tak sedar terdapat banyaaaaaaak SOP atau manual dikeluarkan untuk make sure yang kita sebagai trader ni akan loss for sure sooner or later? Mari kita lihat pada indicator, berapa banyak indicator telah dicipta? Berapa banyak formula ‘berkesan’ untuk win dalam market telah dicipta? Berapa banyak teknik yang dah di invent?

Variable yang tak berkesudahan. Baru cerita tentang indicator pun dah ada unlimited variable. Buka cerita pasal teknik, bertambah lagi unlimited variable. Oklah, sebelum cerita indicator dan teknik. Nak trade market mana yang terbaik? nak pilih broker mana yang boleh berikan servis termantop? pun dah tak terkira variable

Pandangan Pelik Tentang Market 1

So apa kaitan variable dengan dicipta untuk loss?

No solution! That’s all

BACA JUGA  Perkara Penting Selain Teknik Trading

Kau nak makan apa?
Kita makan ayam goreng lah

Simple! masalah ialah nak makan apa? jawapan ayam goreng. Masalah selesai, solution provided. One variable and one solution.

Kau nak makan apa?
Aku rasa ayam mekdi sedap, tapi ayam kepsi macam best. Tapi macam mahal, kalau beli kat pasar lambat pula nak goreng. Lagipun aku tak reti nak goreng ayam.

Sampai bila nak dapat solution? one variable that produce more and more variables.

Nak trade kan? dah boleh entry ke belum?
Jawab sekarang. Berapa banyak variables lagi yang kau akan muntahkan? lebih banyak variables, lebih banyak ketakpastian, lebih jauh dari penyelesaian.

Well we did it! create a market, then we feed them with unlimited variables. The more the better. Lepas tu mesti depa loss. kekeke

Nota ringkas: Sebab tu aku amalkan keep it simple stupid. Biasalah, benda fancy2 ni kerja marketer je. Aku trader bisher2 saje. I am not good marketer, tu tak reti nak buat kelas. Tapi kalau nak Video Trade Futures Risiko Rendah secara PREE, boleh klik LINK INI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *