Masalah Dalam Trade or Whatever You Do

Kalau perasan, aku memang jarang offer benda-benda yang teknikal. Macam teknikal analysis lukisan silang pangkah atas bawah. Teknik indicator penuh skrin tak nampak candlestick. Teknik counting wave, teknik Gann square, rectangle mahupun timetable. Sebab apa? Sebabnya kan ramai syifu power, kalau aku offer pun benda yang sama juga. Ye dak?

Tapi kalau betul nak belajar counting Elliotwave, boleh la contact sifu Abdul Rahman Limbong. Aku tak di bayar, tapi kau sebut la aku rekemen. Kot la nanti dia nak melanje aku makan mekdi ke. Haha. Takdela, sebab dia certified so aku rekemen la. Tu jek. Aku takde cert apa-apa, so dok diam jela dalam gua membebel kat blog sendiri.

Kalau ikutkan la, aku rasa trader ni takde masalah trade pun. Cuma masalah tak konsisten dan paling nampak kelemahan adalah tak ada rekod dalam trading. Macam mana nak tahu konsisten atau pun tidak, kalau tak ada rekod dan statistik. Macam mana nak tahu yang kita punya trading strategy works or not, kalau tak ada rekod dan statistik.

Percentage win 80%, 90%, 100% apa aku kesah. Tanpa trading rekod, statistik dan money management yang baik. Sorry to say, dengan 100% winning percentage trading strategy sekalipun. Di jamin boleh jadi loss tanpa balance. Kenapa kena ada semua itu? Sebab ‘Rome wasn’t built in ONE day’ (SPARTAAAANN!! Aumm auumm) – eh tadi kata Rome, tetiba Spartan pulak pehal.

Okay sambung. Ada prosesnya, ada pengalaman yang perlu dilalui, ada kesalahan yang perlu dibaiki. Semua tu perlu masa. Tapi buang masa juga kalau tak ada rekod, tak ada latihan untuk improve skill diri sendiri. Rujuk semula 10,000 hours rule dari post di bawah

BACA JUGA  Crude Oil Trading Post Mortem 24 Oktober 2016

https://www.facebook.com/faizshebat/posts/2155889514702932/

Macam mana nak buat rekod dan statistik? Ambil pen, kertas. Tulis hari ni hari apa, tarikh, masa. Trade instrument apa. Entry buy ke sell. Berapa hari hold, atau intraday je? Berapa ticks win, berapa loss? Tengok mana data yang kureng dan boleh dibaiki.

“Nak tulis dalam Excel boleh tak?”

Sebaik-baiknya, tulislah atas batu bersurat supaya tak lapuk oleh hujan tak lekang oleh panas. Kemonla, takkan nak instruct macam budak-budak kan. We have unlimited resources nowadays. Be creative, innovative and sensitive.

Nota emo tak tentu pasal: Ada satu lagi cara kalau malas nak buat rekod dan statistik. Iaitu… Komplen, komplen, dan komplen. Kalau komplen kan orang lain salah, kita sendiri musti kena betul. Yeaahhh!

Share post ini sebagai penghargaan anda

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 2 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohamad asmadi Abdullah
Dari Kuala lumpur Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Luqman Hkim
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd faizal Zakaria
Dari Iskandar puteri Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad alif fahmi bin Nazir
Dari Alor setar Kedah, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Azhar Zul
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad mukhlis M naser
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 4 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 7 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
Scroll to Top