Masalah Dalam Trade or Whatever You Do

Kalau perasan, aku memang jarang offer benda-benda yang teknikal. Macam teknikal analysis lukisan silang pangkah atas bawah. Teknik indicator penuh skrin tak nampak candlestick. Teknik counting wave, teknik Gann square, rectangle mahupun timetable. Sebab apa? Sebabnya kan ramai syifu power, kalau aku offer pun benda yang sama juga. Ye dak?

Tapi kalau betul nak belajar counting Elliotwave, boleh la contact sifu Abdul Rahman Limbong. Aku tak di bayar, tapi kau sebut la aku rekemen. Kot la nanti dia nak melanje aku makan mekdi ke. Haha. Takdela, sebab dia certified so aku rekemen la. Tu jek. Aku takde cert apa-apa, so dok diam jela dalam gua membebel kat blog sendiri.

Kalau ikutkan la, aku rasa trader ni takde masalah trade pun. Cuma masalah tak konsisten dan paling nampak kelemahan adalah tak ada rekod dalam trading. Macam mana nak tahu konsisten atau pun tidak, kalau tak ada rekod dan statistik. Macam mana nak tahu yang kita punya trading strategy works or not, kalau tak ada rekod dan statistik.

Masalah Dalam Trade or Whatever You Do 1

Percentage win 80%, 90%, 100% apa aku kesah. Tanpa trading rekod, statistik dan money management yang baik. Sorry to say, dengan 100% winning percentage trading strategy sekalipun. Di jamin boleh jadi loss tanpa balance. Kenapa kena ada semua itu? Sebab ‘Rome wasn’t built in ONE day’ (SPARTAAAANN!! Aumm auumm) – eh tadi kata Rome, tetiba Spartan pulak pehal.

Okay sambung. Ada prosesnya, ada pengalaman yang perlu dilalui, ada kesalahan yang perlu dibaiki. Semua tu perlu masa. Tapi buang masa juga kalau tak ada rekod, tak ada latihan untuk improve skill diri sendiri. Rujuk semula 10,000 hours rule dari post di bawah

BACA JUGA  Futures Crude Palm Oil FCPO 12 April 2018

https://www.facebook.com/faizshebat/posts/2155889514702932/

Macam mana nak buat rekod dan statistik? Ambil pen, kertas. Tulis hari ni hari apa, tarikh, masa. Trade instrument apa. Entry buy ke sell. Berapa hari hold, atau intraday je? Berapa ticks win, berapa loss? Tengok mana data yang kureng dan boleh dibaiki.

“Nak tulis dalam Excel boleh tak?”

Sebaik-baiknya, tulislah atas batu bersurat supaya tak lapuk oleh hujan tak lekang oleh panas. Kemonla, takkan nak instruct macam budak-budak kan. We have unlimited resources nowadays. Be creative, innovative and sensitive.

Nota emo tak tentu pasal: Ada satu lagi cara kalau malas nak buat rekod dan statistik. Iaitu… Komplen, komplen, dan komplen. Kalau komplen kan orang lain salah, kita sendiri musti kena betul. Yeaahhh!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 17 hours ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 3 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 5 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 6 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 7 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhd kamal Izzat
Dari Bukit jalil Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Syamsul Amri
Dari Pasir gudang Johor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Firdaus Omar
Dari Doha , Qatar
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sofar Ahmad
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 1 month ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Siti zubaidah Harun
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Azman Bin atan
Dari Seksyen u8, shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Yusof Hafifi
Dari Kuala kangsar Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top