My Stori

Mindset Dalam Trading – Probability (Kebarangkalian)

No comments

Trading is probability game iaitu berkaitan dengan kebarangkalian
Trading bukan indikator
Trading bukan garisan-garisan yang memenuhi chart

Itu hanyalah guide dan lukisan yang membantu kita sebagai trader untuk mendapatkan kebarangkalian tinggi supaya win dalam trading.

Ok macam ni. Macam mana nak tentukan kebarangkalian ni?
Pilih satu teknik trading paaaaaling simple. Paling bodoh la. Tak payah fancy2.

Katakan teknik digunakan seperti di bawah

Indicator: EMA15
Rules: setiap kali price close atas EMA15 buy, dan setiap kali price close bawah EMA15 sell.
Target: 20 ticks
Stop loss: 10 ticks
Timeframe: 5m

Cuba backtest. Tengok keputusannya.

Dari 10 kali trade, berapa kali win?
Dari 100 kali trade, berapa kali win?

Tukar ke timeframe 1 minit pula.
Test kat 3 minit, test kat 10 minit, 15 minit.
Apa pula keputusannya? Berapa winning percentage?

Adjust lagi. Tune lagi. Sampailah dapat winning percentage yang kita puas hati. Ulang dan ulang lagi. Katalah tak dapat capai winning percentage yg dimahukan, tambah satu lagi indikator sebagai filter. Tambah indicator ADX untuk filter kekuatan pergerakan harga, hanya entry jika ada momentum sahaja. Lihat keputusan backtest. Berapa winning percentage? Ulang lagi sampai dapat winning percentage yg dimahukan. Tune lagi, tambah filter jika perlu.

Alamak leceh la nak buat semua tu. Dah tu ingat senang ke trade ni? Ia bukanlah kerja satu hari. Bukan kerja satu malam. So takde masalah pun sebenarnya nak guna indicator atau naked chart. Tapi.. Ada orang kata pakai indicator lagging? Macam mana tu?

Ya betul ia lagging. But, I make profit from it.
So what??

P/s: Ada tak sapa2 yang tak nak “reinvent the wheel”, malas nak backtest sendiri teknik trading?

FaizhebatMindset Dalam Trading – Probability (Kebarangkalian)

Related Posts

Pelaburan Futures Atau Spekulasi

Bila perbincangan berkisar tentang aktiviti trading di pasaran hadapan (futures market), rata-rata antara kita akan merujuk kepada pelaburan futures. Pendapat peribadi, ia bukanlah pelaburan, tapi lebih kepada aktiviti spekulasi. Apa benda pula spekulasi ni? Ok, dalam bahasa lainnya, spekulasi merujuk kepada aktiviti trader yang buat pegangan sell atau buy pada kontrak pasaran hadapan dalam jangka

Apa itu Futures? FCPO itu Apa Pula?

Anda pernah buat transaksi jual beli tunai? Jika pernah, pasti juga tahu transaksi terbitan (derivative) dari tunai ialah transaksi bertangguh atau berhutang. Dalam skala yang besar, transaksi hutang ini adalah sangat penting untuk tujuan pengurusan risiko bagi pihak-pihak tertentu. Analogi transaksi tunai – Saya nak beli minyak masak satu botol 5kg, jadi saya ke kedai

Misteri Futures Market Yang Disimpan

Bagi yang baru mengenaliku, salam perkenalan. Aku hanyalah trader biasa yang mencari sekelumit “ticks” saban malam dari pasaran Minyak Mentah (Crude Oil) di exchange Amerika. Bukanlah tak sokong instrument keluaran Bursa Malaysia, namun kerja hakiki lebih utama. Perasankah, dalam dua post sebelum ini aku pernah beri range waktu tentang pasaran Crude Oil akan melakukan reversal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *