Follow Trend Bila Nak Trade

Kerap kali kita terima advice seperti, trend is your friend, trade mesti ikut trend dan yang seumpamanya. Tapi jarang sekali individu yang memberikan advice tersebut memberikan apakah ertinya trade mengikut trend?

“Saya nak trade ikut trend, tapi kalau trend dah develop, macam mana nak ride trend?
Bila nak masuk market? Bila nak entry?”

Ok macam ni. Kita fikirkan trend kepada 2 jenis iaitu

  • Major Trend
  • Minor Trend

Trend mana yang kita akan follow? Minor atau major trend? Ya sudah tentu kita akan ikut arah Major trend. Jadi ideanya adalah, follow major trend dengan counter minor trend. Atau dalam penjelasan lain tunggu sehingga minor trend batal, kemudian cari entry berdasarkan arah major trend.

Ok kita go through dengan soalan.

  1. Apakah major trend?
  2. Adakah minor trend dah ada?
  3. Adakah major trend masih valid?
  4. Adakah minor trend dah batal?

Teknik trading: Anything! Apa sahaja teknik trading setup boleh digunakan sekiranya trend analisis kita betul.
Contoh: kita gunakan indicator Stochastic Slow default setting (14,3,3) sahaja sebagai guide untuk trade.
Guideline: Level StochasticSlow atas 80 adalah overbought, level StochasticSlow bawah 20 adalah oversold. Dari maklumat StochasticSlow , kita akan tengok major trend pada level mana? pada level oversold atau overbought?

Major Trend dan Minor Trend

Kejap2, macam mana nak differentiate between major trend dengan minor trend kan? Ok, tak payah complicated, just be very simple, major trend kita refer kepada timeframe lebih besar sebagai contoh daily atau1hour. Manakala, minor trend refer kepada timeframe lebih kecil iaitu 15 minutes atau 5 minutes.

BACA JUGA  Kegagalan Inversion Turn

Major Trend – Timeframe 1 hour

CL Stochslow Oversold 1hour

Di timeframe daily dan 1hour, kedudukan StochasticSlow adalah pada position oversold (lihat anak panah) iaitu di bawah level 20. Kesimpulannya, trend sell adalah sangat kuat. Apa gila nak cari buy. Tapi bila pula kita nak cari sell? Kita akan cuba mencari sell bila ada pullback. Pullback yang macam mana?

Ok, cuba tengok lower timeframe iaitu 5 minit dan tunggu level StochasticSlow ke atas level overbought iaitu atas level 80. Bermaksud pada major trend adalah bearish, minor trend kita tunggu dia jadi bullish dulu. Gambar di bawah menunjukkan timeframe 5 minit. Masih belum sentuh level 80. Kena tunggu dulu sampai level 80.

Minor Trend – 5 minit

CL Stochslow Overbought trend 5m

Kemudian, tunggulah sehingga minor trend ini batal. Iaitu bila mana level StochasticSlow bergerak dari atas ke bawah level 80. Pergerakan dari atas level 80 cross ke level bawah 80 menunjukkan seller dah mula masuk dan market bersedia untuk sambung trend semula. Dalam masa yang sama, di major timeframe pastikan juga indicator StochasticSlow masih di bawah level 20 untuk memastikan trend masih sell. Sekiranya di timeframe major StochasticSlow telah bergerak di atas level 20, tutup chart buat kerja lain.

Stochastic Cross level 80 follow trend
Stochastic Cross atas level 80 kemudian turun semula level 80 menunjukkan interest kepada seller

Entry

Selepas setup ini berlaku, boleh masuk market menggunakan apa saja trading setup yang pernah anda pelajari. Sell breakout 123 ke, sell on deep pullback ke, inside bar ke, sell kat pucuk ke. Tak kisah, asalkan tahu risk stop loss di mana, target profit di mana, boleh masuk market. Asalkan pembacaan trend adalah betul, guna teknik trading setup apa pun insyaAllah boleh profitable.

BACA JUGA  Futures, CFD, Forex

Entry Inside Bar

Selepas entry menggunakan inside bar, pasaran menurun

Target Profit

Dapat dilihat, pada timeframe 5 minit Stochastic Slow dah sampai ke level bawah 20 menunjukkan market di timeframe 5 minit dah overbought. Menandakan masa untuk take profit. Tambahan confluence dengan level demand atau support yang wujud. Cukup reason untuk exit.

Market Reverse

Apa jadi kalau tak take profit? Market reverse dan memadamkan semua on paper profit yang asalnya sepatutnya kita dapat.

Belajar sesuatu? Share dengan kawan-kawan supaya sama-sama mendapat manfaat.

p/s: Boleh follow dengan konsep follow trend? Key adalah fahamkan konsep, anda boleh bebas gunakan apa juga teknik. Jangan terikat dengan teknik. Boleh tinggalkan komen kalau kurang faham.

Share post ini sebagai penghargaan anda

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd faizal Zakaria
Dari Iskandar puteri Johor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad alif fahmi bin Nazir
Dari Alor setar Kedah, Malaysia
about 3 weeks ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 3 weeks ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Azhar Zul
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad mukhlis M naser
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 5 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azfar Ahmad
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Rich Bull
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Fahmi Roslan
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
Scroll to Top