Faizhebat

Masuk Carta Caucassian & Yankees

No comments

Jadi funded trader pun dah satu hal payah gila, bukan sekali cuba terus dapat. Tapi perlukan usaha berterusan selama bertahun-tahun. Biasalah sembang benda-benda berjaya memang syiok. Yang malas nak cerita adalah, berbelas kali aku failed test untuk jadi funded trader ni. Stress jangan cakaplah, apa lagi kalau fikir nak give up.

Aku ada dapat emel ni 3 hari yang lalu, aku baca title “Making the Most Out of Summer Trading”. Macam biasalah, aku malas nak baca sangat emel yang dihantar dalam tab “updates” dalam Gmail ni. Sampaikan aku tak perasan nama aku ada dalam carta recognition (cartalah sangat), ha ha ha 😀

 

Ni pun sebab partner dari group Telegram yang bagitau, kalau tak memang aku pun tak perasan la. Power juga eh aku trade. Ada sapa yang berani nak try test? Kamonlah, mana lagi nama dari Asia ni. Balik-balik orang sana je kan. Orang kita pun hebat apa. Try la, klik link TRY JADI FUNDED Trader.

FaizhebatMasuk Carta Caucassian & Yankees
read more

Trade Secara Sambilan Membantu Kepada Kejayaan

No comments

Jadi full time trader atau jadi part time trader? Mana satu pilihan anda?

Terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pilih mana satu. Setiap satunya pasti ada lebih dan kurang. Ada pros dan cons. Saya pernah merasai kedua-dua situasi. Di mana saya pernah cuba untuk jadi full time trader selama 6 bulan, dengan berbekalkan beberapa tahun pengalaman menjadi trader secara sambilan.

Kesimpulan awal dari keputusan dibuat adalah, gagal! 😀

Jika nak dibandingkan performance trading part time dengan performance trading semasa fulltime. Lagi bagus semasa part time trader. Macam mana boleh jadi macam ni kan?

Sebab utama adalah emosi. Yela, masa part time trader kita masih bekerja dan setiap bulan ada gaji yang tetap. Jadi less emotion involve dalam memikirkan untuk bayar komitmen bulanan. Namun, setelah berhenti kerja dan tiada gaji. Keputusan untuk enter market bukan disebabkan oleh analisa teknikal lagi. Lebih kepada emosi.

Cerita dia macam ni la, apa pun kita mesti perlukan duit untuk komitmen bulanan. Kalau tak masuk market takde duit pula nanti, nak masuk market tapi takde signal lagi. Tapi, berbalik kepada perkara sebelumnya, takde duit ni nanti kalau tak masuk market. Jadi, walaupun signal belum mari, emosi dah kata pergi la masuk market. Lastly loss sebab main redah je masuk market akibat dorongan emosi dan bukan signal dari trading.

Betul, tak dinafikan ada antara kawan-kawan yang berjaya jadikan kerjaya trading sebagai full time. Namun rata-rata mereka ini berpengalaman belasan tahun dalam market dan tidak bermewah-mewah pada beberapa tahun terawal bermulanya kerjaya full time trader.

Namun, untuk trader yang masih bekerja usahlah terikat pada satu produk atau instrument futures sahaja untuk trade. Ada pelbagai lagi instrument Futures Commodity yang patuh shariah boleh didagangkan (trade). Kalau kerja siang, carilah instrument commodity futures yang aktif pada waktu malam seperti instrument Agriculture (Soybean), Energy (Crude Oil) atau Precious Metal (copper). Bukan apa, supaya kita mendapat keberkatan rezeki dari kerja hakiki yang kita lakukan. Jika anda majikan, apa perasaan jika melihat pekerja trade semasa waktu kerja?

FaizhebatTrade Secara Sambilan Membantu Kepada Kejayaan
read more