February 2017

Berapa Lama Masa Di Ambil Untuk Withdrawal Futures?

No comments

Setelah bertungkus lumus trade saban hari, saban minggu dan bulan. Sudah pasti kita mahu merasai hasil daripada trading. Apalah gunanya kalau register mudah, komisen murah kalau kelak nak withdraw profit pun ada masalah. Oleh sebab itu pemilihan syarikat broker yang legal adalah sangat penting. Pastikan akaun trading yang dibuka adalah segregated account dan bukannya direct transfer kepada personal account wakil broker.

Baiklah, saya trade Crude Oil di broker USA yang berdaftar dengan CFTC dan ia adalah members kepada CMEGroup. Macam mana nak buat pemilihan broker yang reliable boleh dapatkan ebook saya TdFCT di SINI. Atau anda boleh buat rujukan sendiri dengan buat carian di Google, forum, Youtube dan sebagainya. Tiada masalah.

Untuk urusan withdrawal, masa yang diambil adalah kurang 24 jam. Ya betul, tak sampai sehari bekerja duit sudah tiba di dalam akaun bank di Malaysia. Saya sempat untuk mendapatkan maklumat mula transfer dari USA sehingga saya dapatkan duit dalam akaun bank di Malaysia.

Dapat dilihat dari maklumat di atas, request untuk withdrawal sebanyak $1500 dibuat pada tarikh 2/2/2017 dan pukul 8:27AM waktu USA (lebih kurang 8:27PM waktu Malaysia). Dan keesokan harinya iaitu pada 3/2/2017 sebelum jam 12 tengah hari, saya dapati amount withdraw dah ada dalam akaun. Amount yang sampai Malaysia adalah setelah ditolak charge dan GST.

Jadi saya masih tertanya-tanya, apa lagi sebab untuk kita tak boleh untuk trade Futures? Mengapakah masih mahu memperjudikan nasib trade di broker CFD yang bertopengkan futures? Anda hebat trade, sayang sekali sekiranya amount profit adalah nombor semata-mata dan tak boleh withdraw. Banyak kes yang terjadi kan sebelum ni? Ambillah pengajaran dari peristiwa sebelum ini.

Kekangan Akta di Malaysia

Ya, saya faham sangat dengan mereka yang terlalu risau dengan akta. Paling pelik, perdagangan forex yang sudah terang-terangan ditegah dari sisi agama Islam fatwa, mahupun akta negara tidak pula banyak soalnya. Apatah lagi duit deposit diberikan kepada wakil broker ke akaun personal, Seriously weh.

Sebagai menghargai pelanggan yang telah membeli ebook TdFCT, post berikut adalah protected dan hanya boleh diakses oleh pembeli TdFCT sahaja. Klik LOGIN atau buat pembelian di SINI Semoga bermanfaat.

FaizhebatBerapa Lama Masa Di Ambil Untuk Withdrawal Futures?
read more

Crude Oil Breakout Entry Yang Emosi

No comments

“Tick..”
“Tick..”
“Tick..”

Macam tu la agaknya bunyi yang berdetik dalam kepala aku. Aku renung tajam skrin 13 inci laptop seakan nak tertembus.

Merah hijau, hijau merah, hijau, hijau, merah.

Begitulah khusyuknya aku meneliti aksi harga bermain setiap saat yang membentuk batang-batang candlestick yang berselang seli warnanya.

Jam menunjukkan 10:00 PM waktu Malaysia. Kualihkan penunjuk tetikus ke carta. Sepantas kilat macam komando.

KLIK, KLIK, Right click
BUY STOP LIMIT 54.06, TAP!! Order filled!

Crude Oil breakout entry BUY
.
“Tick, tick, tick” – unrealise profit 13 points tertulis di skrin, namun aku dambakan keuntungan 30 points untuk entry ini.
“Dub, dub, dub, dub, dub..” debaran jantung kuat terasa bersulamkan detikan harga dalam kepala

Tapi apakan daya, belum sempat harga mencecah paras profit, Trailing Stop pantas mencelah melindungi kerugian. Maka 1 point sahaja untuk entry ini.

 

Masih Belum Tamat

Opss.. Nanti dulu, permainan masih berlangsung.
43 minit kemudian, kali ini dengan berlakon tenang aku meletakkan SELL STOP LIMIT pada harga 54.01

Crude Oil breakout entry SELL

Dengan berbekalkan keyakinan dan tawakal, aku letakkan sasaran keuntungan 20 points. Eh, kurang 10 points dari sasaran pertama. Ya benar, subconscious mind berbisik dengan nada Sultan Pasir Dua Butir dalam Filem Laksamana Doremi:

“Tak dapat 30 points, 20 points pun jadi lah”

Berselang seli debaran jantung dan detikan harga. Seluruh tumpuan pada carta, pada turun naiknya harga,
“Tick,
“Dub, tick”
“Dub, dub”
“Tick” – order filled! Bermaksud, target sasaran aku mengena.

YES!! Serta merta segala debaran terhenti. Waktu terasa berjalan kembali. Drama Jejak Karmila kembali ku tontoni. 😀

Oklah, cukuplah untuk hari ini.
Walau kutahu, ada beberapa lagi possible entry bakal berlaku lagi.
Esok masih ada lagi. InsyaAllah.

Walaupun dah banyak kali membuat Crude Oil breakout entry, namun perasaan takut dan debaran tu masih ada. Bohonglah kalau trader tak ada mengalami perasaan ini, melainkan trade akaun demo. Ye tak?
p/s: Ada sapa2 yang trade Crude Oil juga? angkat tangan, boleh kita share debaran

FaizhebatCrude Oil Breakout Entry Yang Emosi
read more