Futures Trading

Berapa Lama Masa Di Ambil Untuk Withdrawal Futures?

No comments

Setelah bertungkus lumus trade saban hari, saban minggu dan bulan. Sudah pasti kita mahu merasai hasil daripada trading. Apalah gunanya kalau register mudah, komisen murah kalau kelak nak withdraw profit pun ada masalah. Oleh sebab itu pemilihan syarikat broker yang legal adalah sangat penting. Pastikan akaun trading yang dibuka adalah segregated account dan bukannya direct transfer kepada personal account wakil broker.

Baiklah, saya trade Crude Oil di broker USA yang berdaftar dengan CFTC dan ia adalah members kepada CMEGroup. Macam mana nak buat pemilihan broker yang reliable boleh dapatkan ebook saya TdFCT di SINI. Atau anda boleh buat rujukan sendiri dengan buat carian di Google, forum, Youtube dan sebagainya. Tiada masalah.

Untuk urusan withdrawal, masa yang diambil adalah kurang 24 jam. Ya betul, tak sampai sehari bekerja duit sudah tiba di dalam akaun bank di Malaysia. Saya sempat untuk mendapatkan maklumat mula transfer dari USA sehingga saya dapatkan duit dalam akaun bank di Malaysia.

Dapat dilihat dari maklumat di atas, request untuk withdrawal sebanyak $1500 dibuat pada tarikh 2/2/2017 dan pukul 8:27AM waktu USA (lebih kurang 8:27PM waktu Malaysia). Dan keesokan harinya iaitu pada 3/2/2017 sebelum jam 12 tengah hari, saya dapati amount withdraw dah ada dalam akaun. Amount yang sampai Malaysia adalah setelah ditolak charge dan GST.

Jadi saya masih tertanya-tanya, apa lagi sebab untuk kita tak boleh untuk trade Futures? Mengapakah masih mahu memperjudikan nasib trade di broker CFD yang bertopengkan futures? Anda hebat trade, sayang sekali sekiranya amount profit adalah nombor semata-mata dan tak boleh withdraw. Banyak kes yang terjadi kan sebelum ni? Ambillah pengajaran dari peristiwa sebelum ini.

Kekangan Akta di Malaysia

Ya, saya faham sangat dengan mereka yang terlalu risau dengan akta. Paling pelik, perdagangan forex yang sudah terang-terangan ditegah dari sisi agama Islam fatwa, mahupun akta negara tidak pula banyak soalnya. Apatah lagi duit deposit diberikan kepada wakil broker ke akaun personal, Seriously weh.

Sebagai menghargai pelanggan yang telah membeli ebook TdFCT, post berikut adalah protected dan hanya boleh diakses oleh pembeli TdFCT sahaja. Klik LOGIN atau buat pembelian di SINI Semoga bermanfaat.

FaizhebatBerapa Lama Masa Di Ambil Untuk Withdrawal Futures?
read more

Crude Oil Breakout Entry Yang Emosi

No comments

“Tick..”
“Tick..”
“Tick..”

Macam tu la agaknya bunyi yang berdetik dalam kepala aku. Aku renung tajam skrin 13 inci laptop seakan nak tertembus.

Merah hijau, hijau merah, hijau, hijau, merah.

Begitulah khusyuknya aku meneliti aksi harga bermain setiap saat yang membentuk batang-batang candlestick yang berselang seli warnanya.

Jam menunjukkan 10:00 PM waktu Malaysia. Kualihkan penunjuk tetikus ke carta. Sepantas kilat macam komando.

KLIK, KLIK, Right click
BUY STOP LIMIT 54.06, TAP!! Order filled!

Crude Oil breakout entry BUY
.
“Tick, tick, tick” – unrealise profit 13 points tertulis di skrin, namun aku dambakan keuntungan 30 points untuk entry ini.
“Dub, dub, dub, dub, dub..” debaran jantung kuat terasa bersulamkan detikan harga dalam kepala

Tapi apakan daya, belum sempat harga mencecah paras profit, Trailing Stop pantas mencelah melindungi kerugian. Maka 1 point sahaja untuk entry ini.

 

Masih Belum Tamat

Opss.. Nanti dulu, permainan masih berlangsung.
43 minit kemudian, kali ini dengan berlakon tenang aku meletakkan SELL STOP LIMIT pada harga 54.01

Crude Oil breakout entry SELL

Dengan berbekalkan keyakinan dan tawakal, aku letakkan sasaran keuntungan 20 points. Eh, kurang 10 points dari sasaran pertama. Ya benar, subconscious mind berbisik dengan nada Sultan Pasir Dua Butir dalam Filem Laksamana Doremi:

“Tak dapat 30 points, 20 points pun jadi lah”

Berselang seli debaran jantung dan detikan harga. Seluruh tumpuan pada carta, pada turun naiknya harga,
“Tick,
“Dub, tick”
“Dub, dub”
“Tick” – order filled! Bermaksud, target sasaran aku mengena.

YES!! Serta merta segala debaran terhenti. Waktu terasa berjalan kembali. Drama Jejak Karmila kembali ku tontoni. ūüėÄ

Oklah, cukuplah untuk hari ini.
Walau kutahu, ada beberapa lagi possible entry bakal berlaku lagi.
Esok masih ada lagi. InsyaAllah.

Walaupun dah banyak kali membuat Crude Oil breakout entry, namun perasaan takut dan debaran tu masih ada. Bohonglah kalau trader tak ada mengalami perasaan ini, melainkan trade akaun demo. Ye tak?
p/s: Ada sapa2 yang trade Crude Oil juga? angkat tangan, boleh kita share debaran

FaizhebatCrude Oil Breakout Entry Yang Emosi
read more

Futures Trading – Kalau Semua Buy Siapa Nak Sell?

No comments

Dalam futures trading semua maklum akan ada berlakunya jualan dan belian. Pernah terfikirkah kalau semua orang buy, siapa yang nak sell? Dan begitulah sebaliknya siapa yang nak beli kalau semua orang sell? Mungkin tiada masalah untuk instrument Futures yang mempunyai volatility dan liquidity yang tinggi dan didagangkan diseluruh dunia. Atau dalam kata lain yang mempunyai jumlah transaksi yang besar seperti international Futures.

Bagaimana pula dengan instrument Futures tempatan seperti Crude Palm Oil Futures (FCPO)? Walaupun ia didagangkan di pasaran antarabangsa, namun trading time FCPO yang sangat terhad mungkin menjadi salah satu penghalang untuk retail trader dari pasaran antarabangsa untuk trade FCPO. Jadi, satu mekanisme diperlukan untuk menggalakkan liquidity pasaran supaya order boleh matched dan filled. Berbalik kepada hukum jual beli, mesti ada jualan baru berlaku beliandan sebaliknya.

Bila semua orang buat belian pada satu harga, siapa pula sukarelawan yang “terpaksa” jual? Ahaa.. Spread trader adalah salah seorang¬†yang akan menjual dikala semua orang membeli dan beli pada masa semua orang menjual. Kenapa? Kerana setiap SATU order yang dibuat pada kontrak spread sebenarnya akan ada DUA order pada DUA kontrak Outright.

BUY kontrak Spread FCPOJan2017-Feb2017 akan trigger 2 order iaitu BUY kontrak FCPOJan2017 dan SELL kontrak FCPO Feb2017. Jadi akan wujud volume untuk sell pada kontrak Feb2017, kerana setiap order BUY pada spread kontrak akan ada BUY pada satu kontrak disusuli dengan order SELL pada kontrak satu lagi. Begitulah sebaliknya, sekiranya SELL kontrak spread maka akan berlaku SELL pada near month dan BUY pada far month.

p/s: Instrument FCPO adalah unik kerana mempunyai kontrak calendar spread hampir setiap bulan. Berbanding dengan international futures yang sama kelas seperti soybean oil yang hanya ada calendar spread setiap 3 bulan.

FaizhebatFutures Trading – Kalau Semua Buy Siapa Nak Sell?
read more

Kepentingan Kontrak Spread Dalam Pasaran Hadapan

4 comments

Futures kontrak adalah terbitan dari spot market, manakala spread kontrak adalah terbitan dari Futures kontrak. Terbitan inilah yang disebut ‘derivative’ dalam bahasa canggihnya. Sebab itulah, Futures trading diletakkan di bawah exchange Bursa Malaysia Derivative (BMD) dan bukan Bursa Malaysia (stock exchange). Hubungan secara¬†ringkas adalah seperti berikut:

Spot (Cash) –> Futures –> Spread

Kontrak futures secara tunggal dinamakan “OUTRIGHT contract”. Bila dua (2) outright contract dipasangkan (pair), maka terbitlah “SPREAD contract”. Kenapa perlu ada kontrak spread ni? Ada ke orang trade kontrak? Dah lah pergerakan slow, range tak besar, harga pulak pelik siap ada sampai negatif harganya. Macam mana nak trade?

Roll-Over Kontrak

Antara tujuan kontrak spread diwujudkan adalah untuk roll-over kontrak yang menghampiri atau telah sampai tarikh expiry. Sebagai contoh saya ada long position kontrak FCPO Feb 2017 yang mana active traded month adalah dari 16/11/2016 – 15/12/2016. Jadi pada 15/12/2016 sekiranya saya nak hold lagi long position, saya kena pindahkan long position ke kontrak bulan berikutnya iaitu FCPO Mac 2017.

Untuk melakukan ini, saya akan SHORT Spread FCPO Feb2017-Mac2017. Apa yang akan berlaku adalah dua (2) order yang berlawanan akan dilakukan SERENTAK iaitu 1 SHORT order FCPO Feb2017 dan 1 LONG order FCPO Mac2017. Kronologi adalah seperti berikut:

Existing position: LONG FCPO Feb2017

kontrak spread - fcpofeb2017
Short spread: SHORT FCPO Feb2017 & LONG FCPO Mac2017 (2 order Serentak dan automatik)

kontrak spread fcpo febmac2017
Apa terjadi: SHORT FCPO Feb2017 akan offset existing LONG FCPO Feb2017
Rolled Over: Oleh kerana spread kontrak akan buat 2 order berlawanan, sekarang saya ada LONG position pada kontrak FCPO Mac2017.

kontrak spread fcpo mac2017

Nampak tak macam mana nak hold position pada kontrak futures. Jadi tak pelik kalau volume pada spread chart meningkat semasa rollover date, dan boleh nampak ramai yang SHORT pada kontrak spread FCPO Feb2017-Mac2017 pada 15 Disember 2016 semalam dan kebanyakan antara mereka mungkin nak rollover position long ke next active traded month.

Ada yang minat ke nak tau lebih lanjut pasal spread trading? Share post ni supaya saya tahu ada orang baca dan suka nak tahu lagi.

p/s: spread trading margin adalah lebih rendah dari outright margin

FaizhebatKepentingan Kontrak Spread Dalam Pasaran Hadapan
read more