Tunnel TTA Fasa dalam Market?

Novel Tunnel Thru The Air adalah hasil tulisan W.D. Gann yang katanya mengandungi fasa rahsia trading. Betul ke? Nak tahu betul ke tak kenalah baca. Bila dah baca sekali mesti rasa merepek sebab novel cerita romantis yang bosan dan tak best. Lepas tu fikir lagi betul ke? Okay cuba baca lagi sekali. Masih tak rasa apa pun. Jadi ada ke tak sebenarnya? Kalau ada, apa dia? Nak mula ikut mana?

Aku faham weh frustration tersebut. Bila mana kau sorang-sorang macam orang aneh. Baca novel yang sama ulang-ulang. Mujur saja dalam versi PDF. Kalau dalam bentuk buku fizikal, rasanya dah lunyai buku tu sebab selalu kena selak. Aku sampai tanya member yang pandai English untuk overview ayat yang betul.

Jadi, mana nak mula ni?

Fasa-fasa Market

Secara kasarnya yang aku boleh nampak jalan cerita adalah berkenaan Robert Gordon. Fasa permulaan dari dia kecil dan bercita-cita nak tamatkan perperangan dan macam-macam lagilah. Time ni belum lagi bermula perang dalam novel tu. Kemudian fasa tengah perang di mana Murika kena serang dengan negara-negara lain. Dan fasa selepas perang yang mana Murika menang dan Marie Stanton pun balik kepada Robert.

Aku tak tahu lah interpretasi aku betul ke tak. Tapi bila aku crosscheck dalam buku Luther Jensen ada diceritakan tentang The Dow Theory. Di mana teori ini yang membahaskan fasa pastisipasi, akumulasi, dan distribusi. Atau ada interpretasi lain yang membawa maksud fasa iaitu trend utama, trend pertengahan dan sideway. Kalau tak silap lah.

BACA JUGA  Cycle Analysis 101 Part 5 – Square of Nine
luther jensen tunnel fasa

Jadi, mungkinkah ia menceritakan tentang fasa-fasa dalam market? Jika fokuskan pada fasa, apakah lagi benda-benda yang berfasa? Mungkinkan fasa bulan? Anak bulan, bulan penuh, bulan separa penuh? Atau fasa perigee dan apogee? Mungkin juga perihelion and aphelion? I don’t know exactly but it can be a good starting point, init?

Fasa-fasa ini adalah sejenis cycle yang tak konsisten. Yelah, berapa hari sekali baru ada full moon? Berapa kali setahun ada perigee atau apogee? Namun, ini boleh dijadikan timing atau trigger point. Atau nak nampak bijaksana sikit kita panggil dia time factor. Banyak buku dari barat yang interpretasikan fasa ini sebagai time factor. Ya, mungkin boleh digunapakai. Boleh cuba tengok masa new moon atau full moon, mana tahu market buat reversal pada sekitar masa itu.

Jadi, dalam fasa yang agak besar ini. Di dalamnya ada lagi cycle yang lebih kecil. Seawal pendahuluan (Foreword) penulis TTTA telah berikan rujukan kepada isu utama (cycle) dan juga rujuk silang kepada buku tulisan cycle trader kontemporari pada masa itu seperti George Bayer. Seperti aku tuliskan dalam post sebelum ini tentang buku Egg of Columbus, ada kaitan Foreword pada TTTA dan juga muka surat 4 pada buku Egg of Columbus.

Aku tak tahu macam mana nak jelaskan. Tapi ini adalah level yang entah keberapa lapisan punya level kefahaman. Kalau ikutkan analogi, ia mungkin level menulis karangan. Jika rakan pembaca baru nak baca TTTA, maka itu adalah level mengenal huruf A,B,C. Sekiranya dah baca 2-3 kali, mungkin level mengenal suku kata (syllables). Apa yang aku cuba sampaikan adalah, jauh sebenarnya perjalanan nak dapatkan kefahaman. Anyhow, we need to start.

BACA JUGA  Post Mortem - Crude Oil Trading 13 Jun 2016

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mustaqim Nordin
Dari Sentul Kuala Lumpur, Malaysia
about 3 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Telok panglima garang Selangor, Malaysia
about 3 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Farizol K afendi
Dari Tangkak Johor, Malaysia
about 4 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mustaqim Nordin
Dari Sentul Kuala Lumpur, Malaysia
about 5 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nazim Sanusi
Dari Sungai air tawar Selangor, Malaysia
about 6 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Siti juridah Mat arip
Dari Semenyih Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Omar Rahman
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Che rahimi Samat
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 2 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Al Ibrahim
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 3 weeks ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd afizz Mohd halimi
Dari Taiping Perak, Malaysia
about 3 weeks ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Yim Smart
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Telok panglima garang Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Sutiman Kemin
Dari Teluk panglima garang Selangor, Malaysia
about 3 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Michael Leong
Dari Kuala lumpur Kuala Lumpur, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Mohd Zaki
Dari Kota bharu Kelantan, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Taib Ismail
Dari Kuala lumpur Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Zakry Malek
Dari Kulai Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Suhailai Nordin
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohd hafizd Bin hamzah
Dari Seremban Negeri Sembilan, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Wan azamuddin Wan endok
Dari Klang Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top