Lunar Ingress Untuk Bulan Julai 2018

Lunar ingress adalah terma yang digunakan untuk mapping perjalanan bulan merentasi langit dalam sistem Geocentric. Lunar tu apa? Lunar tu bulan dalam bahasa inggeris dipanggil moon. Tau kan bulan? Dalam sebulan biasanya bulan akan bertukar lokasi dari satu zodiac sign ke sign yang lain sebanyak 12 kali. Zodiac sign tu menda? Google sendiri la ye.

lunar ingress

Kalau susah nak terima tentang zodiacal system, anggap jelah bulan akan bergerak dalam 360 darjah. Dalam sebulan akan ada 12 point penting yang dipanggil ingress yang membawa maksud dalam proses masuk (in + progress) ke sign yang baru. Daripada total 360 darjah bulatan bahagi 12 akan memberikan jawapan 30, bermaksud ingress akan berlaku setiap gandaan 30 darjah.

Lunar Ingress

Penggunaan Lunar Ingress Dalam Trading

Jadi, apa kaitan dengan trade? atau dalam kata lain macam mana nak gunakan dalam trade? Oh, senang je. Tak payah susah-susah nak lukis macam-macam atas chart. Bila sampai saja tarikh lunar ingress, high probability untuk market reverse. So, time tu boleh la tengok support atau resistance yang terdekat. Itu jam, boleh lah tengok market sedang menuju ke arah support atau resistance. Kalau menuju arah support – boleh buy, kalau menuju arah resistance boleh la sell. Tu jelah, abestu nak expect buat apa benda lagi?

BACA JUGA  Guna Gann Square of 9 Untuk Estimate Timing

Tapi.. okay2 tau dah. Nak tarikh bila masa lunar ingress la ye? Ok boleh tengok kat bawah la

Saya berbesar hati sekiranya rakan pembaca boleh klik butang share di bawah sambil baca jawapan

July 2, 2018 05:31 PM – 330°
July 5, 2018 04:49 AM – 0°
July 7, 2018 12:51 PM – 30°
July 9, 2018 04:58 PM – 90°
July 11, 2018 05:58 PM – 90°
July 13, 2018 05:31 PM – 120°
July 15, 2018 05:30 PM – 150°
July 17, 2018 07:42 PM – 180°
July 20, 2018 01:13 AM – 210°
July 22, 2018 10:12 AM – 240°
July 24, 2018 09:48 PM – 270°
July 27, 2018 10:41 AM – 300°
July 29, 2018 11:28 PM – 330°

Oh ya, masa adalah dalam format timezone UTC. Untuk market Malaysia, convert sendirilah ye ke timezone MYT. Saja je nak bagi buat kerja sikit 😀 dan satu lagi, untuk lebih efektif. Lunar ingress harus digabungjalinkan dengan pricing system supaya boleh dapatkan harga pasaran yang punyai probability tinggi semasa ingress berlaku. Mungkin lain kali baru rajin nak tulis

p.s: Lunar ingress adalah minor movement, dan hanya untuk very short term trading. Reversal by lunar ingress usually only last for a few hours until a day

Share post ini sebagai penghargaan anda

BACA JUGA  Soybean Oil Futures -November 2019 Forecast Review

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 4 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohamad asmadi Abdullah
Dari Kuala lumpur Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Luqman Hkim
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd faizal Zakaria
Dari Iskandar puteri Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad alif fahmi bin Nazir
Dari Alor setar Kedah, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Azhar Zul
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad mukhlis M naser
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 4 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 7 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
Scroll to Top