Crude Oil akan ke $12.87 atau $8.07 Biar Betul?

Crude Oil atau dulu orang panggil emas hitam. Sekarang ramai yang maklum RM50 boleh isi minyak kereta full tank pada hari ini. Aku sendiri semalam isi minyak kereta RM20 dah penuh, sebab tank belum kosong la kan. haha. Apa pun, mungkin ini adalah dilema trader market internasionale (bunyi macam gempak). Nampak macam ada opportunity untuk short kaw kaw. Tapi dalam masa yang sama risau juga, kalau terus turun minyak ni, mau tahun depan kereta pakai enjin stim isi air.

Joking aside, menerusi lakaran ringkas pada chart menunjukkan penurunan pada harga Crude Oil Futures ini semacam sukar untuk pulih dalam masa terdekat. Boleh refer gambar di bawah nampaknya, skrin monitor aku pun tak mampu dah nak muatkan gambar penurunan ini.

crude oil

Untuk tujuan ini, aku akan cuba gunakan Gann Fan sebagai medium penerangan. Supaya ia tak nampak pelik di mata trader kontemporari. Pada Gann Fan, area antara diagonal 1 x 1 dan 1 x 2 atau 1×1 dan 2 x 1 adalah kritikal kerana akan sebabkan pergerakan yang besar.

Kenapa? Sebab memang macam tu, mana aku tau. haha. Ini ada aku terangkan dalam Course of Instruction yang aku buat 2 tahun lepas. Lepas tu malas buat dah. So ada beberapa orang yang insyaAllah faham di mana objektif price base on gambar ini.

BACA JUGA  Time Factor untuk FCPO Spread 2 Kaki

Oh ya, 2 minggu lepas dalam sekitar 18 atau 19 Mac 2020. Itu jam harga Oil pun masih dalam sekitara $25 ke $26. Ada sedikit diskusi di ruangan komentar pakar Elliotwave. Boleh visit dan follow FB beliau dengan klik di sini. Rugi kalau tak follow orang hebat-hebat.

Ada aku nyatakan yang Crude Oil mungkin akan cecah ke $12.87 pada May 2020. Namun pada bulan May 2020 sekiranya tiada kenaikan yang significant, dijangka akan berlaku lagi penurunan sehingga ke $8.07 sekitar September atau Oktober 2020. Ya, 8 dollar tu. Rasa time tu minyak masak Saji lagi mahal kot.

Namun, ia hanyalah spekulasi aku yang bukan siapa-siapa ini. Pengiraan untuk dapatkan ‘when’ atau bila adalah base on cycle, begitulah yang dapat aku simpulkan. Bila? May 2020. Bila? September atau Oktober 2020. Tapi cukuplah aku kemukakan contengan dan coretan atas chart. Tulis panjang nanti netizen suruh lukis, jadi aku lukis siap-siap. Andai kata sekiranya aku explain secara panjang lebar dari perspektif cycle analisis bakal mengundang kecaman netizen sebab tak faham.

crude oil forecast price

Jadi aku lukis supaya netizen boleh make sense. Zon biru air laut seperti chart di atas adalah yang aku rasa akan ada sideway movement. Kemudian sehingga bulan May 2020 sekiranya price sideway tak boleh melepasi level 1 x 1 Gann Fan dan memasuki kawasan segi tiga bermuda berwarna jingga. Maka dijangka penurunan seperti yang aku unjurkan di atas. Iaitu harga berkemungkinan akan turun ke paras $12.87

BACA JUGA  Margin Call Bila Trade Futures Instrument

Ini juga selari dengan fundamental overview dan environment pasaran pada masa kini. Kita semua, malah satu dunia terkurung gara-gara wabak pandemik Covid-19. Errr.. Cycle analisis boleh estimate ke bila musim Covid-19 nak habis? Secara teorinya boleh tapi aku tak berminat untuk itu. Biarlah masa yang menentukan.

Okay sikit lagi, apa ada kat 1 x 1 ni? Ia adalah garisan diagonal support resistance 45 darjah yang diunjurkan dari HIGH atau LOW sesuatu pivot. Persoalannya, dari manakah kita nak anchor beginning of Gann Fan ni? Ye dak? Inilah persoalan yang aku cari selama bertahun-tahun sebelum ini. Jadi, aku berbesar hati untuk kongsikan jawapannya.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 2 weeks ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azfar Ahmad
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Rich Bull
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Fahmi Roslan
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd rosyidi Baharom
Dari Kepala batas Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sani Sabiyah
Dari Pontian Johor, Malaysia
about 5 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Lee Hock lim
Dari Georgetown Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd hasan Mohd naser
Dari Marang Terengganu, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Basharudin Hashim
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Khayrul Talib
Dari Bangi Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Safwan Mdnor
Dari Jerantut Pahang, Malaysia
about 7 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Zaiful Fadly
Dari Johor bahru Johor, Malaysia
about 7 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Badrul Baharudin
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 7 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Arif fitri Bin chamim achmadi
Dari Beluran Sabah, Malaysia
about 7 months ago
 
Scroll to Top