Crude Oil akan ke $12.87 atau $8.07 Biar Betul?

Crude Oil atau dulu orang panggil emas hitam. Sekarang ramai yang maklum RM50 boleh isi minyak kereta full tank pada hari ini. Aku sendiri semalam isi minyak kereta RM20 dah penuh, sebab tank belum kosong la kan. haha. Apa pun, mungkin ini adalah dilema trader market internasionale (bunyi macam gempak). Nampak macam ada opportunity untuk short kaw kaw. Tapi dalam masa yang sama risau juga, kalau terus turun minyak ni, mau tahun depan kereta pakai enjin stim isi air.

Joking aside, menerusi lakaran ringkas pada chart menunjukkan penurunan pada harga Crude Oil Futures ini semacam sukar untuk pulih dalam masa terdekat. Boleh refer gambar di bawah nampaknya, skrin monitor aku pun tak mampu dah nak muatkan gambar penurunan ini.

crude oil

Untuk tujuan ini, aku akan cuba gunakan Gann Fan sebagai medium penerangan. Supaya ia tak nampak pelik di mata trader kontemporari. Pada Gann Fan, area antara diagonal 1 x 1 dan 1 x 2 atau 1×1 dan 2 x 1 adalah kritikal kerana akan sebabkan pergerakan yang besar.

Kenapa? Sebab memang macam tu, mana aku tau. haha. Ini ada aku terangkan dalam Course of Instruction yang aku buat 2 tahun lepas. Lepas tu malas buat dah. So ada beberapa orang yang insyaAllah faham di mana objektif price base on gambar ini.

BACA JUGA  Tutup Position Spread Guna Outright Order

Oh ya, 2 minggu lepas dalam sekitar 18 atau 19 Mac 2020. Itu jam harga Oil pun masih dalam sekitara $25 ke $26. Ada sedikit diskusi di ruangan komentar pakar Elliotwave. Boleh visit dan follow FB beliau dengan klik di sini. Rugi kalau tak follow orang hebat-hebat.

Ada aku nyatakan yang Crude Oil mungkin akan cecah ke $12.87 pada May 2020. Namun pada bulan May 2020 sekiranya tiada kenaikan yang significant, dijangka akan berlaku lagi penurunan sehingga ke $8.07 sekitar September atau Oktober 2020. Ya, 8 dollar tu. Rasa time tu minyak masak Saji lagi mahal kot.

Namun, ia hanyalah spekulasi aku yang bukan siapa-siapa ini. Pengiraan untuk dapatkan ‘when’ atau bila adalah base on cycle, begitulah yang dapat aku simpulkan. Bila? May 2020. Bila? September atau Oktober 2020. Tapi cukuplah aku kemukakan contengan dan coretan atas chart. Tulis panjang nanti netizen suruh lukis, jadi aku lukis siap-siap. Andai kata sekiranya aku explain secara panjang lebar dari perspektif cycle analisis bakal mengundang kecaman netizen sebab tak faham.

crude oil forecast price

Jadi aku lukis supaya netizen boleh make sense. Zon biru air laut seperti chart di atas adalah yang aku rasa akan ada sideway movement. Kemudian sehingga bulan May 2020 sekiranya price sideway tak boleh melepasi level 1 x 1 Gann Fan dan memasuki kawasan segi tiga bermuda berwarna jingga. Maka dijangka penurunan seperti yang aku unjurkan di atas. Iaitu harga berkemungkinan akan turun ke paras $12.87

BACA JUGA  CQG Desktop Platform Untuk Warga Malaysia

Ini juga selari dengan fundamental overview dan environment pasaran pada masa kini. Kita semua, malah satu dunia terkurung gara-gara wabak pandemik Covid-19. Errr.. Cycle analisis boleh estimate ke bila musim Covid-19 nak habis? Secara teorinya boleh tapi aku tak berminat untuk itu. Biarlah masa yang menentukan.

Okay sikit lagi, apa ada kat 1 x 1 ni? Ia adalah garisan diagonal support resistance 45 darjah yang diunjurkan dari HIGH atau LOW sesuatu pivot. Persoalannya, dari manakah kita nak anchor beginning of Gann Fan ni? Ye dak? Inilah persoalan yang aku cari selama bertahun-tahun sebelum ini. Jadi, aku berbesar hati untuk kongsikan jawapannya.

Saya rasa berbesar hati sekiranya rakan pembaca boleh share kan post ini dengan klik butang share di bawah ini sambil baca jawapan 🙂

Jawapannya ialah, kita mesti anchor atau lukis permulaan Gann Fan pada cycle pivot. Iaitu reversal point yang diberikan oleh CYCLE dan bukan main bedal nak mula dari mana. Sekiranya chart dah jadi, betul kita boleh nampak ia bereaksi dengan baik. Tapi, fungsi Gann Fan sebagai Tunnel thru the air lebih dari sekadar nampak cantik dari backtest. Ia berfungsi untuk tunjukkan objektif price. Kemana arah price selepas ini. Malah, ia boleh berikan support dan resistance lebih awal tanpa merujuk historical chart sebelumnya.

BACA JUGA  Post Mortem FCPO - 13 Jun 2016

Share post ini sebagai penghargaan anda

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 15 hours ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Mohamad asmadi Abdullah
Dari Kuala lumpur Selangor, Malaysia
about 1 week ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Luqman Hkim
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ming chai Lok
Dari Butterworth Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd faizal Zakaria
Dari Iskandar puteri Johor, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad alif fahmi bin Nazir
Dari Alor setar Kedah, Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd zizi zul izhar Misry
Dari Alor gajah Malacca (Melaka), Malaysia
about 2 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Azhar Zul
Dari Sepang Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Ahmad mukhlis M naser
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 3 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Nurul Jasmin
Dari Putrajaya Putrajaya, Malaysia
about 4 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Othman Mohd sani
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Wan mohd taufik Mukhtar
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Rizal Mor
Dari Kch Sarawak, Malaysia
about 4 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd Firdaus
Dari Kota tinggi Johor, Malaysia
about 5 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd adinor Bin shukor
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 5 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Rosliza Salleh
Dari Puchong Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Noordin Sulaiman
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 6 months ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Safwan Salleh
Dari Wakaf bharu Kelantan, Malaysia
about 7 months ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohammad fathurrahman Ghazali
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 7 months ago
 
Scroll to Top