Analisa Masa Ala-ala Analisa Teknikal

Analisa masa atau time analysis, memang kurang popular jika nak dibanding dengan analisa teknikal. Atau orang bijak pandai panggil TA (Technical Analysis). Dari segi lukisan saja pun analisa masa dah …

Analisa Masa Ala-ala Analisa Teknikal Read More »

IT’s TIME the Trend Setter dalam Analisa Masa

Dulu lebih kurang sekitar 2016 atau 2017, masa aku trade Crude Oil gunakan time analysis, masih tak ada sesiapa pun yang nak percayakan time analysis. Yela, masa tu tengah sibuk …

IT’s TIME the Trend Setter dalam Analisa Masa Read More »

Konsisten atau Menang Besar?

Beberapa hari lepas aku ada buat poll kat Facebook page. Saja aku tanya walaupun pada awalnya aku dah agak jawapan yang bakal di pilih. Dapat dilihat ramai yang setuju dengan …

Konsisten atau Menang Besar? Read More »

Futures, CFD, Forex

Baru-baru ni timbul pulak isu Futures dan CFD. Ada pihak yang beranggapan CFD adalah Futures dan tiada beza antara kedua-duanya. Bila tengok pada chart memang sama saja. Ada harga naik …

Futures, CFD, Forex Read More »

Forecast Soybean Oil Futures (ZLH19)

Ada baki beberapa hari lagi sebelum beralih ke bulan Februari 2019. Lunar eclipse semalam mungkin jadi marking untuk beberapa jenis cycle. Mungkin lah.. I not sure also la. If I …

Forecast Soybean Oil Futures (ZLH19) Read More »

FCPO Forecast Untuk Januari 2019

Ramai kan trader Futures terutama FCPO yang struggle untuk buat forecast. Trader yang bagus adalah yang boleh forecast market in advance. Saya jarang buat forecast untuk FCPO. Maklumlah saya tak …

FCPO Forecast Untuk Januari 2019 Read More »

Time Reversal Soybean Oil Futures

Untuk trader yang trade Soybean Oil Futures. Hari ini (14 Disember 2018) aku nampak ada faktor masa planetary yang mungkin sama dengan cycle market. Jadi possibility agak tinggi untuk market …

Time Reversal Soybean Oil Futures Read More »

Elemen Trading Analisa Market Instrument

Sudah diketahui umum bila sebut pasal trading tak akan lari dari dua elemen utama iaitu Analisa Teknikal dan Analisa Fundamental. Sering menjadi debat antara dua kepercayaan sama ada mahu ikut …

Elemen Trading Analisa Market Instrument Read More »

Soybean Oil ZLF9 Drawing Idea Gann Angle

Oleh kerana para pembaca majoritinya cannot brain bila aku buat analisa gunakan planetary cycle, jadi aku cuba untuk buat analisa berdasarkan lukis dan contengan atas chart. Aku gunakan konsep Gann …

Soybean Oil ZLF9 Drawing Idea Gann Angle Read More »

Reversal Date Soybean Oil Futures

Semalam 27 November 2018 adalah timing reversal untuk Soybean Oil Futures Kontrak Januari 2019 (ZLF2019). Macam mana untuk tahu ia reversal date? Boleh lihat pada formation planetary pada hari semalam. …

Reversal Date Soybean Oil Futures Read More »

Margin Call Bila Trade Futures Instrument

Baru-baru ini, agak ramai jugalah yang bertanya pasal margin call atau lebih dikenali dengan panggilan manja mc. Bila margin call apa nak buat? Setiap futures instrument ada keperluan margin yang …

Margin Call Bila Trade Futures Instrument Read More »

error: Konten laman web ini dilindungi !!
Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.

Scroll to Top