Lesson 1 - Kefahaman Asas Dalam W.D Gann Trading

 Selamat datang dan terima kasih kerana request untuk lalui Pembelajaran Bersiri (Lesson) ini. Terima kasih juga kerana percayakan saya untuk sampaikan lesson ini kepada anda. Di ingatkan ini bukanlah teknik yang saya buat, apatah lagi nak claim ia kepunyaan saya. Tidak. Saya hanya sebagai “bridge” atau penghubung anda dengan ilmu Allah yang maha luas. Semoga anda mendapat manfaat. Free Lesson ini adalah pembelajaran bersiri untuk berikan anda background dan asas yang betul untuk fahami W.D. Gann Methodology dan juga cara trader dan forecaster hebat terdahulu seperti Luther Jensen dan George Bayer. Pembelaran bersiri ini diolah untuk level beginner dan intermediate 

Arahan: Sila go through semua video dan instruction dalam video. Kemudian hantarkan semula HOMEWORK kepada admin di alamat emel admin@faizsulaiman.com, tiada limit masa dikenakan. Dicadangkan untuk hantar homework dalam 2 atau 3 hari selepas anda terima lesson ini untuk pastikan anda fahami konten yang diberikan. Anda boleh ambil masa seberapa lama yang anda mahukan. No rush. Jika ada soalan, simpan dahulu. Mungkin soalan anda akan terjawab dalam lesson bersiri berikutnya. 

*Jika tiada homework dari anda, maka tiada next lesson. Saya akan anggap yang anda tak berminat untuk teruskan 

Dalam lesson ini, anda perlu dapatkan buku novel W. D. Gann bertajuk The Tunnel Thru the Air. Ebook copy boleh dapatkan pada link di bawah The Tunnel Thru the Air 

Arahan: Sila baca novel ini dari muka hadapan sehingga muka surat 84

Pendahuluan W.D. Gann Trading Methodology

W.D. Gann Forecasting Idea

Pada level ini, anda mungkin tak ada idea nak start dari mana, apa target dalam Gann study. Mungkin juga tiada idea macam mana W.D. Gann buat forecast. Baiklah, kita mulakan dengan bahagian end resultnya. Iaitu dari forecast yang Gann pernah buat, dan bandingkan dengan market DOW (DJIA) supaya anda nampak sedikit sebanyak kepentingan hasil kerja W.D. Gann

Selepas anda tonton video di atas, anda akan faham tentang “2 days orb either side”. Iaitu forecast dari planetary cycle di bolehkan untuk orb sebanyak 2 hari. Lebih dari itu, adalah TIDAK dianggap accurate. 

Target anda dalam video berikutnya adalah untuk lengkapkan Excel Sheet yang mengandungi NON-DOMINANT cycle sebagai homework anda. Setiap instrument stock atau komoditi mempunyai SATU heliocentric cycle yang DOMINAN. Setiap cycle adalah unique terhadap setiap instrument. 

Ultimate goal atau target anda untuk buat forecast adalah mencari CYCLE yang DOMINAN untuk diguna pada instrument yang anda trade. Perlu diingat satu perkara dalam Gann’s field iaitu dominan cycle adalah TOO VALUEABLE to disclose. Takkan ada seorang pun dalam Gann’s field yang akan beritahu anda dominan cycle tersebut. NEVER! Ingat ni NEVER EVER! Anda kena cari sendiri. Sebabnya adalah obvious, benda susah nak cari. Kena baca buku, study selama bertahun-tahun baru boleh dapat. Now it’s your turn. 

Persoalannya, mana nak cari? W.D. Gann telah sembunyikan cycle ini dalam bentuk length dan description yang ada pada Kapal Terbang dalam Novel Tunnel Thru The Air. Haa.. baru tahu kenapa kena baca Novel kan? Once anda jumpa cycle tersebut, video di bawah boleh digunakan untuk forecast market yang anda trade. Good luck in your cycle hunting!

Homework Lesson 01

Dalam SIRI #1, anda akan diberikan dengan 3 fail Senarai fail adalah seperti berikut:

  1. DOWDATA.xlsx
  2. Helio-MARS.xlsx
  3. Homework-Siri1.xlsx

Buka semua fail dan get familiar dengan konten dalamnya. Video berikut telah disediakan untuk bantu anda

Ulang semula video beberapa kali jika perlu untuk tingkatkan kefahaman

Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Ahmad Shafarie azmi
Dari Sungkai Perak, Malaysia
about 15 hours ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Mohd nurhisyam bin Mohamad rusli
Dari Tasek gelugor Penang (Pulau Pinang), Malaysia
about 3 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Mohd alif Nordin
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohamad nur syafiq Zakaria
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 4 days ago
 
IT'S TIME - Analisa Masa & Cycle Untuk Trade Futures
Telah dibeli oleh Ruzaini Rahim
Dari Gelang patah Johor, Malaysia
about 5 days ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 6 days ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhammad nur Arif
Dari Bukit gambir Johor, Malaysia
about 7 days ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah + 1 Item
Telah dibeli oleh Mohd rosly Shaari
Dari Kajang Selangor, Malaysia
about 4 weeks ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Azmir Ahmad
Dari Petaling jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Wan patimah Wan salleh
Dari Subang jaya Selangor, Malaysia
about 1 month ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Muhd kamal Izzat
Dari Bukit jalil Kuala Lumpur, Malaysia
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Syamsul Amri
Dari Pasir gudang Johor, Malaysia
about 1 month ago
 
Nota Trading Premium - Metod Untuk Entry Market Futures
Telah dibeli oleh Firdaus Omar
Dari Doha , Qatar
about 1 month ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Sofar Ahmad
Dari Ipoh Perak, Malaysia
about 1 month ago
 
EXTRA! Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Hafifi Azizie
Dari Kampung padang mengkali peringat Kelantan, Malaysia
about 2 months ago
 
TdFCT - Kenapa Saya Terjebak Dalam Futures Commodity Trading
Telah dibeli oleh Siti zubaidah Harun
Dari Shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Azman Bin atan
Dari Seksyen u8, shah alam Selangor, Malaysia
about 2 months ago
 
Trade Futures (Crude Oil) Risiko Rendah
Telah dibeli oleh Yusof Hafifi
Dari Kuala kangsar Perak, Malaysia
about 2 months ago
 
Scroll to Top