Khas untuk mereka yang nak tahu tentang Futures Commodity Trading

3 Sebab Kenapa Di Malaysia Tak Ramai Orang Tahu Pasal Futures Commodity Trading

Alangkah RUGI BESAR anda yang pandai trading jika tak tahu tentang pasaran hadapan iaitu futures market

Jika saya tunjukkan chart candlestick atau bar chart macam gambar di bawah, saya pasti rata-rata akan jawab “Forex” atau pun “Saham”. Betul kan?

 

Chart Crude Oil Commodity Futures

 

Setiap kali saya tengah trading, bila orang tanya apa tu? Bila saya jawab Futures, ramai yang terpinga-pinga dan tak tahu tentang Futures. Terpaksa saya jawab,

“Alaa.. macam saham, tapi ini futures.”

“Alaa.. macam forex, tapi ini futures.”

Agak pelik, sebab ramai orang boleh tahu pasal saham dan forex, sehinggakan tunjuk chart sahaja mesti refer kepada Forex atau Saham. Tapi kenapa agaknya ya tak ramai yang tahu tentang futures market. Eksklusif sangatkah market ini untuk diberitahu kepada orang ramai?

Apa bezanya saham, forex, futures?

Secara asasnya, nature of trading masih sama. BUY dan SELL. Untung dan rugi. Sama. Apa yang membezakan adalah underlying asset iaitu aset pendasar yang wujud atau tak wujud disebalik pergerakan harga pada chart. Aset pendasar ini boleh berupa barang komoditi fizikal seperti minyak sawit mentah dan emas, atau pegangan saham sesebuah syarikat ataupun perdagangan interest rate.

Oh ya, soalan saya tadi. Kenapa ya Futures Market di Malaysia tak ramai yang tahu?

Sebab 1 – Tak Ada Sapa Bagitahu

Tapi, betul kan tak ada sapa nak bagitahu. Walaupun otai besar super trader pengalaman belas-belas tahun pun tak kan sudi nak tunjukkan anda benda basic ni. Benda paling asas untuk melangkah ke dunia trading futures commodity.

Tak ada sapa pun nak bagitahu anda, sebenarnya dah lama wujud futures market yang didagangkan secara sah di bawah Bursa Malaysia Derivative. Kalau tengok chart, ia dah ada di pasaran sejak tahun 1985 lagi. Pasaran international lagilah lama. Tapi informasi tu tak sampai kepada anda kan.

fcpo-1985

Mungkin di Malaysia kurang kesedaran akan kewujudan futures market ini. Nak harapkan marketing dari syarikat broker tempatan, mereka biasanya hanya mensasarkan golongan tertentu dan tak fokus kepada mass market. Biasanya syarikat broker ini hanya akan pasarkan produk futures market pada expo pelaburan atau event tertentu sahaja. Anda pernah pergi ke expo pelaburan? Tak pernah? Patutlah tak pernah tahu.

Ok lepas ni, rajin-rajin lah subscribe ke newsletter dari Bursa Malaysia, Bursastation, dan Shareinvestor untuk maklumat asas tentang futures market. Atau boleh saja walk in ke syarikat-syarikat investment seperti RHB Investment (dahulu OSK Investment), Kenanga Investment, Maybank Investment, Jupiter Investment dan sebagainya.

tiada-orang-bgtau

Oooo.. yang tu ke? Haa.. yang tu la.
Ingatkan itu macam bank biasa je. Ingatkan tu syarikat apa. Pernah nampak kan?

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG

Sebab 2 – Risau Nak Ambil Tahu

Ok dah tahu mana nak dapat info, tapi kadang-kadang ada perasaan ragu-ragu. Perasaan yang satu macam bila nampak perkaraan “investment”. Dalam kepala dah fikir,

“Nak masuk dalam ni kena ada dress code tertentu ke?”

“Nak kena pakai smart2 ke?”

“Tapi nampak tadi, ada apek keluar pakai seluar pendek je. Apa dia buat dalam tu?”

Atau anda ada perasaan takut dan bimbang yang melampau. Yelah kan, kalau masuk investment bank, semua orang akan tengok kita dari atas sampai bawah, ataupun orang tak peduli langsung. Semua mata khusyuk tengok monitor pergerakan harga pasaran yang ntah apa-apa. Dah macam orang asing rasanya. Pastu curious, boleh masuk ke tempat ni?

Sumber: Gambar RHB Investment bank dari GoogleSumber: Gambar RHB Investment bank dari Google

Mindset! Adalah perkara biasa untuk masyarakat kita di Malaysia, bila dengar Bursa Malaysia terus ingat saham. Bila tengok candlestick ingatkan Forex. Bila kata tentang saham, Bursa Malaysia, secara automatik mentaliti dan mindset terus kepada eksklusiviti, ini untuk golongan tertentu sahaja.

Ya betul! anda tak silap. Secara umumnya, saham, forex, futures bukanlah instrument untuk semua orang. Tak semua orang sesuai untuk berjual beli di pasaran berisiko tinggi ini. Ia memerlukan modal hangus yang agak besar. Jadi nasihat dari saya, jika tak ada duit lebih yang boleh hangus, tak payah mengada-ngada nak trading di mana-mana instrument high risk ini.

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG

Sebab 3 – Takut Nak Ambil Tahu

Ya.. anda memang patut takut untuk ambil tahu atas sebab takut hilang duit yang bakal dilaburkan. Betul, tak salah. Anda ada hak untuk melindungi apa yang anda miliki.

TAPI.. yang saya tak faham kenapa anda tak takut untuk hilang duit kepada geng-geng penyangak dan penipu yang tak bertanggungjawab. Menggunakan istilah bombastik yang pada dasarnya hanyalah perkataan yang biasa-biasa saja bagi Futures trader.

Perkataan seperti tan metrics, settlement, kontrak dagangan, barrel. Aduhai, naif sungguh masyarakat kita ya. Pantang dengar istilah pelik sikit, cepat je percaya. Contoh termudah adalah penipuan tentang Future Barrel dan CPO Trading yang pernah berlaku sebelum ini.

Penipuan Future Barrel

future-barrel-bnmKeratan dari laman web Bank Negara Malaysia tentang syarikat yang disenarai hitamkan kerana penipuan

Penipuan CPO Trading

cpo-trading-scKeratan dari laman web Suruhanjaya Sekurity (SC) tentang syarikat yang disenarai hitamkan kerana penipuan

Inilah sebab dan akibat tak nak ambil tahu dan tak diberitahu oleh orang yang betul. Sedangkan berlambak peluang pelaburan yang sah, legal, regulated dan sebagainya yang disediakan oleh pihak ber“authority” seperti BNM, SC, Bursa Malaysia dan Bursa Malaysia Derivative. Nak juga cari yang entah apa-apa.

Jadi, carilah informasi yang betul. Dari orang yang betul dan berpengalaman dalam bidang tersebut. OK!

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG

Informasi Futures Terus Kepada Anda

Ok, sekarang ni mana nak cari informasi yang mudah faham? Saya tahu, maklumat di website Bursa Malaysia, SC atau BNM amat sukar difahami. Banyak gila kot jargon, terma, dan perkataan yang tak pernah dengar. Kan.. kan.. Saya pun pelik, susah sangatkah untuk tulis maklumat dalam bahasa yang mudah untuk orang ramai faham?

Macam ni lah, kita deal. Apa kata kalau saya bantu anda, saya bawakan maklumat yang komprehensif tentang trading di pasaran hadapan?

Jap, komprehensif tu apa?
Maklumat yang ringkas dan mudah tapi menyeluruh. Saya kongsikan pengetahuan dan pengalaman saya sepanjang jadi Futures Commodity Trader.

Saya tahu perkara yang anda nak sangat tahu tentang futures trading adalah:

  • Berapa Modal?

  • Berapa Potensi Keuntungan

  • Berapa Cepat Pulangan Boleh Dapat?

Ekeleh.. belum apa-apa dah fikir nak untung je eh. Tak..tak.. saya tak nak tunjukkan macam mana untuk UNTUNG dalam trade futures lagi. Tapi saya akan tunjukkan macam mana untuk bermula trade futures dengan langkah pertama.

Yela kan, kenalah berkenalan dulu. Lepas tu baru merisik, bertunang kemudian kalau sesuai barulah kahwin. Jadi, saya perkenalkan dulu Futures Commodity Trading ini kepada anda.

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG

Nak Mula Trade itu TAK SUSAH

Tapi.. Nak Untung itu yang SUSAH. Kesabaran dan disiplin yang tinggi amat diperlukan. Tahniah saya ucapkan kerana anda masih sabar membaca sehingga point ini. Anda lulus ujian pertama. 😀

Saya ceritakan sedikit pasal Futures Commodity Trading, untuk buat untung dalam Futures market, kena trade secara aktif. Ia adalah aktif income, yang mana bila kita trade baru ada income, kalau tak trade tak ada income. Tiada dividen yang akan dibayar ke dalam akaun trading anda.

Tapi, sebelum trade kenalah tahu

  • WHAT to trade

    Apa instrument / produk yang ditawarkan untuk trade? Adakah ianya menepati kehendak patuh Syariah?

  • HOW to trade

    Macam mana nak trade futures commodity? Adakah iklan yang saya selalu lihat di media social ini boleh dipercayai?

  • WHERE to trade

    Dimanakah patut saya trade? Adakah selamat duit yang saya letakkan untuk tujuan trading? Apa jadi kalau syarikat broker bungkus?

Don’t worry, saya bantu anda untuk faham lebih lanjut tentang perkara paling ASAS yang rasanya orang yang dah tau pasal Futures pun malas nak bagitau anda. Semuanya telah saya muatkan dalam penulisan saya.

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG

KENAPA SAYA TERJEBAK dalam FUTURES COMMODITY TRADING

Saya akan kongsikan apa yang saya tahu berkenaan asas-asas pasaran hadapan dan apa sebabnya saya menjebakkan diri ke dalam Futures Trading dan bukan pasaran lain. Bukan isu “kenapa” sebenarnya yang saya cuba ketengahkan. Tapi saya lebih tekankan perkongsian kepada anda cara untuk bermula untuk trade di pasaran Futures Commodity.

Apa pekdah (faedah) yang akan anda dapat melalui perkongsian saya dalam penulisan ni? Ok, ini antara pekdah yang akan anda dapat:

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG
  • Tahu Range Produk Komoditi

    Anda akan ketahui range produk komoditi yang pelbagai dan sedia untuk didagangkan sama ada pasaran tempatan atau antarabangsa. Oh ya, tak semua produk komoditi adalah patuh Syariah.

  • Tips & Tricks Dalam Pemilihan Syarikat Broker

    Mana tempat untuk dapatkan informasi tentang satu-satu syarikat broker di Malaysia mahupun antarabangsa? Saya akan beritahu anda juga cara saya untuk mengetahui sama ada broker itu bagus ataupun tidak

  • Pendedahan Kepada Kos Sebenar Dalam Trading Futures

    Jangan terkejut, ada kos-kos yang tak pernah anda jangka selain kos modal hangus untuk trading di pasaran berisiko tinggi seperti Futures Market

  • Chart & Trading Platform Untuk Trade Futures Commodity

    Kalau tak ada chart, macam mana nak trade kan? Anda akan didedahkan dengan pelbagai trading platform yang ada dipasaran dan serba sedikit tentang fungsinya

  • Asas Strategi Trading & Jenis Order

    Saya kongsikan juga jenis trader yang boleh diadaptasikan bergantung kepada keadaan anda, sama ada nak trade secara kerap, atau cukup dengan sekali trade sahaja dalam seminggu

  • Asas Order Dalam Futures Commodity Trading

    Saya dapati ramai yang confuse tentang jenis order di Futures Market. Jadi anda akan ditunjukkan jenis order disertai dengan contoh-contoh yang praktikal

Tak lupa juga saya bantu anda untuk selesaikan masalah KENAPA yang bermain dalam fikiran.

Kenapa nak trade futures commodity?

Kenapa kena trade kontrak

Kenapa ada expiry date di kontrak futures

 

No.. Tak ada gimik ! Tak ada hype ! Tapi tak bermakna ia FREE

Walaubagaimanapun, dengan investment kepada ilmu yang sedikit ini, semua pekdah yang di atas akan saya berikan. Tambahan lagi, saya sediakan emel khas untuk anda hubungi saya sekiranya nak tanya apa sahaja yang berkaitan dengan topik dalam ebook dan Futures Commodity Trading.

KLIK SINI untuk dapatkan. KLIK SEKARANG

F.A.Q

Sebab kalau saya bagi free bukan korang nak baca pun. Kalau ada caj sikit, mesti baca kalau tak baca rugi. Ok camni, anggap je macam kita TT kat kedai mamak, anda bayarkan saya punya nasi kandar kambing dengan milo ais. 😀

Tak ada apa-apa jaminan keuntungan yang saya janjikan. Tiada juga analisa atau teknik trading yang saya berikan. Hanya penulisan dan perkongsian saya tentang maklumat pasaran hadapan (futures market), dan bagaimana untuk mula trade.

Ya saya berikan jaminan 365 hari money back guarantee kalau tak puas hati dengan konten basic futures commodity trading yang saya kongsikan

Nak bagi awareness kepada penduduk bumi Malaysia supaya terbuka minda yang kita ada futures market sebagai alternatif pasaran yang HALAL hukumnya dan Patuh Syariah.

Tidak. Saya tak mengajar apa-apa teknikal analisis dalam ebook ini. Ramai sifu teknikal analisis yang hebat diluar sana yang anda boleh rujuk.

Tapi kan, tak guna juga kalau tahu teknikal analisis tapi tak tahu macam mana nak execute order, tak tahu macam mana nak dapatkan chart, tak tahu nak trade instrument yang mana. Err.. instrument tu apa?

Oh ya, tak kenal maka tak tahu. Boleh like Facebook saya dan tinggalkan message disitu.

Tidak dan Ya.

TIDAK – kepada strangers atau kepada sesiapa yang saya tak kenal secara personal. Walaupun anda ada duit dan nak bayar mahal? Maaf saya tak nak ajar.

YA – saya akan ajar kepada sesiapa yang kenal saya dan saya kenal secara personal, pernah jumpa, tahu apa saya buat. Tapi dengan bayaran yang sangat mahal.

Nak belajar? Mari berkenalan. Jadikan pemilikan PkFCT sebagai langkah pertama. KLIK SINI DAN DAPATKAN PkFCT SEKARANG

FaizhebatMengenali Futures Commodity Trading