Kalau Anda Fikir Trading Simulation USELESS, Fikirkan Balik Kenapa Pilot Kena Buat Penerbangan di Flight Simulation sebelum dibenarkan Pandu Kapal Terbang Sebenar

Ramai Orang Marah Saya Sebab Saya Berhenti Share Pasal Ini

Anda patut tahu perkara ini kerana ia adalah kunci kejayaan dalam trading pasaran hadapan

Trading di pasaran hadapan agak mencabar kerana tiada akaun demo yang disediakan oleh pihak broker. Tak seperti broker forex yang rata-rata ada sediakan akaun demo untuk latihan.

Beberapa bulan lepas, saya ada sediakan guide untuk berlatih trading pasaran hadapan tanpa merisiko kan satu sen pun duit anda dalam real market.

Kejap!! Anda tahu ke apa itu pasaran hadapan? Futures Market tau? Okay takda hal. Anda isi borang di bawah, saya akan berikan serta merta akses kepada asas pasaran hadapan.


Orang Marah Saya!!

Baru-baru ini saya dapat banyak betul komplen. Orang bising-bising. Mana nak dapatkan info yang saya kongsikan haritu?

Kenapa tutup jualan?

Saya nak bayar ni, tapi mana form untuk order?

Sampai saya sendiri pun rasa malas nak reply satu-satu mesej di Whatsapp dan Telegram. Sampai habis bateri handphone Samsung cabuk saya ni.

pasaran hadapan

Oh ya, siapa saya? Saya Faiz seorang Engineer IT specialise dalam pengurusan database untuk Syarikat Multinational di Kuala Lumpur. Sebagai engineer, saya telah dilatih untuk berfikiran kritikal dan kreatif. Terutamanya dalam pengurusan sistem yang berskala besar. SIMULATION & AUTOMATION adalah sangat dititik beratkan dalam semua application development.

Bayangkan beratus ribu jumlah server perlu di awasi setiap hari. Tanpa AUTOMATION, matila nak monitor satu-satu. Dan setiap pembaikpulihan sistem atau pembinaan sistem baru akan melalui fasa SIMULATION atau testing sebelum ke fasa LIVE production.

Ok, sekarang ni anda nampak tak apa kaitan engineering dalam kerja seharian saya dengan trading? Saya rephrase balik ya ayat di atas dengan memasukkan elemen-elemen trading.

 Bayangkan beratus ribu jumlah akaun trading perlu di awasi setiap hari. Tanpa AUTOMATION, matila nak monitor satu-satu akaun trading. Dan setiap pembaikpulihan sistem trading atau pembinaan sistem trading yang baru akan melalui fasa SIMULATION atau testing sebelum ke fasa LIVE akaun.

Sistem dan proses ini telah digunapakai oleh syarikat gergasi yang menguasai pasaran telco di Europe. Jadi, saya hanya tiruvasi saja idea dari proses yang telah disediakan ke dalam trading. Saya tiru proses simulation dalam application development dan hasilnya terbaeeeeekkk!!!

Saya Gunakan Ini Untuk Berlatih Trade Futures

replay-futures-market-psphv2

Jadi, yang orang ramai bising-bising tu pasal trading simulation la. Simulation bermaksud saya boleh REPLAY semula data trading terdahulu (historical) untuk bergerak seakan-akan live trading. Saya boleh PLAY, PAUSE, FAST FORWARD sebijik macam tengok movie di laptop. Saya ada gunakan software FREE ni untuk buat simulation futures market. Nama software tu adalah seperti di bawah:

Saya tak kisah pun share pasal software ni. Sebab benda free kan. Sapa-sapa pun boleh download dan gunakan. Kalau rajin boleh belajar sendiri tengok video youtube atau boleh baca manual software tersebut yang penuh dengan istilah teknikal.

Walaubagaimanapun, kena ingat ya. Tak semua orang boleh berfikiran engineer macam saya (hehe). Independent dan berkeupayaan untuk memahami perkara teknikal dengan mudah. Oh ya, saya juga boleh baca ebook pasal trading 300-400 muka surat tanpa rasa bosan dan boleh faham. Amacam? hebat kan? (*perasan*)

Takdela nak kata saya hebat membaca ke apa, tapi rata-rata orang memang tak sanggup nak baca benda-benda teknikal sampai ratusan muka surat. Kalau baca pun susah nak faham. Betul kan?

* Sebab tu saya bagitau je software apa saya guna, sebab saya tahu bukan korang reti guna pun. Hehe

KLIK SINI KALAU SERIOUS NAK TAHU LEBIH LANJUT
FaizhebatSimulasi Trading Pasaran Hadapan Futures Trading