Salam & Greetings, I am Faiz Sulaiman

I am a full-time IT engineer, yet part-time futures trader and coder. Now living in Kuala Lumpur with my small happy family. I always excited about futures trading. With knowledge and expertise as an IT engineer, I learn about trading performance and trading statistics to relate it to trading automation or so call algorithm trading

What I can do

I create a unique approach for each reader to ensure that their objectives are met, success is achieved and my reader are happy. Though I am an IT Engineer with full of Oracle Database skillset, but I have the following expertise as well

Web Design

I can help you with developing a web such as blog and e-commerce using WordPress platform. Up to you wether you want the basic shopping cart or want it to be integrate with membership or affiliate?

Futures Trading

I have been a trader since 2006 and started with FX. But after got to know fx is prohibited for Muslim then I moved to Futures trading. Anyone trade futures or would like to learn futures trading?

Fine Tune Trading

Anyone have involved in any trading in any instruments? I mean day trader or position trader; futures or stock perhaps?. Have you encounter problem on your trading technique? want to improve winning percentage of your own technique? let me know

Algorithm Trading

Basically we are trading by looking into chart. But, as my age increasing I need to get something to help me in trading decision. Algorithm trading maybe an option and I working into it.

A few of my skills

I’m engineer cum trader crazy in love with my red and green candlestick chart. I do all kind of geometry art on my chart and happy to work on black and white CLI screen.

ORACLE DBA
CREDIT CARD DEBT CONSULTANT
FUTURES COMMODITY TRADING
ALGORITHM TRADING
ECOMMERCE - CART, AFFILIATE, MEMBERSHIP

Hasil Kerja Saya

Saya hanya akan berikan approach yang unique kepada permasalahan dan feedback dari audience yang datang dari pembaca blog, kawan-kawan trader, dan engangement dari social media seperti facebook post dan messenger. Dari permasalahan inilah saya akan cuba untuk muncul dengan jawapan yang telah diolah dan mudah difahami.

Antara hasil kerja saya khas untuk mereka yang nak tahu berkenaan asas Futures Trading dan mahukan sesuatu yang berisiko rendah untuk praktis trading di pasaran Futures pada bila-bila masa.

Terjebak dalam Futures Commodity Trading

Terjebak dalam Futures Commodity Trading

Basic trading atau perkara asas dalam trading selalu dipandang enteng. Akan tetapi saya sendiri tak putus-putus mendapat pertanyaan seperti: Futures tu apa? Futures tu sama ke dengan forex? Futures tu sama ke dengan CFD? Futures dengan saham apa bezanya? Nak buka akaun dengan siapa? Broker mana yang bagus nak trade? Macam mana nak tahu broker

Basic trading atau perkara asas dalam trading selalu dipandang enteng. Akan tetapi saya sendiri tak putus-putus mendapat pertanyaan seperti: Futures tu apa? Futures tu sama ke dengan forex? Futures tu sama ke dengan CFD? Futures dengan saham apa bezanya? Nak buka akaun dengan siapa? Broker mana yang bagus nak trade? Macam mana nak tahu broker

Panduan Simulasi Pasaran Hadapan V2.0

Panduan Simulasi Pasaran Hadapan V2.0

Langkah demi langkah untuk melakukan simulasi pasaran hadapan. Dengan simulasi trading, kita boleh kawal pergerakan market macam tengok movie. Boleh PLAY, PAUSE, dan FAST FORWARD pergerakan market. Menarikkan? Ia boleh menjimatkan masa kita untuk test keberkesanan sesuatu teknik. KLIK SINI untuk dapatkan Panduan Simulasi Pasaran Hadapan Versi 2.0 (PSPHv2)

Langkah demi langkah untuk melakukan simulasi pasaran hadapan. Dengan simulasi trading, kita boleh kawal pergerakan market macam tengok movie. Boleh PLAY, PAUSE, dan FAST FORWARD pergerakan market. Menarikkan? Ia boleh menjimatkan masa kita untuk test keberkesanan sesuatu teknik. KLIK SINI untuk dapatkan Panduan Simulasi Pasaran Hadapan Versi 2.0 (PSPHv2)

Projek Terkini

Some of my latest projects.

  • Perkongsian tentang aplikasi engineering dalam trading
  • Berlatih Trading dengan Trade Simulation Bila-bila Masa
  • Uji Keberkesanan Sistem Trading tanpa Risiko Hilang Duit
  • Bina Custom Indikator Anda Sendiri (Perlukan Kemahiran Programming)
  • Bina Automasi Dalam Trading (Perlukan Sistem Trading yang Berkesan)

Lets work together

Saya berbesar hati sekiranya ada antara pembaca saya nak hubungi saya. Tak kiralah nak bertanyakan tentang servis ke, ada apa-apa permasalahan untuk dikongsikan ke – mana tahu saya boleh berikan idea untuk selesaikan? Tak kisahlah masalah teknikal buat website e-commerce ke, masalah kerja buat projek Oracle Database ke, problem dalam memahami Futures Trading ke, atau masalah pembelian produk yang tak sampai? Just bagitau je dengan isi contact form di bawah. Jangan risau saya baca setiap emel yang dihantar.

Your Name (required)

Your Email (required)

Subject

Your Message

Validate Verification Below

My Stori

Berapa Lama Masa Di Ambil Untuk Withdrawal Futures?

Setelah bertungkus lumus trade saban hari, saban minggu dan bulan. Sudah pasti kita mahu merasai hasil daripada trading. Apalah gunanya kalau register mudah, komisen murah kalau kelak nak withdraw profit pun ada masalah. Oleh sebab itu pemilihan syarikat broker yang legal adalah sangat penting. Pastikan akaun trading yang dibuka adalah segregated account dan bukannya direct

Crude Oil Breakout Entry Yang Emosi

“Tick..” “Tick..” “Tick..” Macam tu la agaknya bunyi yang berdetik dalam kepala aku. Aku renung tajam skrin 13 inci laptop seakan nak tertembus. Merah hijau, hijau merah, hijau, hijau, merah. Begitulah khusyuknya aku meneliti aksi harga bermain setiap saat yang membentuk batang-batang candlestick yang berselang seli warnanya. Jam menunjukkan 10:00 PM waktu Malaysia. Kualihkan penunjuk

FaizhebatHome